De top 10 beste vogelgidsen van Europese vogels
Op deze pagina vind je het overzicht van de beste vogelgidsen van dit moment. Welke vogelgids voor jou de beste is, is iets persoonlijks. Het formaat, de omschrijvingen, illustraties en prijzen variëren enorm. De mix van deze factoren bepaalt wat voor jou de beste vogelgids is. Wil je meer lezen, lees dan de uitgebreide recensies van deze (en andere) vogelgidsen

Mijn advies
Mijn advies bij de keuze van een vogelgids is je af te vragen wat je zoekt en welk type vogelaar jij bent. Wil je alleen de meest voorkomende vogels herkennen (tijdens je wandeltochten of in je tuin), overweeg dan de nummers 3, 7 en de toegift. Dit zijn toegankelijke en overzichtelijke vogelgidsen.

Ben je een beginnende vogelaar die snel wil leren, dan lijkt mij nummer 2 de beste vogelgids voor jou. Dit is voor Nederland een complete vogelgids die ook nog eens toegankelijk is geschreven en overzichtelijk van opzet is.

Ben je vogelaar met enige ervaring en ben je ook van plan in andere Europese landen vogels te gaan kijken, dan lijkt me voor jou nummer 1, de ANWB Vogelgids van Europa de beste vogelgids. Deze vogelgids beschrijft verreweg de meeste soorten die in Europa voorkomen. Of je nu naar Zuid-Spanje afreist of naar Polen, met deze vogelgids kun je met een gerust hart op reis. Met nummer 2 natuurlijk als goede tweede. Ook de Petersons Vogelgids mag er dan zijn trouwens. Die heeft tenslotte bij elke vogelsoort ook de buitenlandse naam staan.

205 thoughts on “De top 10 beste vogelgidsen van Europese vogels

  1. Beste Ellie,
    Hartelijke dank voor je compliment. Ik hoop dat je het boek Vogeldeterminatie met veel plezier zult gaan gebruiken. Ik heb er regelmatig wat aan kan ik je zeggen, pas nog toen ik twijfelde of een zwarte rotgans inderdaad een zwarte rotgans was. Gisteren zag ik dat de ABNW Vogelgids inderdaad in herdruk is. Ik heb Bol.com gevraagd om de juiste prijs weer ‘aan te zetten’ zodat mensen de herdruk kunnen reserveren. Bedankt ook voor deze tip. Groeten en veel vogelplezier, Jako

  2. Visdief, je hebt superpagina’s met uitleg over boeken over vogels! TOP
    Naar aanleiding daarvan VOGELDETERMINATIE besteld.

    Bovendien ANWB heeft 5e druk voor32,95 in schap liggen.

  3. Pingback: Visdief

Comments are closed.