De tien beste compacte verrekijkers voor tijdens het wandelen of fietsen

Pas stelde een bezoeker van mijn website mij een vraag naar de beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers. Als antwoord heb ik toen deze top tien samengesteld. De verrekijkers in dit overzicht zijn ultralicht en heel compact. Héél comfortabel dus om mee te nemen tijdens een tocht door de natuur.

Van goedkoop naar duur

Ook voor de beste compacte verrekijkers geldt dat alles relatief is. Heb je een beperkt budget ter beschikking, dan wil je het beste model in een niet al te hoge prijsklasse. Wil je echter het puikje van de zalm, dan ben je vast bereid om een hoge prijs te betalen. En daarom heb ik mijn overzicht van de beste compacte verrekijkers gerangschikt op prijs. Voor kleine budgetten de goedkope modellen eerst. Daarna de modellen in de subtop. Om af te sluiten met twee modellen in de absolute top.

Bynolyt Seagull 8x25ED verrekijker beste compacte verrekijker reisverrekijker

Dit zijn in mijn ogen de beste compacte verrekijkers van dit moment:

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Compacte verrekijkers in de prijsklasse tot € 100,00

Verrekijkers voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Voor incidenteel gebruik bij mooi weer.

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Een heel betaalbare verrekijker die bekleed is met rubber voor beter grip. Met zijn 300 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne bij deze verrekijker is dat je liefst 10 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Een geweldige instapverrekijker voor kinderen! Het lage gewicht maakt deze verrekijker ideaal voor kinderen. En door de iets minder sterke vergroting van 6,5 keer is het beeld veel stabieler. De fabrieksgarantie geldt levenslang. Vortex is een gerenommeerde aanbieder van verrekijkers in allerlei prijsklassen. 

Compacte verrekijkers in de prijsklasse € 100,00 tot € 200,00

Prettige verrekijkers die al iets meer te bieden hebben dan de instapmodellen hierboven.

Samengesteld uit iets betere materialen.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Compacte verrekijkers in de prijsklasse € 200,00 tot € 500,00

Verrekijkers die een goede kwaliteit met een goede beeldkwaliteit combineren.

Op zoek naar een verrekijker die laat zien dat een goede beeldkwaliteit niet het (aller)duurst hoeft te zijn? Dan is deze verrekijker ideaal voor je. GPO biedt een uitstekende kwaliteit. Het beeld is zeer scherp. De kijker is water- en stofdicht. Echt een genot om door te kijken!

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

Compacte camera's in de prijsklasse vanaf € 750,00

Er zullen maar weinig mensen het verschil tussen deze verrekijkers en die in de absolute top opmerken.

Swarovski, de naam zegt al voldoende. De verrekijkers in de CL Companion serie staan garant voor kwaliteit. Zowel de materialen als het beeld blinken uit. Met een blikveld van 132 meter levert deze verrekijker ook nog eens een heel stabiel beeld.

Swarovski, de naam zegt al voldoende. De kleinste verrekijker van Swarovski is meteen een genot om door te kijken. Een topverrekijker voor wie gaat voor compact én haarscherp.

Robuust, lichtgewicht en schokbestendig. Een betaalbare topverrekijker met een stoer uiterlijk.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. 

Compacte camera's vanaf € 1.500,00

Deze verrekijkers behoren tot de absolute top.

Kijk je door deze verrekijker, dan heb je niet in de gaten dat je door een verrekijker kijkt.

Samengesteld uit topmaterialen.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks

Een sublieme verrekijker die ook nog een heerlijk in de hand ligt! Met ook nog eens een ultrabreed gezichtsveld! 

Een stoere en oerdegelijke verrekijker die ook nog eens is samengesteld uit topmaterialen. Aan de kwaliteit van het beeld hoef je niet te twijfelen. Dat is haarscherp!

Hoe kwam de rangschikking van de beste compacte verrekijkers tot stand?

