De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn

Wil je zangvogels in je tuin lokken, dan is de Lycium barbarum oftewel de Gojibes of Boksdoorn een ideale struik. Deze doornige struik hangt in het najaar tjokvol helderrode besjes waar lijsters, zwartkoppen en soms zelfs een zeldzame doortrekker van smullen. En mocht je zelf van besjes houden, dan is het eten van de vruchtjes een aanrader, want ze schijnen supergezond te zijn. In dit artikel lees je over de vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn.

De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn

N° 1 Paarse bloemen

De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn

In het voorjaar groeien de langwerpige bladeren van de Gojibes of Boksdoorn snel uit. Ook vormen zich de prachtige paarse bloemen die bestoven worden door bijen, hommels en andere insecten. Met name solitair levende bijen hebben het voorzien op de bloemen, dus het plaatsen van een bijenhotel met de juiste gaatjes voor solitair levende bijen is een regelrechte aanrader.

N° 2 De oranjerode besjes zijn supergezond

Na de bloei van de paarse bloemen worden de langwerpige, ovale vruchtjes gevormd. In het najaar, in september en oktober, kleuren de besjes oranjerood. De besjes zitten vol antioxidanten, vitaminen, caroteen, aminozuren en andere supergezonde stoffen. Je kunt de besjes op verschillende manieren toepassen: je kunt ze vers opeten, er jam van maken of ze drogen. Of je er nu zelf van gaat eten of je laat de besjes over aan de vogels, kies liefst voor een biologische plant. Je weet anders nooit met welke stoffen de planten zijn bespoten.

De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn

N° 3 De struik is super aantrekkelijk voor zangvogels

De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn

Een dichte, doornige struik… kun je het beter treffen als merel, huismus, heggenmus of zanglijster? Het hele jaar rond kun je prima schuilen tussen de dichte takken. Je kunt er onzichtbaar voor kat en sperwer in nestelen. En in het najaar leveren de besjes je bovendien supervoedsel. Geen wonder dat ik tijdens een bezoek aan Westkapelle juist in een Gojibes of Boksdoorn een zeldzame zangvogel zag: de sperwergrasmus. Deze doortrekker deed zich tegoed aan de besjes, samen met de zwartkoppen. Wil je de vogels dienen, dan plant je een (biologische) Gojibes of Boksdoorn.

N° 4 De Gojibes of Boksdoorn in een dankbare plant

De Gojibes of Boksdoorn is een heel dankbare plant. Evenals de framboos woekert hij heel gemakkelijk. Dat kun je als een nadeel ervaren, omdat binnen de kortste keren je tuin volstaat met Gojibessen. Maar met een beetje onderhoud ga je dat effect wel tegen. Wat nog mooier is, is dat de Gojibes of Boksdoorn heel geschikt is om aan te planten als haag. Af en toe snoeien (de besjes groeien vooral op jonge scheuten) en de struik groeit als een speer uit tot een blikvanger in je tuin.

De vier voordelen van de Gojibes of Boksdoorn

Waar je wel op moet letten als je een Gojibes in je tuin plant

De Gojibes of Boksdoorn voelt zich het meeste thuis op arme grond. Op zandgrond bijvoorbeeld. In vruchtbare klei voelt hij zich ook heel erg thuis, maar gaat hij aan een soort plantenobesitas lijden: hij groeit en groeit en groeit maar door. De groene struik wordt groter en groter maar… er vormen zich nooit besjes! Hou daar dus rekening mee bij de keuze voor een besdragende struik in je tuin. Het is ondertussen ook wel duidelijk dat je hem niet hoeft te bemesten.

Zeldzame sperwergrasmus in een Boksdoorn

Voor mij was de waarneming van die zeldzame sperwergrasmus te midden van de vele zwartkoppen een verrassende ontdekking. Niet eerder had ik van de Gojibes of Boksdoorn gehoord. En hoewel wij maar een kleine tuin hebben, ga ik nadenken over het aanplanten van deze struik. Want zoveel zwartkoppen in de tuin, dat wil ook wel! Hou er overigens wel rekening mee dat de Gojibes licht invasief is. Maar ja, laat het plaatselijke park maar een beetje gevuld raken met besdragende struiken als Gojibes, meidoorn en krentenboom. Goed voor de insecten, voor de vogels en uiteindelijk ook voor de bewoners die van al die natuurlijke drukte zullen genieten.

Gojibes of Boksdoorn bestellen

jako van gorsel met verrekijker

Klein, groot, biologisch, goedkoop en wat duurder, je kunt de Gojibes of Boksdoorn in alle soorten en maten bestellen, ook online. Bekijk hier het complete overzicht van de Gojibes bij Bol.com.

Andere bomen en struiken die je tuin tot een feest maken

Er zijn natuurlijk nog veel meer andere bomen en struiken die je als natuurliefhebber in je tuin kunt aanplanten. Je geniet van het groen, de bloesem en de vruchten. En van de insecten en vogels die op deze natuurpracht afkomen. Ben je op zoek naar meer struiken en bomen waarmee je insecten en vogels naar je tuin kunt lokken, lees dan ook deze artikelen:

De vier voordelen van een krentenboom
De vijf voordelen van de sleedoorn
De beste bomen en struiken voor tuinvogels