Koningseider op Spitsbergen

De tien mooiste vogels van Spitsbergen

Laatst schreef ik een recensie over de reisgids Spitsbergen van Fred Geers. Hij omschrijft deze bijzondere bestemming als ‘vooral leeg’. Behalve dan voor de vogels: de rotsen zijn hun domein. En het mooie is: de natuur op Spitsbergen wordt streng beschermd. En dat betekent dat de natuur nog ongerept is en dat je op het eiland bijzondere vogels kunt waarnemen. Nou ja, op het eiland? Op het eiland ontbreken op de meeste plaatsen insecten. En ook bes- en zaaddragende planten zijn schaars. Waardoor je maar één zangvogel op het eiland kunt zien: de sneeuwgors. De vogels moet je vooral op zee zoeken, en aan de kust, waar ze broeden. Wat zijn nu de tien mooiste vogels van Spitsbergen?

De tien mooiste vogels van Spitsbergen

sneeuwgors op spitsbergen
Sneeuwgors (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Bart Vastenhouw)

#10. Sneeuwgors

De sneeuwgors is de enige zangvogel die je op Spitsbergen kunt zien. Hij broedt op Spitsbergen en overwintert langs Europese kusten. Je kunt ze in de winter dus ook in Nederland zien. Maar nooit in zomerkleed, helaas.

kleine jager op Spitsbergen
Kleine jager (Bron: Saxifraga |Fotograaf: Peter Stein)

#9. Kleine jager

Een echte roofmeeuw, de kleine jager. Hij is wendbaar, agressief en vooral: een dief. Hij steelt het eten letterlijk uit de bek van andere vogels. Tijdens de najaarstrek kun je de kleine jager ook langs de Nederlandse kust zien vliegen. De Zuidpier van IJmuiden bijvoorbeeld, is een gekende locatie.

mooiste vogels van spitbergen
Grote burgemeester (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Bart Vastenhouw)

#8. Grote burgemeester

Een vogel die ikzelf nog nooit heb gezien! Terwijl er elke winter wel een paar langs de Nederlandse kust rondhangen. Deze sneeuwwitte meeuw lijkt misschien op een zilvermeeuw, maar dan zonder zwarte veren op de vleugel. Ook een woesteling, deze grote burgemeester. Hij doodt andere vogels in de vlucht.

vogels op Spitsbergen
Vorkstaartmeeuw (juveniel) (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Arie de Knijff)

#7. Vorkstaartmeeuw

Ook een meeuw van het uiterste noorden: de vorkstaartmeeuw. Deze soort is een dwaalgast in Nederland. In zomerkleed lijkt hij wellicht wat op onze kokmeeuw, met zijn zwarte kop.

kortbekzeekoet op Spitsbergen
Kortbekzeekoet (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Bart Vastenhouw)

#6. Kortbekzeekoet

De zeekoet is een bekende wintergast aan onze kust. De zwarte zeekoet is al een stuk zeldzamer. Maar de kortbekzeekoet? Die zie je hier werkelijk haast nooit. Op Spitsbergen is hij één van de kenmerkende broedvogels. Gracieuze vogels die hun voedsel op volle zee bij elkaar scharrelen.

spitsbergensneeuwhoen mooiste vogels spitsbergen
Met dank aan Anny Devreker, de fotograaf die mij deze foto toestuurde

#5. Spitsbergensneeuwhoen

Het Spitsbergensneeuwhoen is een geharde vogel. Hij overwintert op Spitsbergen en dan moet je je mannetje staan! Het zomerkleed is bruin, het winterkleed is bij beide geslachten wit. Ik heb er helaas geen foto van kunnen vinden.

tien mooiste vogels van spitsbergen
Papegaaiduiker (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Luc Hoogenstein)

#4. Papegaaiduiker

De papegaaiduiker blijft tot de verbeelding spreken. Hoewel hij ook in andere delen van Europa broedt, is het toch een soort die je ook op Spitsbergen zou willen zien. Met zijn opvallende gekleurde snavel een olijke verschijning. Maar niets is minder waar: het is een geduchte visser die vaak met een rijtje visjes het water uit komt.

ivoormeeuw op spitsbergen
Ivoormeeuw (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Bart Vastenhouw)

#3. Ivoormeeuw

Geheel wit is de ivoormeeuw. Hij doet aan een duif denken, maar is een meeuw. Ook op Spitsbergen is de ivoormeeuw een bijzondere waarneming, want hun aantal is ook hier klein. Wil je er meer zien, dan moet je naar Russisch gebied.

Koningseider op Spitsbergen
Koningseider (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Bart Vastenhouw)

#2. Koningseider

Wij hebben onze eider, op Spitsbergen heb je ook de koningseider. Een prachtige duikeend met tropisch aandoende kop, althans, de mannetjes. Roodoranje snavel, gele bles op de blauwe kop en groene wangen. De koningseider is een bijzondere verschijning!

rosse franjepoot op Spitsbergen
Rosse franjepoot (Bron: Saxifraga | Fotograaf: Bart Vastenhouw)

#1. Rosse franjepoot

De rosse franjepoot is in zomerkleed een plaatje om te zien. Het wit van de winter is verruild voor een intens bruinrood kleed en een opvallende witte oogstreep. Komt bij dat deze steltlopers bepaald niet schuw zijn. Fotogeniek dus, en dus geliefd onder fotografen!

Dit zijn natuurlijk niet alle vogels die je op Spitsbergen kunt zien. En wat is een lijstje met de tien mooiste vogels van Spitsbergen nu eigenlijk waard? Want is niet elke vogel mooi in zichzelf? Maar goed, deze vogels zou ik zelf hoog op mijn verlanglijstje zetten als ik naar Spitsbergen zou gaan. Andere vogels die ik zou willen zijn zijn de grote jager, kleine alk, zwarte zeekoet, drieteenmeeuw, Noordse stormvogel, ijseend, paarse strandloper en noordse stern. Ga je vogels kijken op Spitsbergen, hou er dan rekening mee dat dat altijd onder leiding van een gids moet. Dat is voor je eigen veiligheid vanwege de ijsberen. En ter bescherming van de natuur.

Natuurhuisjes in Noorwegen

Ben je op zoek naar een vakantiehuisje in Noorwegen dat gelegen is in een fraaie, natuurlijke omgeving, bekijk dan het aanbod op Natuurhuisje.nl.