De top 10 beste vogelgidsen van Europese vogels

Op deze pagina vind je het overzicht van de beste vogelgidsen van dit moment. Welke vogelgids voor jou de beste is, is iets persoonlijks. Het formaat, de omschrijvingen, illustraties en prijzen variëren enorm. De mix van deze factoren bepaalt wat voor jou de beste vogelgidsen zijn. Wil je meer lezen, lees dan de uitgebreide recensies van deze (en andere) vogelgidsen

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.

Mijn advies bij het maken van een keuze uit deze beste vogelgidsen

Mijn advies bij de keuze van een vogelgids is je af te vragen wat je zoekt en welk type vogelaar jij bent. Wil je alleen de meest voorkomende vogels herkennen (tijdens je wandeltochten of in je tuin), dan lijken mij de nummers 3, 7 en de toegift voor jou de beste vogelgidsen. Dit zijn toegankelijke en overzichtelijke vogelgidsen.

Ben je een beginnende vogelaar die snel wil leren, dan lijkt mij nummer 2 de beste vogelgids voor jou. Dit is voor Nederland een complete vogelgids die ook nog eens toegankelijk is geschreven en overzichtelijk van opzet is.

Ben je vogelaar met enige ervaring en ben je ook van plan in andere Europese landen vogels te gaan kijken, dan lijkt me voor jou dit de beste vogelgidsen: nummer 1, de ANWB Vogelgids van Europa, absoluut de beste vogelgids. Deze vogelgids beschrijft verreweg de meeste soorten die in Europa voorkomen. Of je nu naar Zuid-Spanje afreist of naar Polen, met deze vogelgids kun je met een gerust hart op reis. Met nummer 2 natuurlijk als goede tweede. Ook de Petersons Vogelgids mag er dan zijn trouwens. Die heeft tenslotte bij elke vogelsoort ook de buitenlandse naam staan.

Verantwoording bij de samenstelling van het overzicht van beste vogelgidsen

Het samenstellen van een overzicht van de beste vogelgidsen is een dynamisch gebeuren. Elk jaar verschijnen er wel nieuwe vogelgidsen, of wordt een bestaande vogelgids geactualiseerd. Ik ben werkzaam bij een uitgeverij en ik kan de ontwikkelingen dus goed volgen. Is er een inkoopbeurs, dan bezoek ik de stands van uitgeverijen van vogelgidsen. En zo houd ik dit overzicht altijd actueel.

Belangrijk vind ik dat het overzicht van beste vogelgidsen voor ieder wat wils bevat. Ik bedoel, een doorgewinterde vogelaar stelt andere eisen dan een kind van tien die nog voor zijn ‘leven als vogelaar’ staat. Dat verklaart waarom je heel uiteenlopende vogelgidsen in het overzicht ziet staan. Denk je ‘is dat nu een gids voor in een overzicht beste vogelgidsen?’ bedenk dan dat die vogelgids dan wellicht heel geschikt is voor iemand anders.

Bij het samenstellen van het overzicht van de beste vogelgidsen heb ik me beperkt tot de vogelgidsen voor Europa. Er zijn natuurlijk ook voor andere werelddelen vogelgidsen te koop. Die zijn meestal Engelstalig.