De top 10 beste vogelgidsen van Europese vogels
Op deze pagina vind je het overzicht van de beste vogelgidsen van dit moment. Welke vogelgids voor jou de beste is, is iets persoonlijks. Het formaat, de omschrijvingen, illustraties en prijzen variëren enorm. De mix van deze factoren bepaalt wat voor jou de beste vogelgids is. Wil je meer lezen, lees dan de uitgebreide recensies van deze (en andere) vogelgidsen. En ben je op zoek naar een vogelgids voor een kind, klik dan op deze afbeelding:

vogelgidsen voor kinderen compleet

 

In mijn ogen zijn dit de beste vogelgidsen van dit moment:

#1. ANWB Vogelgids van Europa

anwb vogelgids van europa

Koop dit boek

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven. De omschrijvingen zijn uitstekend, de tekeningen gedetailleerd. Het register achterin vermeldt ook de Engelse namen, handig voor in het buitenland. Op dit moment is de ANWB Vogelgids van Europa in mijn ogen de meest complete vogelgids. Meer hoef ik niet te schrijven. Ook volgens de redactie van Roots Magazine is dit de beste gids van dit moment. De terechte nummer 1 dus. Zie ook mijn recensie over de ANWB Vogelgids. Ook verkrijgbaar als een praktische paperback met plastic hoes die tegen water beschermt).

#2. Alle vogels van Europa

alle vogels van europa

Koop dit boek

Een gloednieuwe vogelgids, een absolute aanwinst in de rubriek vogelgidsen. Alle vogels van Europa is vertaald uit het Frans en beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen. En dat in dus inclusief dwaalgasten. Het formaat is iets handzamer dan de ANWB Vogelgids van Europa. Deze vogels in deze gids worden afgebeeld door middel van foto’s. Per soort een aantal foto’s die de verschillen goed in beeld brengen. Een prima alternatief voor de gids hierboven. Ik weet zeker dat deze gids veel vogelaars zal kunnen bekoren.

#3. Hayman’s Zakgids – Vogels

Koop dit boek

Een compacte zakgids waarin alle Europese broedvogels (450) worden besproken. De topauteurs hebben meerdere zakgidsen op hun naam staan en slagen erin om vaktermen te vermijden. Daarmee is deze gids ook geschikt voor jongeren. Ondanks het compacte formaat wordt bij elke soort verrassend veel illustraties getoond waarbij de auteurs ook nog eens details aanwijzen. Hoewel het aantal soorten in de Hayman’s Zakgids – Vogels kleiner is kan deze gids prima wedijveren met de ANWB Vogelgids van Europa. Een van de beste vogelgidsen voor Noordwest-Europa.

 

#4. Zakgids Vogels van Nederland en België

Koop dit boek

Bespreekt iets meer dan 300 soorten. Daarmee kom je een aardig eind in Nederland. De teksten zijn kort en toegankelijk geschreven waarbij de auteur erin is geslaagd vaktermen te vermijden. Deze gids is daarmee ook geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 14. Elke vogel wordt afgebeeld met een kleurenfoto of -illustratie. Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt. Legt het af tegen de nummers 1 en 2, maar vanwege het gebruiksgemak en duidelijke detailafbeeldingen plaats ik deze op nummer 4. Mooi vormgegeven ook, dat mag telt ook mee.

 

#5. Vogeldeterminatie

Koop dit boek

Zelfs de beste vogelgids behoeft soms aanvulling. Hoe compleet een vogelgids ook pretendeert te zijn, de informatie blijft altijd beperkt. Maar wat wanneer je een vogel zelfs met behulp van een goede vogelgids niet op naam kunt brengen? Wanneer je twijfelt tussen een bosruiter of een witgatje, een fitis of een tjiftjaf? Dan is Vogeldeterminatie een heel handige gids: een groot aantal vogels die erg op elkaar lijken wordt heel gedetailleerd met elkaar vergeleken. Een handige aanvulling bij je vogelgids of een naslagwerk voor na je vogeltochten.

#6. Petersons vogelgids

Koop dit boek

De Petersons vogelgids is de klassieker onder de vogelgidsen. Er worden maar liefst 526 verschillende soorten en 170 dwaalgidsen in besproken. Bij de omschrijving worden ook de Engelse, Franse en Duitse naam gegeven, handig in het buitenland. De Petersons vogelgids is al jaren een van de meest gebruikte vogelgidsen, maar het heen en weer bladeren tussen omschrijving en afbeelding vind ik nu toch wel erg achterhaald.

 

#7. Roofvogels van Europa, Noord Afrika en het Midden-Oosten

Koop dit boek
Voor beginnende én ervaren vogelaars zonder meer nu al de standaard in Nederland en België voor roofvogelherkenning.

