De vijf voordelen van een sleedoorn (Prunus spinosa)

Ga je vroeg in het voorjaar uit wandelen, dan valt de witte bloesem van de sleedoorn je meteen op. Geen wonder, want de sleedoorn is één van de eerste struiken in de natuur die in bloei schieten. Sterker nog: de bloesem is er eerder dan de bladeren. De sleedoorn bloeit eerst om na het uitvallen van de bloesem blad te ontwikkelen. De sleedoorn heeft alles wat de bewuste tuinier wenst: mooie bloesem, energierijke en supergezonde vruchten, inbraak-werend door zijn scherpe doorns en aantrekkelijk voor insecten en vogels. Hij groeit bovendien op vrijwel alle soorten grond die in Nederland te vinden zijn. Hieronder ga ik nader in op de vijf voordelen van de krentenboom.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De vijf voordelen van de sleedoorn

De vijf voordelen van de sleedoorn

N° 1: de mooie bloesem

Al in maart schiet de sleedoorn in bloei. Je ziet hem vaak al van verre staan, want de sleedoorn is één van de eerste struiken in het landschap die in bloei schieten. De struik ontwikkelt namelijk eerst zijn bloesem en pas nadat de bloemen zijn afgevallen, gaat hij bladeren aanmaken. De kleine bloemetjes staat dicht op elkaar, dus de takken hangen helemaal vol met witte bloesem. De struik is echt een lust voor het oog!

De vijf voordelen van de sleedoorn

N° 2: energierijke en supergezonde vruchten

Aan de sleedoorn rijpen in het late najaar de donkerblauwe tot haast zwarte bessen. De vruchten zitten boordevol tannines. Die doen de bessen wat bitter smaken waardoor je mond er van samentrekt, maar door ze in de vriezer te leggen worden de bittere stoffen afgebroken en ontstaat er juist een smakelijke en zoete bes waarmee je jam of andere (gezonde) lekkernijen kunt maken. De bessen schijnen goed te helpen bij milde maag- of darmwandontstekingen (maar ga bij hardnekkige klachten zeker naar de huisarts). Ik las ergens dat de bessen pas rijp zijn als de eerste nachtvorst eroverheen is gegaan. Wil je voorkomen dat de bessen door vogels worden opgegeten, pluk ze dan wat eerder.

De vijf voordelen van de sleedoorn

N° 3: inbraak-werend

De sleedoorn is een ideale struik om een haag van te vormen. Je plant een aantal sleedoorns op rij en je creëert een prachtige haag. Groot voordeel zijn nu de scherpe doorns die op de takken groeien. Zoogdieren als honden en katten laten het wel uit hun hoofd om zich door de scherpe takken te wurmen. Is de haag eenmaal volgroeid, dan geldt dat natuurlijk ook voor mensen. Echt waar, die stevige en vlijmscherpe stekels zijn ontzagwekkend! Kleine zoogdieren als de egel vinden onder de struiken juist een veilige schuilplaats.

De vijf voordelen van de sleedoorn

N° 4: aantrekkelijk voor vogels en insecten

Hierboven schreef ik al dat de bessen van de sleedoorn lekker zijn én gezond. Voor vogels geldt dat natuurlijk ook. In de winter voeden vogels als merel, zanglijster, koperwiek en roodborst zich maar wat graag met de donkerblauwe bessen. Ook voor hen zijn de bessen energierijk én gezond. Laat de bessen daarom maar gewoon hangen als je een vogelliefhebber bent. In het voorjaar gonst de sleedoorn van de insecten die op zoek zijn naar stuifmeel en nectar. De keuze voor een sleedoorn in de tuin of haag is daarmee ook nog eens een heel duurzame keuze waarmee je de biodiversiteit enorm helpt. Tijdens mijn vakantie in Kopenhagen wemelde het van de braamsluipers in de sleedoorn. En ook in Praag, een heel andere stad, kwam ik braamsluipers in de sleedoorn tegen.

De vijf voordelen van de sleedoorn

N° 5: dankbare struik

De sleedoorn groeit op vrijwel alle grondsoorten die je in Nederland aantreft. Het is dan ook een dankbare struik. Zelfs zware klei kan de struik prima aan. De struik heeft een voorkeur voor een zonnige plek, maar ook op plaatsen met een beetje schaduw groeit hij.

Andere bomen en struiken die je tuin tot een feest maken

jako van gorsel met verrekijker

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere bomen en struiken die je als natuurliefhebber in je tuin kunt aanplanten. Je geniet van het groen, de bloesem en de vruchten. En van de insecten en vogels die op deze natuurpracht afkomen. Ben je op zoek naar meer struiken en bomen waarmee je insecten en vogels naar je tuin kunt lokken, lees dan ook deze artikelen:

De vier voordelen van de krentenboom
De beste bomen en struiken voor tuinvogels
De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)