De vier voordelen van een krentenboom (Amelanchier)

De krentenboom (Amelanchier lamarckii) heeft alles wat een tuinliefhebber wenst: mooie bloesem, prachtige vruchten, schitterend herfstblad en heel makkelijk te planten en te onderhouden. Zie je bovendien graag vogels in je tuin, dan is een krentenboom helemaal ideaal! Hieronder ga ik nader in op de vier voordelen van de krentenboom.

De vier voordelen van een krentenboom

waarom de krentenboom ideaal is

N° 1: Prachtige bloesem

Al vroeg in het voorjaar schiet de krentenboom helemaal vol met bloesem. De witte bloemetjes zijn een lust voor het oog. En als je neus goed staat afgesteld, snuif je de heerlijk zoete lucht op. Het voorjaar kan niet beter beginnen. Ook voor de insecten is de vroege bloei een goede start. De zoete geur verraad de nectar in de bloemetjes. En daar houden insecten ook van! Met het planten van een krentenboom help je dus niet alleen jezelf, maar ook de natuur in je tuin! Trouwens, nu het klimaat opwarmt, is de vijgenboom een prima alternatief voor wie van deze exotische plant houdt. Op de zoete vruchten zijn ook onze vlinders dol!

bessen Amelanchier

N° 2: Heerlijke vruchten

De besjes van de krentenboom zijn geliefd onder vele vogels. Koolmees, pimpelmees, zanglijster, merel, roodborst en zelfs de zwartkop zijn dol op de besjes. Het wordt dus een gezellige drukte in de tuin! Maar wist je dat je de besjes ook zelf kunt verwerken in bijvoorbeeld een cake? Laat de besjes drogen zoals je ook druiven laat drogen tot krenten. Zijn ze eenmaal droog, dan kun je ze gaan verwerken. Let op: de besjes zijn zoet, maar wel een tikkeltje melig.

Amelanchier in de tuin

N° 3: Prachtig herfstblad

Eenmaal herfst, dan kleuren de bladeren van de Amelanchier prachtig goudbruin. Dat is genieten voor wie houdt van mooie kleuren!

vier voordelen van de krentenboom

N° 4: Makkelijk te onderhouden

De krentenboom is niet veeleisend. Hij groeit in de zon en op een koele plek in de halfschaduw. Alleen van drassige grond houdt hij niet. Als je hem in het najaar plant, dan schiet hij goed wortel en komt hij in het voorjaar tot volle bloei. Snoeien kan al vlak na de bloei (let op dat er geen vogels in het boompje nestelen). Op de wonden ontstaan nieuwe loten die het volgende voorjaar tot bloeien komen. Snoei je in het najaar, dan komen de nieuwe loten het voorjaar erna niet tot bloei. En weet je wat ook zo prettig is aan de krentenboom? Hij blijft bescheiden van omvang. Je hoeft niet bang te zijn dat je over tien jaar een enorme boom in je tuin hebt staan.

krentenboom te koop

Eenvoudig te bestellen

Groot of klein, duur of goedkoop, je kunt de krentenboom in alle formaten en prijsklassen bestellen. Bekijk hier het complete overzicht van krentenboompjes op bol.com.

Andere bomen en struiken die je tuin tot een feest maken

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere bomen en struiken die je als natuurliefhebber in je tuin kunt aanplanten. Je geniet van het groen, de bloesem en de vruchten. En van de insecten en vogels die op deze natuurpracht afkomen. Ben je op zoek naar meer struiken en bomen waarmee je insecten en vogels naar je tuin kunt lokken, lees dan ook deze artikelen:

jako van gorsel met verrekijker

De beste bomen en struiken voor tuinvogels
De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn
De vijf voordelen van de sleedoorn

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)