vogelreizen spanje

De mooiste vogelreizen in Europa

In mijn omgeving hoor ik het steeds vaker: mensen die een georganiseerde reis boeken. Om een natuurgebied op de fiets te verkennen. Of om op vogelreis te gaan. Het aanbod vogelreizen is de laatste jaren dan ook enorm gegroeid. Dit is het eerste artikel in een serie over vogelreizen wereldwijd. Waarbij ik begin in ons eigen werelddeel: de mooiste vogelreizen in Europa.

De mooiste vogelreizen in Europa

vogelreizen lesbos
Bron: Saxifraga – Joerg Mager

N°1 Lesbos

Een vogelreis naar Lesbos staat hoog op mijn verlanglijstje. Een vogelaar uit mijn woonplaats bezoek dit Griekse eiland regelmatig en komt dan met de mooiste waarnemingen (en foto’s!) thuis. Niet alleen van vogels trouwens, maar ook van reptielen en insecten. Zwartkopgors, de Rüppels grasmus, de rouwmees, de bruinkeelortolaan, de maskerklauwier, de rotsklever, de Griekse spotvogel, de Balkansperwer, de Turkse boomklever en de Smyrna gors zijn ‘zomaar’ wat soorten die je op Lesbos kunt zien. Ga goed voorbereid op pad en neem deze reisgids Vogels kijken op Lesbos mee.


de mooiste vogelreizen in europa extremadura
Bron: Saxifraga – Arie de Knijff

N°2 Extremadura

Een ander befaamd vogelgebied in Europa is Extremadura. In het binnenland van Spanje is het elk voorjaar een feest voor vogelaars. Al was het maar vanwege de vele roofvogels die in het gebied voorkomen. Spaanse keizerarend, dwergarend, steenarend en zo nog wat soorten. Ook dit gebied staat hoog op mijn verlanglijstje! De Crossbill Guide Extremadura biedt je thuis al veel voorpret en wijst je ter plekke de weg.


vogelreizen europa polen
Bron: Saxifraga – Dirk Hilbers

N°3 Polen – Bialowieza & Biebrza

Misschien wat minder bekend, maar toch ontzettend boeiend! In het noordoosten van Polen groeit het laatste echte oerbos van Europa. De laatste tijd komt dit oerbos negatief in het nieuws, doordat de Poolse overheid er stukken wil kappen. Dat moest niet kunnen! De beste remedie om kap tegen te gaan en het gebied ongerept te houden, is eco-toerisme. Zodra een activiteit geld in het laatje brengt, zal elke overheid omzichtig te werk gaan. Maar dat is natuurlijk niet dé reden om dit fantastische natuurgebied te bezoeken. Dat zijn de vogels en dat is de geweldige natuur. Schreeuwarend, kraanvogel, withalsvliegenvanger en roodmus wachten er op. De gidsen leiden je door delen van het oerbos waar je zelf niet kunt komen. Kortom, een belevenis op eigen continent!


vogelreizen spanje
Bron: Saxifraga – Luc Hoogenstein

N° 4 Ebrovallei en Pyreneeën

Een vogelaar die ik ken boekte vorig jaar een vogelreis naar het noorden van Spanje. Hij kwam met spectaculaire waarnemingen terug van grote groepen gieren, de kleine trap, kleine klapekster, ortolaan en vele vele andere soorten die elke vogelaar maar wat graag wil zien. Bergen en wetlands, een prachtige combinatie!


vogelreizen hongarije
Bron: Saxifraga – Mark Zekhuis

N° 5 Hongarije

Voor mij een richting in Europa die ik niet snel zal inslaan, eerlijk gezegd. Spanje, Frankrijk, Italië en Portugal hebben mijn voorkeur. Maar in de nog behoorlijk oorspronkelijke delen van Hongarije zie je soorten waar je in Nederland slechts van kunt dromen. De grote trap, keizerarend, oeraluil en witrugspecht bijvoorbeeld. Deze vogelreis gaat naar de twee beste vogelgebieden in Hongarije. #186c10


Compleet overzicht van alle vogelreizen in Europa

Op deze pagina doe ik slechts een greep uit het enorme aanbod van vogelreizen in Europa. Het complete overzicht vind je hier. Vrijwel elke vogelreis staat onder leiding van een Nederlandse gids die ter plekke bekend is met de routes, cultuur en natuurlijk van de vogels die je er kunt zien! En wáár je ze kunt zien. Meestal ga ik vogels kijken met Sjaak, of ik ga alleen. Maar toen ik pas in een groep vogelaars verzeild raakte, was ik verrast hoeveel vogels je met elkaar ziet. In je eentje zie je echt een stuk minder! En dat is dan ook het leuke van een georganiseerde vogelreis.

Boek je een groepsreis, dan zie je geheid veel meer dan wanneer je alleen gaat. Maar ieder zijn voorkeur. Er worden gelukkig ook vogelreizen aangeboden voor wie alleen of met z’n tweeën op vakantie wil. En bedenk dat eco-toerisme één van de beste manieren is om een vogelgebied te beschermen. Ik las in het bijzondere boek van Arjan Dwarshuis Een bevlogen jaar dat in veel landen natuurbescherming in samenwerking met de lokale bevolking gebeurt. Als de lokale bevolking de (financiële) voordelen ontdekt van het beschermen van de natuur, dan is het belangrijkste werk gedaan.