De mooiste vogelwandelingen in februari

Februari, een overgangsmaand van winter naar voorjaar. Het kan letterlijk vriezen en dooien in deze maand, soms inderdaad allebei kort na elkaar. Wintergasten bevolken onze natuurgebieden en sommige broedvogels keren alweer terug, of worden actief. Alle reden dus om er in februari op uit te trekken. Hoewel ik gek genoeg vaak vanuit de auto vogels film, is het stukken beter voor milieu en voor jezelf om lekker te gaan wandelen. En daarom vandaag de mooiste vogelwandelingen in februari.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

De mooiste vogelwandelingen in februari

Voor meer informatie over de natuurgebieden die ik hieronder aanreik, klik je op de linkjes. Je vindt in de beschrijvingen van de natuurgebieden ook praktische informatie over bereikbaarheid en parkeren. Mijn top zeven van de gebieden waar je in februari een mooie vogelwandeling kunt maken ziet er als volgt uit.

1. Brabantse Biesbosch

Waar ik mijn eerste grutto’s van het jaar zie? En mijn eerste zingende veldleeuweriken hoor? Dat is meestal de Brabantse Biesbosch. En al helemaal wanneer grote delen van de Noordwaard nog onder water staan. In het ondiepe water foerageren soms tot duizend grutto’s. En op de drogere delen zijn de veldleeuweriken al druk aan het baltsen. Het moet hiervoor wel dooien. Voor beide vogels is eind februari de beste periode.

NB. De Brabantse Biesbosch is bij uitstek een gebied waar ik tot mijn schande vaak vrijwel uitsluitend vanuit de auto vogels zit te filmen. En velen met mij. Ik heb me voorgenomen in dit natuurgebied vaker te voet te verkennen. Beter zou het zijn om delen van dit gebied te sluiten voor auto’s. Ga er maar met de fiets in, of met de benenwagen…

2. Het bos bij Lage Vuursche

Een boswandeling doet in elk seizoen goed, en zeker in februari. De spechten worden actief! Wil je spechten zien, dan is februari dé maand. De loofbomen zijn nog kaal en dat betekent dat de spechten goed zichtbaar zijn. En ook de andere bosvogels worden actief. De boomklever laat zich weer horen. De boomleeuwerik ook. Het bos bij Lage Vuursche vind ik een heerlijk bos om te wandelen.

3. Polder Arkemheen

Het weidegebied bij Nijkerk is in februari één van de meest interessante gebieden om een vogelwandeling te maken. In de weilanden van Polder Arkemheen zie je vaak grote groepen eenden, ganzen en steltlopers. Roofvogels als buizerd, zeearend en slechtvalk weten het gebied ook te vinden. En op het water van de Randmeren maak je in februari nog altijd kans op duikeenden als nonnetje, grote zaagbek en brilduiker.

4. Het Leersumse Veld

Boomleeuwerik, kuifmees, goudhaan, boomklever, staartmees, zwarte specht, grote lijster en heel misschien nog een klapekster… Deze soorten kun je in februari tegenkomen op het Leersumse Veld. Heide, bos en ven. Hier kun je een even lekker uitwaaien!

5. Vogelgebieden rond Zeist

Lekker centraal in het land, dus voor veel mensen bereikbaar. Rond Zeist vind je een aantal fraaie landgoederen en natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en waar met name de bosvogels nog lekker actief zijn.

6. De Oeverlanden in de Hoeksche Waard

Watervogels en vogels van moerasbos. De Oeverlanden, een natuurgebied langs het Hollands Diep in de Hoeksche Waard, is een gevarieerd natuurgebied. Groepen eenden, ganzen, zwanen en steltlopers vind je op de enorme waterplas. In het bos vind je zangvogels als matkop, cetti’s zanger, zanglijster. En in de slootjes vliegt de ijsvogel rond.

7. Quackjeswater bij Hellevoetsluis

Bij Hellevoetsluis begint Voornes Duin en dat gebied opent meteen met een fantastisch mooi gebiedje: Quackjeswater. In dit ven huist een lepelaarskolonie die de takken delen met blauwe reigers en aalscholvers. De ijsvogel jaagt er vanuit de struiken op de oever. En in het bos hoor en zie je in februari de zangvogels met de dag actiever worden.

Meer vogelwandelingen

Ben je op zoek naar meer vogelwandelingen? Lees dan ook mijn artikelen over vogelwandelingen in de andere maanden van het jaar. Het spreekt vanzelf denk ik dat vrijwel elk natuurgebied zich in elk jaargetij leent voor een vogelwandeling. Het overzicht vul ik dit jaar maandelijks aan.

De tien mooiste vogelwandelingen in januari.