rietvink zeedijk tholen

De rups van de rietvink

‘Is dat een vogel?’ was het eerste dat ik hoorde toen ik zei dat ik een rietvink had gefilmd. Nee, geen vogel, maar een nachtvlinder. Een nachtvlinder die als elke vlinder als rups uit het ei kruipt. En laat ik nu op de een na laatste dag in maart een rups van de rietvink filmen! Op de zeedijk langs het Zoommeer bij mijn geboorteplaats Tholen. Waar ik die dag een mooie wandeling maakte langs de oever van het meer. Een aanrader trouwens. Niet vanwege die rietvink, maar vanwege de tientallen geoorde futen die ik er zag.

Van alle Nederlandse gidsen beeldt de ANWB Vlindergids de meeste rupsen af. Gek eigenlijk dat die andere (vaak befaamde) vlindergidsen nauwelijks aandacht besteden aan de rupsen. Want het stadium van ‘vlinder’ duurt veel korter dan het stadium van ‘rups’. In plaats van de rups als larve te beschouwen, dus als voorstadium van een vlinder, kunnen we misschien de vlinder maar beter als laatste stadium beschouwen van de rups. Het stadium waarin de soort zich voortplant, en meer niet. Dat zal biologisch vast niet helemaal in de haak zijn en ik snap de vlindergidsen best. Wanneer zie je nu een rups? De meeste rupsen leven verscholen in tegenstelling tot de vlinders. Die fladderen in het rond en zijn dus goed zichtbaar. En om die fladderende insecten te herkennen heb je een veldgids nodig.
De rietvink dus. Hij leeft op graslanden. De winter overleeft de rietvink als rups. Deze rups is dus vóór de winter uit het ei gekropen en zal in mei volgroeid zijn. Dan spint hij zich in zijn cocon in om er half juni uit te kruipen als bruinrode nachtvlinder. Mits hij niet voortijdig wordt verorberd door een vogel. Koekoeken zijn bijvoorbeeld dol op harige rupsen als die van de rietvink. Zeker in mei, wanneer de rups nog een stuk groter zal zijn als nu. Let trouwens op met die haren, die zijn namelijk giftig. Je wordt er niet blij van wanneer je die in je ogen krijgt. Pak een harige rups daarom nooit op. Gewoon laten kruipen en ongestoord laten leven. Tenzij hij net een drukke weg oversteekt. Dan mag je hem wel een handje helpen.

De beste verrekijkers om vlinders en andere insecten te bekijken: