De tien mooiste vogels van de Biesbosch

Dat Nationaal Park de Biesbosch een vogelwalhalla is, dat weten we allemaal wel. Dat visarend en zeearend er broeden, weten de meeste mensen ondertussen ook wel. Maar welke andere vogels kun je er zien, of liever nog: wat zijn de tien mooiste vogels van de Biesbosch? In dit artikel laat ik je de tien mooiste vogels van de Biesbosch zien, compleet met filmpjes. Ik raad je aan om ook zelf de Biesbosch eens te bezoeken. Met een beetje geluk zie je ook een aantal soorten die je tot de mooiste van dit natuurgebied mag rekenen.

De tien mooiste vogels van de Biesbosch

1. De roerdomp

De roerdomp is één van de meest mysterieuze vogels die in de Biesbosch leven. Ze leven een verborgen leven in het alomtegenwoordige riet. Staat hij eenmaal in het riet, dan zie je hem niet. Maar je kunt geluk hebben! In de winter, wanneer het vriest en het zonnige schijnt, dan staat de roerdomp soms te zonnen. Hij staat dan op het ijs of op een open gedeelte in de rietkraag. Ik vind de roerdomp vanwege zijn mysterieuze leven en vanwege zijn haast reptielen-achtige voorkomen de mooiste vogel van de Biesbosch.

2. De zeearend

Natuurlijk kan ik niet om de zeearend heen. De allergrootste roofvogel die ons land voorkomt broedt sinds een aantal jaar ook in de Biesbosch. Soms zie je ze in groepjes rondvliegen, vooral in het najaar. Speur de kale bomen af op deze knoeperd van een vogel. En zie je op een plas alle eenden en steltlopers en zelfs de lepelaars en reigers in paniek opvliegen, dan weet je haast zeker dat er een zeearend in de lucht zweeft, soms met snode plannen.

3. De visarend

Zeg je de zeearend, dan volgt de visarend in één adem mee. Heb je ooit een visarend zien bidden boven het water? En hem daarna met een woeste duik in het water zien ploffen, bovenop een grote vis? Het kan je zomaar overkomen in de Biesbosch. Van april tot september vliegt hij er rond. In de zomer ook met zijn jongen, want er broeden elk jaar verschillende paartjes in de Biesbosch. In september vertrekken ze naar het zuiden om in het voorjaar weer terug te keren.

4. De ijsvogel

Bij de mooiste vogels in de Biesbosch hoort natuurlijk ook de ijsvogel. Voor veel mensen staat hij zelfs op nummer 1! Niet gek, want kijk naar zijn – letterlijk – schitterende kleuren! Anders dan je misschien zou denken is de ijsvogel niet zo heel groot. En ondanks zijn felle kleuren blijkt hij vaak helemaal niet zo makkelijk te onderscheiden tussen de bladeren. De Biesbosch is één van de ijsvogel-rijkste natuurgebieden in ons land, hoewel ook hier een koude winterweek het aantal ijsvogels drastisch doet verminderen.

5. De putter

Ze vliegen soms met zwermen rond: de putters. Volgens Hans Dorrestijn is de putter beslist één van de mooiste vogel van ons land. Nou, wie ben ik om hem tegen te spreken? Dat zou ik op dat punt niet eens willen! De putter met zijn rode en witte masker, het fijne gele streepje op de flanken en de witte parels op zijn zwarte vleugelpunten moet zeker in dit rijtje staan. Op nummer 4 dan maar, waarbij ik toegeef dat elke indeling volkomen aanvechtbaar is.

6. Het porseleinhoen

Nog zo’n mysterieuze vogel die je zelden ziet: het porseleinhoen. Deze vogel zie je zelden, omdat hij evenals de roerdomp diep in het riet leeft. Maar hij is ook nog eens heel zeldzaam! Geen wonder dat je hem niet vaak ziet! Het porseleinhoen is familie van de waterhoen en meerkoet, maar is een stuk kleiner dan beide rallen. Hij leeft alleen in gebieden waar het water niet dieper is dan 15 centimeter. Staat het waterpeil laag, dan zie je hem langs de rietkraag scharrelen. Meestal is dat laat in de zomer. Dat is dan ook de tijd om porseleinhoentjes te gaan kijken.

7. De watersnip

Wat beleef ik elk jaar opnieuw weer veel plezier aan de schuwe watersnippen! Laat in de zomer trekken ze massaal door en zijn ze in natte slikgebieden te zien. Voortdurend prikken ze met hun lange snavels in de weke blubber op zoek naar ongewervelde diertjes. Kijk naar de fijne patronen op het verenkleed en op de kop in het bijzonder. Als er eentje vlak voor je neerploft, weet je niet wat je ziet!

8. De blauwborst

Natuurlijk kan de blauwborst in een overzicht van de mooiste vogels in de Biesbosch niet ontbreken. In dit uitgestrekte moerasgebied is het in het voorjaar heel lastig om géén blauwborst te zien. Ze zingen hoog in een rietstengel of vanuit een struik. Heel schuw zijn ze vaak niet, hoewel je je natuurlijk ook weer niet als een wilde moet gedragen. De blauwborst wordt qua zang wel vergeleken met de nachtegaal, hoewel ik dat iets te veel eer vind voor de blauwborst. Ik vind hem vooral mooi vanwege zijn uiterlijk, die prachtige blauwe borst waar toch ook een vleug oranje op de zien valt.

9. De veldleeuwerik

Vind je de veldleeuwerik maar een saaie vogel? Dan moet je hem eens wat beter bekijken! Is hij in opgewonden stemming, dan zet hij zijn prachtige kuif op. Verdedigt hij zijn territorium of wil hij indruk maken op een vrouwtje, dan danst hij in het gras door zijn borst tegen de grond te drukken. Het allermooist is natuurlijk zijn vlucht. Minutenlang hangt hij hoog boven de aarde en zingt zijn kwinkelerende lied. In de weidegebieden van de Biesbosch broedt de veldleeuwerik gelukkig nog in grote getale.

10. De lepelaar

Met deze verkiezing van de mooiste vogels van de Biesbosch doe ik natuurlijk een heleboel vogels schromelijk te kort. Havik, boomvalk, groene specht, kleine bonte specht, roodborsttapuit, nonnetje en grote zaagbek. Stuk voor stuk zijn het waanzinnig mooie vogels. Maar om de lepelaar kan ik niet heen. In sommige delen van de Biesbosch kun je hem van héél dichtbij bekijken. In andere delen zie je in de zomermaanden grote groepen lepelaars foerageren, soms oplopend tot honderden exemplaren bij elkaar. Spectaculair is dat, en daarom de lepelaar op tien, maar hij had net zo goed op één kunnen staan, evenals alle andere vogels in dit overzicht.

Tot slot

Zoals ik hierboven al heb aangegeven, is een overzicht als dit aanvechtbaar. Elke vogel is wonderschoon als je hem goed kunt bekijken. Maar de vogels in dit overzicht zijn typisch voor de Biesbosch. Afhankelijk van de tijd van het jaar kan ook jij ze ontmoeten. Wil je ook eens vogels kijken in de Biesbosch? Lees dan mijn artikel over vogels kijken in de Biesbosch. Wist je trouwens dat ik regelmatig vogelexcursies geef in de Biesbosch? Wil jij ook eens onder leiding van mij de Biesbosch verkennen, neem dan contact op via het invulformulier onder Over mij.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)