steltkluut prunje 4 sjaak huijer

De mooiste landen om vogels te kijken

Vogels kijken is een hobby die steeds populairder wordt in Nederland. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat je tegenwoordig speciale vakanties voor vogels kijken kunt boeken. Tijdens dit soort natuurreizen ga je op zoek naar alle speciale vogels die het land te bieden heeft onder leiding van een getrainde en enthousiaste reisleider.

Om jou alvast wat warm te maken voor alle vogels die je kan spotten tijdens een reis in natuur, heb ik alvast de top 10 mooiste landen hiervoor op een rijtje gezet. Ik begin dit keer met de nummer 10 bovenaan. Helemaal onderaan lees je wat het mooiste land is om vogels te kijken.

10. Griekenland

Griekenland is een ideaal land voor vogelspotters. Het heeft een divers landschap rond de mediterranen, waardoor er veel verschillende vogels te vinden zijn. Een goed voorbeeld hiervan is Lesbos, een eiland dat bekend staat als rustplek tijdens trekroutes.

Het mooie is dat de voorzieningen voor toeristen goed zijn, maar de daadwerkelijke toeristische drukte minimaal is. Ideale omstandigheden voor vogel spotten dus.

9. Duitsland

Wil jij vogels spotten buiten Nederland, maar reis je liever niet te ver? Dan is Duitsland een goede optie voor jou. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de Elbe. Langs dit typische landschap met veel ongerepte natuur vind je heel veel verschillende vogelsoorten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kraanvogels, ooievaars, zeearenden en meer.

8. Spanje

Ieder land heeft wel zijn plekken om vogels te spotten. Toch is Spanje een geval apart. Iedereen die wat weet van vogels, weet dat de Spaanse regio Extremadura een erg bijzondere plek is. Op geen enkele plek in Europa kan je zo goed zo veel speciale (roof)vogels zien. Als je goed zoekt kan je bijvoorbeeld de Spaanse keizerarend of de monniksgier vinden.

7. Nederland

Je hoeft niet gigantisch ver te reizen om speciale vogels te vinden. Sterker nog, Nederland heeft zelf ook een groot aanbod. Als je een reis wilt maken om vogels te spotten kan je je ook heel goed vertoeven in je vaderland. Kijk bijvoorbeeld eens naar de waddeneilanden. Op de wadden vind je een tal van bijzondere vogels. Deze bestemming is dan ook geschikt voor zowel beginnende spotters als gevorderden.

6. Turkije

Wat Turkije zo bijzonder maakt is zijn bijzondere ligging. Niet alleen is het klimaat van dit land erg divers (van mediterraans tot landklimaat) ook zijn ligging tussen Europa en Azië zorgt voor bijzondere gevleugelden. Zo kan je hier de schreeuwarend vinden, maar ook de roodvoorhoofdkanarie. Het contrast van de twee biotopen maakt het een walhalla voor spotters.

5. Finland

Wij hebben nu vooral veel zuidelijk gelegen plekken besproken omdat hier veel vogelactiviteit is. Toch vind je in het hoge noorden ook genoeg interessante habitats. Zo vind je op de Finse taiga heel veel bijzondere vogels, zoals de taigagaai en misschien zelfs de blauwstaart.

4. Portugal

Portugal is één van de Europese pareltjes als het gaat om vogels. Dankzij het warme klimaat en gunstige ligging qua migratieroutes vind je hier heel veel verschillende vogels. Zo kan je hier de wetlands op. Maar wat Portugal echt zo bijzonder maakt zijn al zijn pelagische soorten die je per boot kan spotten.

3. Frankrijk

In de top 3 van mooiste landen om vogels te spotten mag Frankrijk niet ontbreken. Alhoewel hier een divers aanbod te vinden is aan Europese vogels, staat Frankrijk vooral bekend om zijn watervogels. Misschien wel het beste voorbeeld hiervan is het feit dat hier de belangrijkste plek voor kraanvogels van Europa te vinden is. Een echte aanrader voor de fanatiekelingen.

2. Groot Brittannië

Het vogellandschap van Groot Brittannië wordt vooral gekenmerkt door zijn zeevogels en de prachtige kuststreken waar ze in verblijven. Zo kan je hier per boot verschillende fantastische beesten vinden aan de kust en op het water. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Noordse stormvogel en de papagaaiduikers.

1. Ecuador

Op nummer één in de de top 10 mooiste landen om vogels te kijken staat een hele bijzondere bestemming die ver buiten Europa ligt. Ecuador maakt dit echter goed door zonder twijfel het beste vogelland ter wereld te zijn. Tijdens een vogelvakantie naar dit land maak je kans om ongeveer 450 vogelsoorten te spotten. In de ongerepte jungle vind je dozijnen aan verschillende kolibries en andere speciale vogels. Dankzij het veelzijdige landschap vind je hier een tal van vogelsoorten uit iedere familie. Dit is dan ook zonder twijfel de beste plek ter wereld als het gaat om vogels spotten.