Bij het samenstellen van deze rangschikking heb ik allerlei verrekijkertests geraadpleegd. Vooral Amerikaanse tests. Ik heb me daarbij beperkt tot verrekijkers met een lensdiameter van rond de 25 millimeter. Er staan twee modellen tussen met een lensdiameter van 32 millimeter. Dit zijn qua gewicht de lichtste verrekijkers, ideaal om mee te nemen tijdens een (berg)wandeling, fietstocht of als extra gram telt (doordat je per vliegtuig reist bijvoorbeeld). Inmiddels heb ik nog een elfde model dat ik je graag wil aanraden: de Eden verrekijker HD 8×32 verrekijker. In zijn prijsklasse wat mij betreft de beste verrekijker voor wandelaars.

Vervolgens heb ik op een aantal zaken gelet:
 1. Ik heb modellen geselecteerd van merken met een goede reputatie.
 2. De modellen zijn verkrijgbaar in Nederland.
 3. De modellen zijn liefst verkrijgbaar bij CameraNu.nl. Met deze webshop heb ik zelf uitstekende ervaringen. Betrouwbaar en een uitstekende service. Cameraland is ook een betrouwbare webshop. Om de prijzen nog beter te kunnen vergelijken heb ik ook Bol.com meegenomen (waar mogelijk).
 4. Te goedkope verrekijkers heb ik buiten beschouwing gelaten. Je mag nog wel iets van eisen stellen aan een verrekijker, vind ik en van een te goedkope verrekijker kun je geen kwaliteit verwachten.
 5. En natuurlijk op de beoordelingen zelf. Is het model stof- en waterdicht? Zijn de lenzen verbeterd door toepassing van speciale coatings? Is het gewicht acceptabel, enzovoorts.

Dit overzicht van de beste compacte verrekijkers biedt natuurlijk een beperkt aantal modellen. Wil je nog meer keuze, zoek dan verder op de website van een winkel met een goede reputatie. Op Bol.com kun je bijvoorbeeld ook een uitgebreid overzicht bekijken. Klik hier voor het overzicht.

Overwegingen bij de aanschaf van de compacte verrekijkers in dit overzicht:

Wat je je moet realiseren is dat de lensdiameter heel beperkt is. Dat betekent dat je deze lichtgewicht verrekijkers eigenlijk alleen kunt gebruiken als er veel zonlicht is. Gaat het schemeren of is het donker weer, dan laat een compacte verrekijker het al snel afweten. Je kunt er natuurlijk nog wel door kijken, maar de kleuren komen dan niet meer goed tot hun recht. Ik heb dat ondervangen door ook een paar modellen met een iets grotere lensdiameter te selecteren: 30 en 32 millimeter. Daarmee kun je langer blijven doorkijken bij donker weer. Voor alle modellen geldt natuurlijk dat er veel comfort tegenover staat. De verrekijkers zijn immers zeer licht van gewicht!

Eén ding zal ik niet aflaten te benadrukken: koop alsjeblieft nooit een merkloze verrekijker bij Lidl, Aldi of waar dan ook. Zoek dan even verder op de websites die ik hierboven noemde. Sommige merken in dit overzicht bieden zelfs nóg goedkopere modellen aan. De kwaliteit moet je dan niet overdrijven, maar je hebt dan wel een redelijk stukje optiek in handen. Daar heb je op lange termijn nog altijd veel meer aan dan een goedkoop prulding dat vooral gemaakt is om het geld bij jou uit de portemonnee te kloppen.

Voor wie is een compacte verrekijker ideaal?
 • Voor wandelaars.
 • Voor fietsers.
 • Voor bergwandelaars.
 • Voor kinderen.
 • Voor wie al snel trillende handen heeft met een zware verrekijker in de hand.
 • Voor de gewone natuurliefhebber die op zoek is naar een ‘meeneem’ kijkertje.
 • Voor wie veel met het vliegtuig reist en op het gewicht van de bagage moet letten.
jako van gorsel met verrekijker

Gerelateerde artikelen

Bekijk hier mijn actuele overzicht van de beste verrekijkers om vogels te kijken.

Voor beginnende vogelaars maakte ik dit overzicht van goede en betaalbare verrekijkers.

Ga je voor de overtreffende trap, dan is het overzicht van deze super lichtsterke verrekijkers misschien wel iets voor je.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)