Lekker even een frisse neus halen en ondertussen genieten van het natuurschoon. Dat zou in januari moeten kunnen. Natuurlijk, de planten staan er verdord bij. Loofbomen hebben hun bladeren laten vallen en zijn kaal. Alleen naaldbomen staan nog fris in het groen. En in het bos zijn de vogelgeluiden een beetje verstomd. Maar toch. In januari zie je op sommige plekken vogels die je in andere seizoenen niet in ons land zult zien. Of de vogels laten zich juist beter zien, omdat de bomen nu eenmaal kaal zijn. Januari is dus een heel goede maand om een vogelwandeling te maken, mits je een goed gebied kiest. In dit artikel geef ik je een overzicht van de tien mooiste vogelwandelingen in januari.
De tien mooiste vogelwandelingen in januari
Voor meer informatie over de natuurgebieden die ik hieronder aanreik, klik je op de linkjes. Je vindt in de beschrijvingen van de natuurgebieden ook praktische informatie over bereikbaarheid en parkeren. Mijn top tien van de gebieden waar je in januari een mooie vogelwandeling kunt maken ziet er als volgt uit.
1. De duinen en het strand van Oostvoorne
Werkelijk, woon je in de zuidwesthoek van ons land, of er niet al te ver uit de buurt? Of ben je er met vakantie? Verken dan de omgeving van Oostvoorne. Wandel via Landgoed Mildenburg naar Kaapduin om vervolgens door te stomen naar het strand. Je wandelt dan vervolgens langs de oever van het Oostvoornse Meer weer terug naar waar je begon. Dit is een wandelroute voor de fervente wandelaars. Je ervaart de stilte van het duingebied, je ziet eekhoorns en allerlei vogels, je geniet van het strand en hopelijk ook van de sneeuwgorzen en strandleeuweriken die daar vrijwel elk jaar overwinteren. Kortom, dit is voor mij één van de mooiste wandelingen in januari.
2. Een ganzentour in de omgeving van Goedereede
Het hoort er voor mij helemaal bij in de winter: een ganzentocht. De omgeving van Goedereede op Goeree-Overflakkee leent zich daar uitstekend voor. In de weilanden rondom dit historische stadje wemelt het van de ganzen in januari. Rotgans, brandgans, kolgans en soms zeldzamere soorten als de roodhalsgans, dwerggans of zwarte rotgans. Wil je nog meer kilometers maken, dan waag je de oversteek naar de Kwade Hoek, een buitendijks natuurgebied waar je alleen al een dagmars kunt maken.
3. Zeevogels kijken op de Brouwersdam
De meeste mensen kijken op de Brouwersdam vanuit de auto naar de zeevogels die er overwinteren. Ach, wat doen ze zichzelf te kort! Ik weersta ook niet altijd de verleiding om lekker in de warme auto te blijven zitten, maar de keren dat ik langs het talud wandel, geniet ik toch het allermeest. Je snuift de zilte zeelucht op. Je verkilt tot op het bot om even later op te warmen een strandtent. En je ziet zeevogels die je hier alleen in de winter ziet. Echt, maak eens een wandeling van de blokkendam aan de kant van Ouddorp naar de spuisluis in het zuiden. En natuurlijk weer terug. Je passeert rotstalud, strand en duinen. Heerlijk!
4. Zeevogels kijken op de Zuidpier bij IJmuiden
Voor de Zuidpier bij IJmuiden geldt geen pardon: hier moet je wel je auto uit om de vele zeevogels te zien die er overwinteren of voorbij vliegen. En dat is maar goed ook. Hier hoor je enkel het geluid van de golven, de wind en de wadvogels. Auto’s laten zich er gelukkig niet horen. De pier steekt twee kilometer de zee in. En wandel je eerst over het strand, dan voeg je er nog een kleine kilometer aan toe. Een vogelwandeling met daarna even opwarmen in één van de strandtenten in januari over de Zuidpier kan ik je beslist aanraden! Hou er rekening mee dat vanaf windkracht 5 de Zuidpier wordt gesloten voor publiek. Het is dan te gevaarlijk om je op de pier te begeven.
5. Duinwandeling door de Slufter op Texel
Op Texel kun je verschillende prachtige vogelwandelingen maken. Als de strandleeuweriken en sneeuwgorzen er zijn, is een wandeling over het strand bij de vuurtoren in het noorden een aanrader. Een absolute aanrader is het maken van een vogelwandeling door de Slufter. Dit natuurgebied staat in open verbinding met de Noordzee. Twee maal per etmaal stroomt het water in en uit dit kweldergebied dat wordt omringd door duinen. Het ene moment is het doodstil en dan opeens hoor je het opgewekte getwinkel van een zwermpje strandleeuweriken.
6. Boswandeling door het Ulvenhoutse Bos
In januari laten de spechten zich goed zien, de loofbomen zijn immers kaal! Op zonnige dagen beginnen de spechten zelfs al voorzichtig aan met baltsen. En natuurlijk zie je in een bos ook verschillende soorten mezen, de boomklevers, boomkruipers en andere bosvogels. En wie weet heb je het geluk dat een ree of eekhoorn je pad kruist. Het Ulvenhoutse Bos vind ik één van de mooiste bossen om te wandelen. Het is uitgestrekt, afwisselend en heerlijk stil.
