De top 10 beste vogelgidsen van Europese vogels

Op deze pagina vind je het overzicht van de beste vogelgidsen van dit moment. Welke vogelgids voor jou de beste is, is iets persoonlijks. Het formaat, de omschrijvingen, illustraties en prijzen variëren enorm. De mix van deze factoren bepaalt wat voor jou de beste vogelgidsen zijn. Wil je meer lezen, lees dan de uitgebreide recensies van deze (en andere) vogelgidsen

Mijn advies bij het maken van een keuze uit deze beste vogelgidsen

Mijn advies bij de keuze van een vogelgids is je af te vragen wat je zoekt en welk type vogelaar jij bent. Wil je alleen de meest voorkomende vogels herkennen (tijdens je wandeltochten of in je tuin), dan lijken mij de nummers 3, 7 en de toegift voor jou de beste vogelgidsen. Dit zijn toegankelijke en overzichtelijke vogelgidsen.

Ben je een beginnende vogelaar die snel wil leren, dan lijkt mij nummer 2 de beste vogelgids voor jou. Dit is voor Nederland een complete vogelgids die ook nog eens toegankelijk is geschreven en overzichtelijk van opzet is.

Ben je vogelaar met enige ervaring en ben je ook van plan in andere Europese landen vogels te gaan kijken, dan lijkt me voor jou dit de beste vogelgidsen: nummer 1, de ANWB Vogelgids van Europa, absoluut de beste vogelgids. Deze vogelgids beschrijft verreweg de meeste soorten die in Europa voorkomen. Of je nu naar Zuid-Spanje afreist of naar Polen, met deze vogelgids kun je met een gerust hart op reis. Met nummer 2 natuurlijk als goede tweede. Ook de Petersons Vogelgids mag er dan zijn trouwens. Die heeft tenslotte bij elke vogelsoort ook de buitenlandse naam staan.

Verantwoording bij de samenstelling van het overzicht van beste vogelgidsen

Het samenstellen van een overzicht van de beste vogelgidsen is een dynamisch gebeuren. Elk jaar verschijnen er wel nieuwe vogelgidsen, of wordt een bestaande vogelgids geactualiseerd. Ik ben werkzaam bij een uitgeverij en ik kan de ontwikkelingen dus goed volgen. Is er een inkoopbeurs, dan bezoek ik de stands van uitgeverijen van vogelgidsen. En zo houd ik dit overzicht altijd actueel.

Belangrijk vind ik dat het overzicht van beste vogelgidsen voor ieder wat wils bevat. Ik bedoel, een doorgewinterde vogelaar stelt andere eisen dan een kind van tien die nog voor zijn ‘leven als vogelaar’ staat. Dat verklaart waarom je heel uiteenlopende vogelgidsen in het overzicht ziet staan. Denk je ‘is dat nu een gids voor in een overzicht beste vogelgidsen?’ bedenk dan dat die vogelgids dan wellicht heel geschikt is voor iemand anders.

Bij het samenstellen van het overzicht van de beste vogelgidsen heb ik me beperkt tot de vogelgidsen voor Europa.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

205 reacties op “De top 10 beste vogelgidsen van Europese vogels

  1. Beste Ellie,
    Hartelijke dank voor je compliment. Ik hoop dat je het boek Vogeldeterminatie met veel plezier zult gaan gebruiken. Ik heb er regelmatig wat aan kan ik je zeggen, pas nog toen ik twijfelde of een zwarte rotgans inderdaad een zwarte rotgans was. Gisteren zag ik dat de ABNW Vogelgids inderdaad in herdruk is. Ik heb Bol.com gevraagd om de juiste prijs weer ‘aan te zetten’ zodat mensen de herdruk kunnen reserveren. Bedankt ook voor deze tip. Groeten en veel vogelplezier, Jako

  2. Visdief, je hebt superpagina’s met uitleg over boeken over vogels! TOP
    Naar aanleiding daarvan VOGELDETERMINATIE besteld.

    Bovendien ANWB heeft 5e druk voor32,95 in schap liggen.

  3. Pingback: Visdief

Reacties zijn gesloten.