De veenmol (Gryllotalpa gryllotalpa)

De veenmol houdt de gemoederen bezig. Ik filmde het beestje terwijl het over het fietspad bij de Kortlandse Molen rende. Wat een prachtig dier, schreef ik boven het filmpje. Nou, de meningen lopen heel uiteen, merk ik wel.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

‘Het is een vreselijk dier,’ schrijf iemand in een reactie op Facebook. ‘Zit in onze moestuinen. Ze vreten alle wortels op van allerlei groenten die we kweken. Jammer dat ze beschermd zijn.’ Een ander bestempeld de veenmol als een ‘kolere beest’. En verderop schrijft deze tuinier: ‘Nou ik maak ze kapot, net als de rest het doet.’ Ik ben bang dat de relatie tussen veenmol en tuinders ernstig verstoord is en nooit meer goed zal komen.

Begrijpen doe ik dat wel. Een veenmol in je volkstuin is geen pretje. Heb je net jonge slaplantjes gezet, liggen ze de volgende dag omver. Zijn de wortels compleet opgevreten door, jawel, een veenmol… Daar word je niet blij van. Evenals dat ik niet blij word van de vele naakt- en huisslakken in mijn tuin. Ze vreten precies de planten aan die ik heb geplant om insecten naar mijn tuin te lokken. Helaas, ik verwijder de slakken en zet ze of in het gemeentelijke plantsoen met waardeloze struiken of ik gooi ze in de sloot waar de meerkoeten er dan om vechten. Overigens eten veenmollen liefst dierlijk voedsel. Insecten, wormen en larven van ik weet niet welke kleine dieren. De veenmol heeft ook zijn positieve kanten (vanuit menselijk perspectief gezien).

En toch. Ik bleef er een poosje over peinzen. Zou ik de slakken in mijn tuin ook omschrijven als ‘kolere beesten’? Of als ‘vreselijke dieren’? Welnee. De slakken in mijn tuin zijn juist prachtige dieren! Ik film ze graag. Zouden ze mijn planten niet aanvreten, dan zou ik ze koesteren. Het is als zo vaak in de Nederlandse natuur, maar dan in het klein: ik moet kiezen. Kiezen tussen slak of zweefvliegen, hommels en bijen. En ik kies voor de insecten. Dus: weg prachtige slakken!

Ik bedacht me even later: eerst was er de veenmol (of: de slakken) en toen pas kwam de mens. De mens met zijn onnatuurlijke gewoonte om alles als zijn bezit te beschouwen. Dan is de oorspronkelijke ‘bevolking’ al gauw de klos. Uitknijpen die veenmollen. ‘Er komt allemaal smurrie uit als je ze fijn knijpt,’ schrijft iemand. Ja, vind je het gek? Het zijn grote insecten en die hebben geen botten in hun lijf. Wel smurrie. Waar de mens komt, daar knijpt hij de authentieke bevolking uit. Of het nu de indianen zijn in Amerika of de Aborigines in Australië: ze werden van hun grond verdreven en leiden nog altijd over het algemeen een arm bestaan. Nu wil ik de veenmol niet echt als ‘bevolking’ beschouwen, het zijn immers nog geen mensen (hoewel ze zich al aardig als zodanig beginnen evolueren, ze rennen immers al over het fietspad), maar iedereen snapt dat de veenmol eerder in de Alblasserwaard rond kroop dan de Neanderthalers en de Homo Sapiens.

Dit gebeurt allemaal in de godvruchtige Alblasserwaard. Waar menigeen de Schepper van de veenmol eert, maar weinigen Zijn schepping respecteren. Goed, je kunt verstokte Darwinisten op dezelfde wijze neerzetten: waar weinigen de organismen respecteren die zich in de loop van de tijd op zo’n unieke manier hebben ontwikkeld en aangepast aan het leven in het veen.

Gelukkig, er zijn ook mensen die schrikken van de veenmol. Die zullen hard weglopen, schat ik in, en dat is een stuk fijner voor het beestje. Dan kan hij mee sprinten, een goede oefening. En er zijn er die het grote insect, familie van de krekel en sprinkhaan, evenals ik simpelweg een bijzonder dier vinden. En bijzonder, dat is’ie!

En bestrijden? Dat is onwettig, want de veenmol heeft een beschermde status. Voorkomen is beter. Sla een houten schot rond je perceeltjes. Minimaal twintig centimeter diep. Of zet je plantgoed in afzonderlijke plastic potjes zonder bodem. Kijk, dan ga je opeens natuur-inclusief tuinieren. Voor de natuur het allerbeste en echt waar: voor jou ook, want kijk maar eens goed naar een veenmol. Zeker weten dat verwondering de overhand zal nemen.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!