De tien beste compacte verrekijkers voor tijdens het wandelen of fietsen

Pas stelde een bezoeker van mijn website mij een vraag naar de beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers. Als antwoord heb ik toen deze top tien samengesteld. De verrekijkers in dit overzicht zijn ultralicht en heel compact. Héél comfortabel dus om mee te nemen tijdens een tocht door de natuur.

Van goedkoop naar duur

Ook voor de beste compacte verrekijkers geldt dat alles relatief is. Heb je een beperkt budget ter beschikking, dan wil je het beste model in een niet al te hoge prijsklasse. Wil je echter het puikje van de zalm, dan ben je vast bereid om een hoge prijs te betalen. En daarom heb ik mijn overzicht van de beste compacte verrekijkers gerangschikt op prijs. Voor kleine budgetten de goedkope modellen eerst. Daarna de modellen in de subtop. Om af te sluiten met twee modellen in de absolute top.

Bynolyt Seagull 8x25ED verrekijker beste compacte verrekijker reisverrekijker

Wil je meer compacte modellen bekijken,
open dan dit uitgebreide overzicht.

Dit zijn in mijn ogen de beste compacte verrekijkers van dit moment:

Hoe kwam de rangschikking van de beste compacte verrekijkers tot stand?

Bij het samenstellen van deze rangschikking heb ik allerlei verrekijkertests geraadpleegd. Vooral Amerikaanse tests. Ik heb me daarbij beperkt tot verrekijkers met een lensdiameter van rond de 25 millimeter. Dat zijn qua gewicht de lichtste verrekijkers, ideaal om mee te nemen tijdens een (berg)wandeling, fietstocht of als extra gram telt (doordat je per vliegtuig reist bijvoorbeeld).

Vervolgens heb ik op een aantal zaken gelet:
 1. Ik heb modellen geselecteerd van merken met een goede reputatie.
 2. De modellen zijn verkrijgbaar in Nederland.
 3. De modellen zijn liefst verkrijgbaar bij Cameranu.nl. Met deze webshop heb ik zelf uitstekende ervaringen. Betrouwbaar en een uitstekende service. Cameraland is ook een goede webshop.
 4. Te goedkope verrekijkers heb ik buiten beschouwing gelaten. Je mag nog wel iets van eisen stellen aan een verrekijker, vind ik.
 5. En natuurlijk op de beoordelingen zelf. Is het model stof- en waterdicht? Zijn de lenzen verbeterd door toepassing van speciale coatings? Is het gewicht acceptabel, enzovoorts.

Dit overzicht van de beste compacte verrekijkers biedt natuurlijk een beperkt aantal modellen. Wil je nog meer keuze, zoek dan verder op de website van een winkel met een goede reputatie. Op Bol.com kun je bijvoorbeeld ook een uitgebreid overzicht bekijken. Klik hier voor het overzicht.

Overwegingen bij de aanschaf van de compacte verrekijkers in dit overzicht:

Wat je je moet realiseren is dat de lensdiameter heel beperkt is. Dat betekent dat je deze lichtgewicht verrekijkers eigenlijk alleen kunt gebruiken als er veel zonlicht is. Gaat het schemeren of is het donker weer, dan laat een compacte verrekijker het al snel afweten. Je kunt er natuurlijk nog wel door kijken, maar de kleuren komen dan niet meer goed tot hun recht. Maar daar staat veel comfort tegenover. De verrekijker weegt immers nauwelijks iets.

Eén ding zal ik niet aflaten te benadrukken: koop alsjeblieft nooit een merkloze verrekijker bij Lidl, Aldi of waar dan ook. Sommige merken in dit overzicht bieden zelfs nóg goedkopere modellen aan. De kwaliteit moet je dan niet overdrijven, maar je hebt dan wel een redelijk stukje optiek in handen. Daar heb je op lange termijn nog altijd veel meer aan dan een goedkoop prulding.

Voor wie is een compacte verrekijker ideaal?
 • Voor bergwandelaars.
 • Voor fietsers.
 • Voor wandelaars.
 • Voor kinderen.
 • Voor wie al snel trillende handen heeft met een zware verrekijker in de hand.
 • Voor de gewone natuurliefhebber die op zoek is naar een ‘meeneem’ kijkertje.
 • Voor wie veel met het vliegtuig reist en op het gewicht van de bagage moet letten.

Gerelateerde artikelen

Bekijk hier mijn actuele overzicht van de beste verrekijkers om vogels te kijken.

Voor beginnende vogelaars maakte ik dit overzicht van goede en betaalbare verrekijkers.

Ga je voor de overtreffende trap, dan is het overzicht van deze super lichtsterke verrekijkers misschien wel iets voor je.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij: