De beste vlindergidsen van Europese vlinders
Een handig overzicht van de beste vogelgidsen van Europese vlinders. Ben je een ervaren vlinderkijker, kies dan een gids in de top 3. Ben je een beginnende vlinderkijker, dan adviseer ik je de gidsen nummer 5, 6 en 7. Wil je nachtvlinders leren herkennen, dan is nummer 4 werkelijk een fenomenale gids. Eerlijk gezegd beschouw ik de rest van de boeken als een toegift. Wil je meer lezen, lees dan de uitgebreide recensies van deze vlindergidsen.

 

Dit zijn in mijn ogen de beste vlindergidsen van dit moment:

#1. Dagvlinders. Veldgids voor Europa en Noordwest-Afrika

Wie vogels kijkt heeft de ANWB Vogelgids van Europa. Wie vlinders kijkt heeft deze veldgids in zijn rugtas. De bijbel onder de vlindergidsen. Een kloeke veldgids, ruim opgezet en compleet voor Europa en Noordwest-Europa. Dat betekent alle 450 soorten in één gids. Voorzien van een plastic hoes en dat is ideaal voor vochtige omstandigheden. De tekeningen van de dagvlinders zijn ontzettend duidelijk. Bij elke soort worden meerdere tekeningen aangeboden. Tekeningen met oog voor details. Toen ik deze gids voor het eerst in mijn handen had, was ik zeer onder de indruk. En dat ben ik eerlijk gezegd nog steeds. De beste vlindergids van dit moment.

#2. Veldgids dagvlinders

Deze vlindergids beschrijft ongeveer 150 soorten dagvlinders die in Noordwest Europa voorkomen. De foto’s van zowel de bovenzijde als de onderzijde van de vleugels zijn gedetailleerd, de beschrijvingen van medewerkers van de Vlinderstichting duidelijk. Bovendien worden de Engelse, Duitse en Franse soortnamen ook vermeld, dat vind ik altijd een sterk punt voor wie in het buitenland vlinders gaat kijken.

Veldgids dagvlinders

Koop dit boek

 

#3. Vlinders, rupsen en waardplanten

Er verschijnen toch echt schitterende vlindergidsen in Nederland. Dit is zo’n juweeltje. De auteur brengt in deze gids meer dan 300 vlinders, rupsen en waardplanten samen. Dus wil je ook rupsen herkennen en de waardplanten waar deze rupsen op leven, dan is dit een heel geschikte gids. Deze gids kwam tot stand in samenwerking met de Vlinderstichting en dat staat garant voor kwaliteit. Die 300 vlinders zijn trouwens dag- én nachtvlinders.

Koop dit boek

 #4. Nachtvlinders

Ongelooflijk, maar waar: in Nederland en België zijn meer dan 2.400 soorten nachtvlinders waargenomen! Ontzettend veel dus. Deze formidabele veldgids beschrijft er ruim 1.000. Ook aan deze gids werkte de Vlinderstichting mee en dat staat garant voor kwaliteit.

Koop dit boek

 

#5. Zakgids dagvlinders

Een frisse nieuwe zakgids voor wie in Nederland en België dagvlinders wil kijken. Alle dagvlinders die in onze regio voorkomen, worden vermeld. De meer dan 600 illustraties van Richard Lewington zijn fraai en duidelijk. Een uitstekende zakgids voor gebruik in Nederland en België.

zakgids dagvlinders

Koop dit boek

 

#6. Vlinders en Libellen

Een fonkelnieuwe vlindergids die niet alleen de meest voorkomende dag- en nachtvlinders in Nederland beschrijft, maar je ook veel tips geeft hoe je vlinders (en libellen) kunt herkennen, in welke maand je welke soorten kunt zien, de beste vlindergebieden in Nederland en tot slot: ruimte voor notities en schetsen. De kleurrijke vormgeving maakt deze gids zeer geschikt voor natuurliefhebbers en jongeren vanaf 12 jaar. Zéér geschikt voor beginnende vlinderaars.

vlinders en libellen

Koop dit boek

#7. Compact Gids Vlinders

Met deze vlindergids kun je in Nederland aardig uit de voeten, voor gebruik in vlinderrijke streken in het buitenland schiet hij te kort. De reden: er worden ongeveer 150 soorten dag- én nachtvlinders in besproken en dat betekent dat deze vlindergids verre van compleet is. Maar door het handzame formaat en de handige poster toch een heerlijk gidsje om mee te nemen. De tekeningen zijn groot en duidelijk, de omschrijvingen helder. Voor de beginnende vlinderwatcher is dit een prima vlindergids. Ook niet duur trouwens, nog geen € 10,00.

Compact Gids VlindersKoop dit boek

#8. Vlinders

Dit is de ideale vlindergids voor wie in Midden-Europa dag- en nachtvlinders wil bekijken. Veel vlindersoorten die in deze vlindergids worden besproken, komen niet of nauwelijks in Nederland voor. Maar wel in de bloemenweiden van de Alpen!

Vlinders

Koop dit boek

 

#9. Het grote vlinderboek

Dit boek biedt achtergrondinformatie over de kleuren, patronen en overlevingsstrategieën van vlinders. Je zult verstelt staan van de foto’s en de informatie die je in dit boek wordt aangeboden.

Koop dit boek

 

 #10. Het veen, de vlinder en de openbaring

Dit is zeker geen vlindergids, maar wel een interessant boek! Tijdens de Gouden Eeuw hadden we in ons land de ‘Tulpenmanie’, maar wist je dat er ook een soort van vlinderkoorts in ons land heeft geheerst? Honderd jaar geleden ving een nietsvermoedende schooljongen een grote vuurvlinder en die werd toen voor uitgestorven gehouden. Een sensatie voor vlinderkenners in binnen- en buitenland. En natuurlijk een uitgelezen kans voor handelaren om fortuin te maken! Het positieve gevolg was dat er een beweging op gang kwam om het bedreigde veenlandschap te beschermen. Een interessant boek voor wie geïnteresseerd is in de cultuur- en natuurgeschiedenis.

Het veen, de vlinder en de openbaring

Koop dit boek

 

#11. Wadden Vlindergids

Een wat gedateerd vlindergidsje over vlinders die in het Waddengebied voorkomen. Een mooi vormgegeven kijk- en leesboekje. Leuk voor wie op vakantie gaat op een van de Waddeneilanden, maar de serieuze vlinderkijker geeft waarschijnlijk de voorkeur aan een van de hierboven vlindergidsen.

Wadden Vlindergids

Koop dit boek

 

#12. Dagvlinders in beeld

Een leuk gidsje voor kinderen vanaf een jaar op tien. Zij maken kennis met ongeveer 30 veel voorkomende dagvlinders in Nederland. En ze krijgen er natuurlijk ook veel informatie bij over de vlinders, rupsen en planten waar de rupsen op leven. In deze serie is ook een deeltje over nachtvlinders verkrijgbaar.

Koop dit boek

de beste plantengidsen