De tien mooiste vogels van Zeeland

Zeeland behoort tot de beste provincies om vogels te kijken. De combinatie van zee, duin, moeras en uitgestrekte natuurgebieden werkt als een magneet op talloze vogels. Natuurlijk, de watervogels zijn in de meerderheid. Steltlopers die de Oosterschelde en Westerschelde aandoen om er aan te sterken voor de lange reis naar het zuiden (of naar het noorden). Eenden en ganzen die in het deltagebied overwinteren. Maar vergis je niet, ook in Zeeland maak je kans op zangvogels, roofvogels en veel meer. In dit overzicht laat ik je de tien mooiste vogels van Zeeland zien. Voor het geval je nog nooit in Zeeland bent geweest en nieuwsgierig bent welke vogels je er kunt zien.

PS.
Klik hier voor de beste vogelgebieden in Zeeland.

De tien mooiste vogels van Zeeland

1. De bijeneter

Je zult het misschien niet geloven, maar de bijeneter met zijn fonkelende kleuren, broedt echt in Zeeland. Eerst hoorde ik van een broedgeval in de duinen op Walcheren. En in 2020 broedde een paartje op mijn geboorte-eiland Tholen. Jammer voor de vogelaars en stukken beter voor de bijeneters is dat de nestlocaties angstvallig geheim worden gehouden. Anders zouden de nesten vast en zeker verstoord worden door de talloze vogelfotografen die deze prachtige vogels vast willen leggen. Kom echter een beetje in de sfeer en leer het geluid van de bijeneter herkennen door het kijken naar het filmpje hierboven. Stel je voor dat er tijdens je bezoek aan Zeeland plots een bijeneter komt overvliegen. Trouwens, over overvliegen gesproken. Ga in april en mei zeker eens een dag bij de trektelpost bij Breskens staan. Daar komen dan onwaarschijnlijke aantallen vogels voorbij op weg naar de broedgebieden in het noorden. En daar kan ook zomaar een bijeneter tussen zitten.

2. De ijsvogel

Evenals de bijeneter is de ijsvogel één fonkelende verenbal. Het blauw schittert je tegemoet. En de kleurencombinatie met het rood en oranje en wit is natuurlijk ook fenomenaal. Gelukkig kun je ook in Zeeland de ijsvogel zien. Soms zelfs langs de Oosterschelde waar hij dan jaagt op garnaaltjes en grondels. In de winter bevriest het zoute water niet zo snel, dus daar kan de ijsvogel altijd blijven jagen.

3. De kleine burgemeester

Je zult misschien denken: een kleine burgemeester? Nog nooit van gehoord. Welnu, dat kan kloppen, want de kleine burgemeester is een zeldzame meeuwensoort. Elk jaar worden er wel een paar gezien langs de kust, en vaak in Zeeland. Eén van de beste plekken in Zeeland om de kleine burgemeester te zien is de zeedijk bij Westkapelle. Dat is dan ook meteen één van de beste plekken in Zeeland om meeuwen te gaan kijken. Hier kun je namelijk alle soorten meeuwen zien die in Nederland voorkomen, inclusief de Pontische meeuw en geelpootmeeuw. En het leuke is: de meeuwen zijn aardig gewend aan mensen, dus als je je rustig gedraagt, dan kun je ze van redelijk dichtbij bekijken. Overigens heeft de kleine burgemeester natuurlijk een neef, en je raadt het al: dat is de grote burgemeester. Ook die kun je in de wintermaanden langs de Zeeuwse kust zien. In Vlissingen overwintert er sinds jaar en dag één in de binnenhaven.

4. De kleine zwaan

Ook al een wintergast: de kleine zwaan. Op de kale akkers op Schouwen-Duiveland worden elke winter groepen kleine zwanen gezien. Rond de dorpen Oosterland en Zonnemaire maak je de meeste kans. De kleine zwaan is een helderwitte zwaan die een stuk kleiner is dan onze eigen knobbelzwaan. De geelzwarte snavel geven hem een voornaam uiterlijk. Luister naar het vriendelijke getrompetter en ik weet zeker dat je meteen verkocht zult zijn. Elk jaar gaan Sjaak en ik erop uit om de kleine zwanen te zien. Het blijft een feest om ze te zien!

