De roerdompen bij Zevenhuizen

De familie roerdompen bij Zevenhuizen in de Zevenhuizerplas houdt de gemoederen van veel vogelaars al een aantal weken op een prettige manier bezig. De jonge roerdompen zijn nog niet schuw en scharrelen tot vlak voor het fietspad rond. Ze zoeken er naar voedsel en dat is echt geweldig om te zien! Zo had ik nog nooit een roerdomp gezien. Zo dichtbij niet, en zeker niet zo jagend. In dit artikel leg ik je uit waar je roerdompen kunt zien.

De roerdompen bij Zevenhuizen

Eigenlijk zijn de roerdompen niet eens zo heel moeilijk te vinden, althans, de locatie waar ze zich bevinden. Je navigeert naar Zevenhuizen, en naar de Middelweg. Je passeert op een gegeven moment de Slingerkade. Dan ligt er links van de Middelweg een parkeerplaats en daar parkeer je de auto. Je wandelt naar links en ziet daar een moerasgebied opdoemen. Dode bomen torenen uit boven het riet. Soms staat er een kleine zilverreiger op, soms wordt er zelfs een jonge kwak gezien! Je wandelt over het fietspad naar de Zevenhuizerplas en slaat op het wandelpad linksaf. Na een goeie honderd meter kom zie je in het rietveld een strook water begroeid met lage planten. In die strook scharrelen die jonge roerdompen rond.

Mocht je menen dat het nu kat in het bakkie is, dan heb je het mis. Toen ik er was, zag ik geen enkele roerdomp. Ik liep maar wat verder over het fietspad tot ik iemand hoorde zeggen dat hij er toch liep. En dus keerde ik terug op mijn schreden. Welnu, hij liep er inderdaad, maar nog ver van het fietspad. Niet te zien met het blote oog. En ook met de verrekijker moest ik goed speuren om de onzichtbare sluiper te vinden. Toen ik er een tijdje stond kwam de jonge roerdomp steeds dichterbij. Op den duur stond hij op nog geen tien meter van me vandaan. Wat een belevenis!

Jonge roerdompen zijn kennelijk nog niet zo schuw als hun ouders. Die zie je ook regelmatig, maar dan vliegend. Die vliegen uit het riet op om naar het plasdras in de Eendragspolder te vliegen. Ik hoorde trouwens ook verschillende waterrallen (die zich door andere vogelaars goed lieten fotograferen zag ik op Facebook) en ik hoorde baardmannetjes. Toen ik aan kwam lopen, zag ik op de dode bomen bij de parkeerplaats een kleine zilverreiger staan. Over de Eendragtspolder gesproken, daar kun je ook heel aardige waarnemingen doen. De afstanden zijn daar wat groter, dus neem een telescoop mee als je die hebt.

Het is wonderlijk dat op zo’n smalle natuurstrook zoveel bijzondere vogels leven. Kijk je naar de overkant van de Zevenhuizerplas dan zie je de hoogbouw van Nesselande. De joggers en wielrenners komen ook voortdurend langs, maar de vogels trekken zich er niets van aan. Hou rekening met de voorbijgangers, ga niet midden op het fietspad staan. Dat hoeft gelukkig ook niet. Dan behoudt iedereen zijn rust en vragen sommige passanten zich af wat er te zien valt.

Wil je de roerdompen bij Zevenhuizen bezig zien, bekijk dan dit filmpje: