De vier voordelen van de liguster

De liguster is een heester die je in veel tuinen tegenkomt. Wist je dat deze struik inheems is? En dat hij vooral op kalkhoudende gronden zoals de duinen langs de kust groeit? Onder tuiniers is het ook een geliefde struikensoort. Je kunt hem makkelijk in allerlei vormen snoeien. En hij blijft ook in de winter meestal groen. Ideaal dus om de heester als schutting te gebruiken. Maar de heester heeft nog meer pluspunten. In dit artikel ontdek je de … voordelen van de liguster.

De vier voordelen van de liguster

Niet alleen voor tuiniers is de liguster ook geliefde struikensoort. Ook voor mensen die de biodiversiteit in hun tuin willen vergroten biedt de liguster veel mogelijkheden. Dit zijn de vier voordelen van de liguster:

  1. De witte bloesem werken in het voorjaar als een magneet op talloze insecten. Dagvlinders, nachtvlinders, bijen, hommels en zweefvliegen, ze doen zich allemaal tegoed aan de nectar in de geurige witte bloemen. Wil je bloemen in je liguster krijgen, dan moet je hem echter niet te vaak snoeien.
  2. In het najaar veranderen de witte bloemetjes in zwarte besjes. Daar moet je zelf niet van eten, want voor de mens zijn de besjes giftig. Voor vogels echter zijn het lekkernijen. Voor de merel en zanglijster komen ervan snoepen. Wil je vogels naar je tuin lokken, dan is een liguster die je eerst in bloei laat komen en daarna vol laat schieten met besjes een ideale struik. De insecten trekken immers ook vogels aan!
  3. Over de vogels gesproken: tussen de dichte takken vinden allerlei vogelsoorten een schuilplaats. Ze eten van de insecten en bessen, en verstoppen zich in het binnenste van de struik waar ze onzichtbaar zijn voor roofvogels als de sperwer. Ook egels schuilen graag onder de dichte takken van de liguster. Gebruik je de liguster als schutting, dan kunnen egels en amfibieën ongehinderd naar de tuin van de buren kruipen.
  4. De liguster is een winterharde plant. Alleen tijdens strenge winters verliest hij zijn bladeren. Je kunt de struik in elk jaargetijde aanplanten. En over het snoeien hebben we het al gehad: de heester laat zich in vrijwel elke gewenste vorm snoeien.
De vier voordelen van de liguster