De top tien wilde planten voor in je tuin

Wilde planten in je tuin maken van je tuin een natuurreservaat in het klein. Je geniet van de inheemse planten met hun fraaie bloemen en bladeren. Je kijkt op van de insecten en andere kleine dieren die zich er door aangetrokken voelen. En op die insecten komen op hun beurt vogels en egels af. Je helpt dus ook de biodiversiteit in je directe omgeving een handje. Reden om een top tien van wilde planten voor in je tuin te maken. Meer over deze planten en véél meer wilde planten voor in tuin lees je in het bijzonder praktische boek Tuinieren met wilde planten van Martin Stevens.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De top tien wilde planten voor in je tuin

 1. Wilde marjolein (Origanum vulgare)
  • Een van de beste wilde tuinplanten voor als je de biodiversiteit wilt verbeteren. Bloeit van juni tot september. Werkt als een magneet op bijen, zweefvliegen en vlinders.
 2. Knoopkruid (Centaurea jacea)
  • Een vaste plant die tussen eind mei en september bloeit. Na het maaien begint weer te groeien en te bloeien, een sterke plant dus. Er komen veel insecten op de bloemen af.
 3. Prachtklokje (Campanula persicifolia)
  • Een van de meest bekende en geliefde klokjes die ook algemeen wordt aangeboden door tuincentra. Bloeien in juni en juli, echte zomerbloemen dus.
 4. Gevlekte dovenetel (Lamium maculatum)
  • Een heel dankbare tuinplant want hij bloeit het hele jaar door, behalve als het vriest en als het langdurig droog en heet is. De eerste hommelkoninginnen gaan in het vroege voorjaar altijd op zoek naar deze plant.
 5. Beemdooievaarsbek (Geranium pratense)
  • Een dankbare plant in elke tuin. Doet het goed in de zon, maar gedijt ook in plekjes in de schaduw. Wordt ook veel gebruikt op groendaken.
 6. Ruige leeuwentand (Leontodon hispidus)
  • Lijkt op de paardenbloem, maar heeft wat kleinere bloemen. Bloeit het hele jaar tot diep in de herfst. Kan prima tegen maaien, staat heel decoratief in de tuin. Houd van volle zon en niet te arme of te zure grond.
 7. Beemdkroon (Knautia arvensis)
  • Een zeldzame plant van van hooilanden en bermen. De bloemen zijn meestal licht lila. Heel geliefd bij insecten.
 8. Lange ereprijs (Veronica longifolia)
  • Met zijn fraaie pluimen is deze wilde tuinplant ideaal om in borders aan te planten. Bloeit in de zomermaanden en wordt ook in veel tuincentra aangeboden.
 9. Muskuskaasjeskruid (Malva moschata)
  • Bloeit van juni tot en met september. Een sterke plant die prima tegen maaien en snoeien bestand is. Het is een fraaie plant die je ook als snijbloem kunt gebruiken.
 10. Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)
  • Een vaste plant die bloeit van m ei tot juli. De gewone margriet kan prima tegen maaien. Ze groeien dan weer uit en komen dan opnieuw in bloei. Er komen heel veel insecten op af, waaronder maar liefst 17 soorten bijen.
De top tien wilde planten voor in je tuin

Andere geschikte wilde tuinplanten

Natuurlijk zijn er nog tal van andere wilde planten te bedenken die geschikt zijn als tuinplant. In het boek Tuinieren met wilde planten van Martin Stevens kun je lezen wat de allerbeste wilde tuinplanten zijn voor in je vijver en je tuin. Naast fraaie plaatjes vind je er ook praktische omschrijvingen en adviezen. Wil je meer weten over dit boek, lees dan hier mijn recensie over Tuinieren met wilde planten.

Meer inspiratie

Voor véél meer inspiratie de top tien wilde planten voor in je tuin samen te stellen, kun je een bezoek brengen aan de website van Vivara.nl. Op deze website vind je talloze tips, planten en zaadmengsels die je meteen kunt bestellen. Niet alleen handig, maar ook goed voor de natuur in ons land, want met een aanschaf bij Vivara.nl ondersteun je het werk van allerlei natuurorganisaties.

Ik hoop dat ik je met deze top tien wilde planten voor in je tuin aan een paar uitvoerbare ideeën heb geholpen om je tuin een stukje duurzamer én mooier te maken!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)