5. De rotgans

Wist je dat de rotgans helemaal vanuit Siberië naar Zeeland komt vliegen om hier te overwinteren? Nou ja, overwinteren? Hij verblijft hier vanaf eind september tot begin juni. Hij vliegt dus alleen naar Siberië om er te broeden. Snel eieren leggen en de jongen groot brengen en dan weer terug naar het vertrouwde Zeeland. Prachtige ganzen vind ik het, deze rotganzen, vogels van de zoute kusten.

6. De wulp

Ik breek een lans voor de wulp. Wist je dat dit de grootste steltloper van ons land is, ja zelfs van Europa? Met zijn lange kromme snavel zoekt hij naar zeepieren in de weke blubber. Kijk eens in het filmpje hierboven hoe hij dat doet. Het is een kostelijk gezicht! Overal in Zeeland kun je de wulp tegenkomen. Bij laag water op de zandbanken en bij hoog water op akkers en weilanden.

7. De sneeuwgors

Heerlijk wandelen over de zeedijk. Uitwaaien en genieten van de vergezichten. En soms zie je dan een zangvogel opvliegen. Ze zijn vreemd genoeg helemaal niet schuw en laten zich van dichtbij bekijken. Je denkt dat het een mus is, maar het is geen mus. Nee, het is een sneeuwgors. En meestal vliegen ze in groepjes rond. Ze komen uit het hoge noorden. De sneeuwgors is de zangvogel die het meest noordelijk broedt van allemaal, tot op Spitsbergen aan toe. En in de winter, als het daar zelfs voor de sneeuwgors te bar is, dan komen ze ook in Nederland voor om hier de winter door te brengen.

8. De strandplevier

Echt waar, de strandplevier mag op mijn lijstje niet ontbreken. Deze zeldzame plevier broedt gelukkig nog in Zeeland. Meestal natuurlijk in beschermde gebieden, maar een enkele keer ook op het strand. En daar ontstaat een gevaar, want wie lopen er nog meer over het strand? Juist, badgasten en wandelaars met hun honden. Daarom worden in het voorjaar op een aantal plekken stukken strand afgezet. Verboden toegang, ruim baan voor de strandplevier en bontbekplevier. Verstoor ze niet, deze dappere kleine plevieren van het strand. Het zijn echt beauties, kijk maar eens goed.

9. De bergeend

Nou goed dan, nu een heel algemene vogel in Zeeland: de bergeend. Voor vogelaars misschien niet de meest interessante vogel omdat hij zo algemeen is. Maar deze eend die zo groot is als een kleine gans, is toch echt een prachtige vogel. En hij gedraagt zich ook interessant, tenminste wanneer je het agressieve (of overijverige) gedrag van de bergeend kunt waarderen. Ik heb hem zelfs een keer woedend achter een kleine plevier aan zien vliegen. Een reus tegen een dwerg. En weg was de dwerg en dat kan ik begrijpen ook.

10. De kluut

De meest gracieuze vogel van Zeeland is denk ik wel de kluut. De ranke steltloper staat hoog op de poten. Op zijn witte lijf zijn zwarte strepen getekend. En kijk naar zijn snavel, die loopt krom omhoog. Hij maait ermee door water en modder en zeeft er dan algjes en kleine waterdiertjes uit. Evenals de bergeend is de kluut een agressieve klant. Alles wat in de buurt van zijn nest of zijn kuikens komt, maakt hem woedend. Leuk om te zien hoe hij dan alles en iedereen probeert te verjagen door luid te schelden en door het maken van dolkomische duikvluchten.

Tot slot

Natuurlijk is het maken van een overzicht van de tien mooiste vogels van Zeeland ergens een beetje onzin. Dat je de ijsvogel en bijeneter mooier vindt dan een huismus, begrijp ik best. Maar kijk eens een grote stern, een visdief, een dwergstern of een scholekster in de ogen. Dan ben je toch gelijk verkocht? Dit overzicht van de tien mooiste vogels van Zeeland moet je daarom beschouwen als een lekkermakertje. Bezoek Zeeland, ga op zoek naar de vele vogels in deze prachtige provincie. Ik kan het je aanraden, want ik doe het zelf meerdere malen per maand.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)