 

#8. Vogels, verrassend vlakbij

vogels

Koop dit boek

Dit is een ideale zakgids voor beginnende vogelaars en voor ‘gewone’ natuurliefhebbers. Er worden ruim 200 vogels in beschreven. Bovendien bevat deze vogelgids veel extra informatie over bijvoorbeeld de beste vogelgebieden in binnen- en buitenland, het herkennen van meeuwen, veren, vogeltrek etc. De bijzonder fleurige vormgeving maken deze gids heel aantrekkelijk. Een heerlijke start van een leven als vogelaar. Te lezen vanaf de tienerleeftijd.

 

#9. Veldgids Vogelzang

Koop dit boek

Een vogelgids die de geluiden beschrijft van meer dan 200 Europese vogelsoorten. Met de bijhorende gratis app kun je hiermee heel veel vogelgeluiden herkennen. Realiseer je vogelzang een van de belangrijkste kenmerken is waaraan je een vogel kunt herkennen. De veldgidsen van KNNV Uitgeverij hebben een uitstekende reputatie. De Veldgids Vogelzang moet daarom in dit rijtje vermeld worden. Zelfs ervaren vogelaars zullen er nog veel van leren. Aanbevolen gids dus!

#10. Zakgids roofvogels

Koop dit boek

Roofvogels moet ik vaak goed bekijken. Een torenvalk herkent ik wel, maar hoe onderscheidt je een wespendief van een buizerd? Of een slangenarend van een ruigpootbuizerd? In deze gids worden alle roofvogels van Europa besproken waarbij de vliegbeelden gedetailleerd getoond en toegelicht. Zelfs voor geoefende vogelaars zal deze gids bijzonder nuttig zijn.

 

#11. Zakgids Kust- wadvogels van Europa

Nieuwe zakgids vogels

Koop dit boek

Omdat Nederland veel kust heeft en je er dus veel kust- en wadvogels tegenkomt, vermeld ik ook deze zakgids. Deze zakgids bespreekt kust- en wadvogels van Europa. Door de compacte omvang past hij in elke jaszak. De omschrijvingen zijn helder, waarbij vaktermen worden vermeden. Ook geschikt dus voor kinderen vanaf een jaar of 14. Elke soort wordt een aantal keer afgebeeld waarbij de auteurs je wijzen op details. Kortom, een zeer bruikbare vogelgids tegen een zeer aangenaam prijsje. Ook geschikt als cadeau.

 

#Toegift: MINIGIDS Vogels van Nederland en België

Koop dit boek

Oké, een toegift om af te sluiten. Met deze uitvouwkaart heb je in één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld. Wil je iemand enthousiast maken om vogels te gaan kijken, dan is dit een leuk cadeau. De uitvouwkaart kost slechts € 5,95 en dat is een ideaal cadeauprijsje, nietwaar?

 

Mijn advies
Mijn advies bij de keuze van een vogelgids is je af te vragen wat je zoekt en welk type vogelaar jij bent. Wil je alleen de meest voorkomende vogels herkennen (tijdens je wandeltochten of in je tuin), overweeg dan de nummers 3, 4, 8 en de toegift. Dit zijn toegankelijke en overzichtelijke vogelgidsen.

Ben je een beginnende vogelaar die snel wil leren, dan lijkt mij nummer 2 de beste vogelgids voor jou. Dit is voor Nederland een complete vogelgids die ook nog eens toegankelijk is geschreven en overzichtelijk van opzet is. Nummer 3 en 4 lijken mij ook een zeer geschikte optie. Nummer 8 ook. Dit is tevens een heel leuk cadeau voor beginnende vogelaars, evenals nummer 7 dat zich richt op het herkennen van vogelzang.

Ben je vogelaar met enige ervaring en ben je ook van plan in andere Europese landen vogels te gaan kijken, dan lijkt me voor jou nummer 1, de ANWB Vogelgids van Europa de beste vogelgids. Deze vogelgids beschrijft verreweg de meeste soorten die in Europa voorkomen. Of je nu naar Zuid-Spanje afreist of naar Polen, met deze vogelgids kun je met een gerust hart op reis. Met nummer 2 natuurlijk als goede tweede. Ook de Petersons Vogelgids mag er dan zijn trouwens. Die heeft tenslotte bij elke vogelsoort ook de buitenlandse naam staan. Vergeet optie 9 trouwens niet. Vogelzang is ook een heel belangrijk aspect bij vogels kijken.

recensies vogelgidsen

194 thoughts on “De top 10 beste vogelgidsen van Europese vogels

  1. Pingback: Visdief
    • Beste Ellie,
      Hartelijke dank voor je compliment. Ik hoop dat je het boek Vogeldeterminatie met veel plezier zult gaan gebruiken. Ik heb er regelmatig wat aan kan ik je zeggen, pas nog toen ik twijfelde of een zwarte rotgans inderdaad een zwarte rotgans was. Gisteren zag ik dat de ABNW Vogelgids inderdaad in herdruk is. Ik heb Bol.com gevraagd om de juiste prijs weer ‘aan te zetten’ zodat mensen de herdruk kunnen reserveren. Bedankt ook voor deze tip. Groeten en veel vogelplezier, Jako

Geef een reactie