rietvink zeedijk tholen

De rups van de rietvink

‘Is dat een vogel?’ was het eerste dat ik hoorde toen ik zei dat ik een rietvink had gefilmd. Nee, geen vogel, maar een nachtvlinder. Een nachtvlinder die als elke vlinder als rups uit het ei kruipt. En laat ik nu op de een na laatste dag in maart een rups van de rietvink filmen! Op de zeedijk langs het Zoommeer bij mijn geboorteplaats Tholen. Waar ik die dag een mooie wandeling maakte langs de oever van het meer. Een aanrader trouwens. Niet vanwege die rietvink, maar vanwege de tientallen geoorde futen die ik er zag.

Van alle Nederlandse gidsen beeldt de ANWB Vlindergids de meeste rupsen af. Gek eigenlijk dat die andere (vaak befaamde) vlindergidsen nauwelijks aandacht besteden aan de rupsen. Want het stadium van ‘vlinder’ duurt veel korter dan het stadium van ‘rups’. In plaats van de rups als larve te beschouwen, dus als voorstadium van een vlinder, kunnen we misschien de vlinder maar beter als laatste stadium beschouwen van de rups. Het stadium waarin de soort zich voortplant, en meer niet. Dat zal biologisch vast niet helemaal in de haak zijn en ik snap de vlindergidsen best. Wanneer zie je nu een rups? De meeste rupsen leven verscholen in tegenstelling tot de vlinders. Die fladderen in het rond en zijn dus goed zichtbaar. En om die fladderende insecten te herkennen heb je een veldgids nodig.




De rietvink dus. Hij leeft op graslanden. De winter overleeft de rietvink als rups. Deze rups is dus vóór de winter uit het ei gekropen en zal in mei volgroeid zijn. Dan spint hij zich in zijn cocon in om er half juni uit te kruipen als bruinrode nachtvlinder. Mits hij niet voortijdig wordt verorberd door een vogel. Koekoeken zijn bijvoorbeeld dol op harige rupsen als die van de rietvink. Zeker in mei, wanneer de rups nog een stuk groter zal zijn als nu. Let trouwens op met die haren, die zijn namelijk giftig. Je wordt er niet blij van wanneer je die in je ogen krijgt. Pak een harige rups daarom nooit op. Gewoon laten kruipen en ongestoord laten leven. Tenzij hij net een drukke weg oversteekt. Dan mag je hem wel een handje helpen.

De beste verrekijkers om vlinders en andere insecten te bekijken:

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,8 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Vortex stelt op 1,4 meter haarscherp. Deze verrekijker is robuust en levert echt een topbeeld. Is een duurder model, maar kan zich qua beeldkwaliteit meten met de absolute topmodellen. Deze outsider moet je echt eens proberen.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.

De Swarovski NL Pure is hét paradepaardje van dit uitmuntende en geliefde merk. Deze verrekijker is gemaakt uit de beste materialen, voorzien van de beste coatings, ligt uitermate prettig in de hand en is ook lekker licht. De close-focus van 2 meter is dan wel de grootste in dit overzicht, maar op twee meter insecten kijken heeft als prettige bijkomstigheid dat je de insecten nauwelijks verstoort. Maar de eerlijkheid gebied te zeggen dat wat mij betreft de close-focus bij dit model wat tegenvalt gezien de hoogte van het aankoopbedrag.

Het nieuwste paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. Dit model is aanmerkelijk lichter van gewicht dan de Swarovski NL Pure. Nog belangrijker is de close focus. Die is met 1,2 meter werkelijk ideaal voor mensen die insecten willen kijken met hun verrekijker. Het beeld is helder, enigszins koel te noemen. Een uitstekend alternatief voor wie op zoek ik naar een ware topkijker. Dit model is ook nog eens flink goedkoper dan de NL Pure van Swaroviski.