Ze zijn er weer. Ik heb het met eigen ogen aanschouwd en het valt niet te loochenen: de paarse strandlopers. Op de Brouwersdam, waar ik gisteren plat op het talud lag om ze te filmen. En dat viel nog niet mee. Anders dan op de Zuidpier van IJmuiden zijn de paarse strandlopers op de Brouwersdam nog behoorlijk schuw. Niet zo schuw als een wulp, maar toch. Op de Zuidpier ben ik gewend dat paarse strandlopers zich tot een paar meter laten naderen. Nou, dat is op de Brouwersdam niet het geval. Dat zal vast komen doordat er soms onverlaten met honden of op mountainbikes over het talud denderen. Dat maakt zelfs de meest tamme vogels kopschuw.
Maar toch. Met een redelijke lens haal je ook op de Brouwersdam de paarse strandlopers dichtbij. Voorzichtig, voetje voor voetje in slow motion het talud afdalen. Geef de vogels in de buurt de gelegenheid om zich langzaam uit de voeten te maken. Rotganzen vliegen heus zo snel niet op. Mits je ze maar omzichtig benadert. Vliegt de boel op, dan vliegen ook de minst schuwen op. Want reken maar dat de scholeksters een alarmkreet over het water laten rollen. En dat alarm is zo aanstekelijk dat de hele bende zonder aarzelen opvliegt en zich uit de voeten maakt. Strijken ze een eindje verder neer, dan kost het je extra moeite om ze opnieuw te benaderen. Je bent voor de vogels nu de verpersoonlijking van het kwaad. En dat gaan ze het liefst maar uit de weg. Vertrouwen winnen kost nu extra tijd.
Tussen spuisluis en sportstrand
Wel, ik ga er dus vanuit dat je erin slaagt om zonder kleerscheuren en zonder paniek aan te richten het plateau onder aan het talud weet te bereiken. Overigens: ik heb het over het talud tussen de spuisluis en het sportstrand op de Brouwersdam. Daar kun je de paarse strandlopers het beste filmen of fotograferen. Sluip voorzichtig naar de paarse strandlopers en steenlopers. Je merkt wel hoe ze op je reageren. Schuw of niet. Ga door de knieën en leg aan. Of, nog beter heb ik pas ontdekt, ga languit liggen en fotografeer de steltlopers op gelijke hoogte. Hopelijk spat er net een golfje Noordzee achter de paarse strandlopers op, dan is de foto helemaal af.
Met een droogpak paarse strandlopers filmen
Een tijdje geleden schreef ik dat ik in mijn lekke regenpak was gaan liggen op het natte strand. Dat was geen gezicht. Het had er alle schijn van dat ik mijn plas niet had kunnen ophouden. Ik kondigde tevens aan te zullen experimenteren met mijn droogpak. Zo’n droogpak gebruiken duikers om onder water droog te blijven. Bij nek en polsen sluiten rubberen manchetten het pak af. Geen druppel komt er doorheen. En de voeten zitten in een rubberen sok. Ook waterdicht dus. Wel, ik heb al dat rubber er ruw van afgescheurd en stak me gisteren in dat droogpak. En daar dan overheen mijn regenpak, want dat droogpak is rood, wit en blauw, bepaald geen schutkleuren. Ik moet zeggen: dat is een aanrader. Nu bleef ik wel droog (en warm). Ik zou zelfs in ondiepe plasjes kunnen gaan liggen, maar dat is niet zo best voor mijn camera. Ideale kledij dus voor de natuurfotograaf.
Het gaat beginnen aan de Brouwersdam
De paarse strandlopers ondertussen schuifelden aan mij voorbij. Ze trokken mee op met de steenlopers en helaas: de looprichting was bij mij vandaan. Behalve deze twee paarse strandlopers. Die bleven hangen en peurden met hun snavels in de zeepokken. De rotganzen hingen een eindje verderop rond samen met scholeksters, drieteenstrandlopers en een enkele wulp. En voor de spuisluis bivakkeerde een tiental roodkeelduikers, een enkele parelduiker en later op de dag zelfs een ijsduiker. Ook zwom er een zeekoet vlak onder de kant langs. Het gaat dus beginnen, daar op de Brouwersdam. Binnenkort volgen ongetwijfeld de ijseenden, eidereenden en de zwarte zee-eenden. Wil je zeevogels zien, dan een excursie naar de Brouwersdam inplannen de komende weken.