De Prunjepolder, een topgebied!

Vanmiddag organiseerden de Eurovissers een viswedstrijd aan de Kaas en Brood bij Zierikzee en ik had toegezegd te rijden. Op Schouwen-Duiveland kun je inderdaad uitstekend vissen, maar je kunt er nog beter vogels filmen! En dus loste ik mijn belofte om te rijden in, hielp mijn passagiers en hun vispullen bij de Kaas en Brood netjes uit de auto en reed vervolgens naar de Prunjepolder aan de andere kant van Zierikzee.

Ik was er nog geen halve minuut of een paartje patrijzen snorde voorbij. En ik had juist deze week nog op Twitter gereageerd dat het al jaren geleden was dat ik patrijzen had gezien! Ze waren me alleen te slim af, ik kon ze niet terug vinden laat staan filmen. Maar geen nood: kleine zilverreiger, zwarte ruiter, groenpootruiter, tureluur, regenwulp, baltsende wintertalingen, kluten en lepelaar stonden me al op te wachten. Toen zag ik in de autospiegel plots weer die patrijzen voorbij snorren. Een weiland in, niet ver van me vandaan, en ik zag de kopjes net boven het gras. Makkelijk te lokaliseren dus, snel over het hek, behoedzaam door het weiland scharrelend op zoek naar het paar. Geen paar te zien. Wel een echtpaar in een auto dat mijn gesluip gadesloeg. En mij hard uitlachte toen de patrijzen op nog geen twee meter naast me opvlogen, terwijl ik daar net had gelopen. Maar toen had ik de patrijzen eindelijk te pakken met mijn videocamera! Afijn, een topdag dus in die Prunjepolder boven Zierikzee, en de beste tijd moet nog komen: als de visdieven en grote sterns massaal neerstrijken om er te broeden.

De opnamen van vandaag publiceer ik de komende dagen. Nu de eerste: een jagende kleine zilverreiger. En de viswedstrijd? Och arme vissers, met dertien man drie botten gevangen. ‘T was aan de Kaas en Brood geen topdag vandaag.