De tien belangrijkste verschillen tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9

De aanbieders van systeemcamera’s innoveren er op los. De ontwikkelingen gaan razendsnel en hoewel ik een liefhebber en gebruiker van Sony-camera’s ben, is het Nikon dat aan de leiding gaat. Al een tijdje geleden bracht Nikon haar vlaggenschip de Nikon Z9 op de markt. In 2023 volgde het kleine broertje, de Nikon Z8. Beide systeemcamera’s behoren in mijn ogen tot de beste in de markt (juni 2023). Ze laten zelfs de Sony A1 met vlag en wimpel achter zich! In dit artikel ontdek je overeenkomsten en de tien belangrijkste verschillen tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9.

De belangrijkste overeenkomsten tussen de Nikon Z8 en de Z9

Dit zijn de functies die beide systeemcamera’s met elkaar gemeenschappelijk hebben:

 1. 45,7 MP full-frame BSI stacked sensor
 2. ISO 64 – 25.600 (uit te breiden naar 32 – 102.400)
 3. Expeed 7 beeldprocessor
 4. Alleen elektronische sluiter
 5. Hybride AF-systeem met 493 punten, 120 AF-berekeningen/sec., 3D Tracking en geavanceerde onderwerpherkenning
 6. -9EV AF-gevoeligheid bij weinig licht (gemeten bij f/1.2 met de starlight-weergavemodus, firmware 3.0 vereist voor de Z9)
 7. Aantal foto’s per seconde: tot 20 fps met RAW, 120 fps met JPG (11 MP)
 8. 8K 60p, 4K 120p, N-Log, HLG (allemaal intern)
 9. 12-bits RAW-video en Prores HQ 10-bits 4:2:2 (intern)
 10. 5-assige stabilisatie (tot 6 stops met Synchro VR en compatibele lenzen)
 11. 0,5-inch OLED EVF met 3,69 miljoen dots, 120 fps, 0,8x vergroting, 23 mm oogpunt
 12. 3,2-inch LCD-aanraakscherm met 4 assen en 2,1 miljoen dots
 13. Beide camera’s zijn volledig weersbestendig.

De tien belangrijkste verschillen tussen de Nikon Z8 en de Nikon Z9

1. Afmetingen en bedieningselementen

Het eerste en meest opvallende verschil qua uiterlijk zijn de afmetingen en het formaat: de Z9 is groter en zwaarder dan de Z8. De Z8 is ruim 400 gram lichter in gewicht, een verschil dat zeker merkbaar is wanneer je de camera meedraagt in het veld:

Z8: 144 x 118,5 x 83 mm, 910 g
Z9: 149 x 149,5 x 90,5 mm, 1340 g

Dat de Nikon Z9 groter is, heeft als voordeel je dat je meer functieknoppen op aantreft. Er is een extra functieknop op de voorkant, je vindt er drie aan de achterzijde en bovenop vind je er nog één extra.

2. Het aantal USB-poorten

De Z8 heeft twee USB-poorten, beide Type C: de ene is bedoeld voor stroomvoorziening (bijvoorbeeld voor gebruik met een powerbank), terwijl je op de andere externe apparaten kunt aansluiten. Dat is handig, want zo kun je de batterijduur verlengen terwijl je toch nog een USB-poort hebt voor een ander handig apparaat.

Beide camera’s hebben een volledige HDMI-poort, evenals een flitssynchronisatiepoort, audio-invoer en -uitvoer (3,5 mm-aansluiting).

De Z9 heeft ook een LAN (Ethernet-poort). Met de Z8 kunt u voor hetzelfde doel een USB C naar Ethernet-adapter gebruiken.

3. Opslagkaarten

De Z9 gebruikt twee CFexpress Type B-kaarten, terwijl de Z8 één slot heeft voor CFexpress en één voor SD UHS-II.

CFexpress-kaarten hebben een hogere schrijf- en leessnelheid. Ze zijn vereist bij het opnemen van video van hoge kwaliteit (12-bits RAW, Prores) en helpen de camera de buffer sneller leeg te maken. Ze zijn ook overigens ook flink duurder dan DS UHS-II kaartjes.

4. De batterij

De Nikon Z8 gebruikt de kleinere EN-EL15c-batterij, en die bevat minder energie dan de veel grotere batterij van de Nikon Z9. Ter vergelijk: met de Nikon Z8 maak je met één batterij ongeveer 340 foto’s, terwijl je met de Nikon Z9 maar liefst 740 foto’s kunt maken voordat de batterij leeg is. Ook voor het filmen heeft de kleinere batterij gevolgen: de kleinere eenheid van de Z8 gaat 85 minuten mee, terwijl de batterijen van de Z9 ongeveer 170 minuten meegaan tijdens het filmen. Dit verschil is natuurlijk praktisch van aard. Het beïnvloedt de kwaliteit van je foto’s en filmpjes niet.

5. Oververhitting tijdens het filmen

De Z8 kan 4K 60p-video opnemen zonder onderbreking gedurende ongeveer twee uur en 8K 30p gedurende 90 minuten. De Nikon Z9 kent geen limiet bij filmen in 4K en gaat ongeveer twee uur mee wanneer je in 8K filmt. Dit verschil wordt veroorzaakt door het grotere formaat van de Nikon Z9 waardoor de warmteafvoer beter is, oftewel: de camera koelt beter af.

6. HEIF-formaat

De Z8 kan naast 14-bit RAW en 8-bit JPG foto’s opslaan in het 10-bit HEIF-formaat. De Z9 kent geen HEIF-formaat. Eerlijk gezegd sla ik dit verschil niet hoog aan, omdat het HEIF-formaat niet heel populair is. Wil je de hoogste kwaliteit foto’s realiseren die je bovendien ook nog eens helemaal kunt bewerken, dan kies je simpelweg voor 14-bit RAW.

7. De autofocus

De Z8 en Z9 kunnen mensen, dieren (waaronder vogels) en voertuigen (treinen, auto’s en motoren) herkennen. Ze kunnen ook vliegtuigen detecteren. Op de Z8 is dit een aparte instelling geworden in plaats van opgenomen in de categorie Voertuig. Dit is dus geen heel fundamenteel verschil.

8. Portretfotografie

Nikon heeft twee nieuwe functies voor portretfotografen toegevoegd aan de Z8, waarmee de Z8 op dit punt net iets geavanceerder is dan de Nikon Z9. Vermoedelijk zal dit snel worden rechtgezet door een firmware-update van de Z9.

De eerste functie heet Portrait Impression Balance en stelt je in staat nauwkeuriger controle te hebben over de tinten en helderheid van huidtinten.

De tweede is Skin Softening en dat maakt het de huid van een persoon zachter en gladder, zonder het haar of de ogen aan te tasten. Deze functie werkt voor maximaal 3 personen op één foto.

9. GPS-functie

De Z9 heeft ingebouwde GPS. Als je GPS inschakelt in het menu, dan kun je de locatiegegevens vastleggen voor elke foto. Deze informatie kun je vervolgens visualiseren in het kaartgedeelte van bijvoorbeeld Lightroom. De Nikon Z8 geen geen ingebouwde GPS.

10. De prijs

De Nikon Z8 is aanmerkelijk goedkoper dan de Nikon Z9. Omdat prijzen kunnen veranderen, verwijs ik je naar de website van CameraNu en Cameraland zodat je de actuele prijzen van deze aanbieders kunt vergelijken:

Prijzen Nikon Z8
Prijzen Nikon Z9
Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!