De tien beste kleine verrekijkers

Veel mensen vinden het gewicht van een verrekijker één van de belangrijkste aspecten. Een te zware verrekijker kun je niet of nauwelijks stil houden en hangt bovendien zwaar om je nek. En een te lichte verrekijker ervaar je misschien als ontoereikend, want: te klein, te donker, te beperkt beeld. Tegelijk geldt dat een kleine verrekijker heel prettig in de hand ligt en ook ideaal is om mee te nemen tijdens een wandeling of fietstocht. In dit overzicht bied ik je een overzicht van de tien beste kleine verrekijkers waarbij de prijzen oplopen naarmate je verder naar beneden scrolt. Ik hoop je met dit overzicht te kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze.

De voordelen van een kleine verrekijker

  • Compact, en dus makkelijk in een jaszak of rugtas mee te nemen.
  • Licht van gewicht wat het gebruikscomfort sterk vergroot.
  • Ideaal om mee te nemen tijdens verre reizen, zeker wanneer elke gram telt (denk aan een vliegreis).

De nadelen van een kleine verrekijker

  • Een kleine verrekijker heeft kleinere lezen waardoor er minder licht invalt. Bij slechtere lichtomstandigheden laat een kleine verrekijker het snel afweten. Op bewolkte dagen of tijdens een wandeling door een donker bos is een compacte verrekijker dus minder ideaal.

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks

Toelichting bij dit overzicht

In het aanbod van kleine verrekijkers heb je klein – kleiner – kleinst. Wat voor jou klein genoeg is, is voor een ander nog altijd te groot. Hetzelfde geldt voor de prijs. Die varieert van betrekkelijk laag tot super hoog zoals je zult zien. Of de betere materialen en het betere beeld van de duurste modellen opwegen tegen de flink hogere investering, dat is helemaal aan jou om te bepalen. Je mag er grofweg van uitgaan dat de duurste modellen samengesteld zijn uit de beste materialen en ook stukken beter zijn afgewerkt dan de goedkopere modellen. Maar ook door de goedkopere modellen kun je prima vogels kijken!

Ook interessant voor jou?