7. Polderwandeling door het Oudeland van Strijen
In de Hoekse Waard, boven het dorp Strijen, ligt een weidegebied waar elk jaar een groepje bijzondere ganzen overwintert: dwergganzen. Deze zeldzame ganzensoort laat zich nauwelijks zien in ons land, maar in het Oudeland van Strijen dus wel. Verder hoor en zie je grote groepen brandganzen, kolganzen en grauwe ganzen. De zeearend vliegt er regelmatig over. En natuurlijk jagen en foerageren er tal van andere vogels. Je kunt hier heerlijk fietsen, maar met een wandeling geniet je het allermeest van de natuur en de vogels.
8. Een dagmars rond Sint-Philipsland
Dit is een wandeling voor de die-hards onder ons: een dagmars over de zeedijken van het Zeeuwse eiland Sint-Philipsland. Dit is het kleinste eiland van Zeeland. Wie stevig doorstapt kan het in één dag ‘ronden’. Dan moet je echter niet te veel stilstaan om wadvogels te kijken, maar goed, je geniet aan alle kanten van de prachtige natuur die de Oosterschelde en haar aftakkingen ons te bieden heeft. Het is heel simpel: je wandelt gewoon over de dijk en een aantal uur later kom je uit waar je begonnen bent.
9. De Brabantse Biesbosch
Hoewel ik de wintermaanden niet de beste vind voor een bezoek aan de Biesbosch, kan je hier in januari soms toch een heel bijzondere wandeling maken. Ik bedoel: is het waterpeil in de rivieren enorm gestegen, dan stromen delen van de Brabantse Biesbosch achter Werkendam onder water om te voorkomen dat Dordrecht natte voeten krijgt. En dat levert bijzondere uitzichten op! Je maakt hier altijd kans op de zeearend. Kleine zwanen overwinteren in Polder Hardenhoek. En wie weet, zie je het nonnetje, de grote zaagbek of de mysterieuze roerdomp.
10. Een vogelwandeling door de Slikken van Flakkee
Op de oever van het Grevelingenmeer ligt bij het dorp Melissant de Slikken van Flakkee. Over onverharde paden zwerf je door het voormalige kweldergebied. Vanachter de gluurmuur heb je uitzicht over ondiep, zilt water waar elk jaar tientallen dodaars overwinteren. Hou je wel stil en beweeg je niet te wild, want dan zwemmen ze geheid van je vandaan. Maar maak je geen geluid, dan komen ze tot op een paar meter voor de muur jagen. En soms zie je hier ook de ijsvogel!
Bonuswandeling
Wil je er echt eens goed uit oftewel: in het buitenland mooie vogelwandelingen maken? Dan is een bezoek aan Wenen een heuse aanrader. Ik ging in de kerstvakantie vogels kijken in Wenen en ik genoot er van de spectaculaire bossen, het nationaal park langs de Donau en zelfs van de tuinen en parken in de stad. Wil je weten welke vogels je in en rond Wenen zoal ziet, bekijk dan hieronder mijn complete serie vogels kijken in en rond Wenen.
Praktische tips voor vogelwandelingen in januari
Het zeeklimaat trakteert ons in januari op uiteenlopende weersomstandigheden. De laatste jaren hebben we te maken met kwakkelwinters waarbij het aantal vorstdagen heel beperkt blijft. Af en toe laat Koning Winter zich echter voelen en dan is het buiten ronduit guur. Dit zijn mijn praktische tips voor vogelwandelingen in januari:
- Een open deur natuurlijk: kleed je warm aan. Zeker wanneer je aan de kust gaat wandelen, want daar hoeft het echt niet te vriezen om daar flink kou te lijden. Aan de kust staat vrijwel altijd wind en in de winter is het er vrijwel altijd guur. Vergeet je muts niet. Dat is meteen ook de charme van een vogelwandeling aan de kust. Lekker kleumen en dan bij komen in een strandtent of restaurant.
- Hoewel de dagen in januari al beginnen te lengen, zijn de dagen nog kort. Dat heeft als grote voordeel dat je niet supervroeg je bed uit hoeft. Maar misschien is het wel handig om juist in het donker jezelf naar het natuurgebied te begeven.
- Laarzen aan, zeker in gebieden met onverharde paden.
- Windkracht zes uit het westen of noordwesten aan de kust? Dan zeker op dam of dijk gaan staan. De zeevogels worden naar de kust gedreven. Hou er wel rekening mee dat pieren gesloten worden. Zo wordt de Zuidpier vanaf windkracht 5 gesloten.
- Check altijd waarneming.nl voordat je op pad gaat. Als er een zeldzame soort in de buurt van je bestemming ligt, is het altijd leuk om die even ‘mee te pikken’.
- Bekijk ook mijn complete overzicht van vogelwandelingen.
Even ertussen uit?
Eén wandeling maken is leuk, maar wil je een regio verkennen, dan wil je meer. Dan wil je misschien wel een paar dagen gaan wandelen. Of ook nog even een mooie stad in de buurt bezoeken. Zoek je een vakantiehuisje op een rustige locatie, bekijk dan het aanbod op natuurhuisje.nl eens. Deze vakantiehuisjes staan midden in de natuur en Natuurhuisje.nl ondersteunt (lokale) natuurprojecten.
Duurzame producten voor de vogels in je tuin Het hele jaar rond de vogels in je tuin welkom heten. En zeker in de herfst en de winter! Met verantwoorde producten zoals vogelvoer en nestkasten om in te schuilen. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin. |