De mooiste plekken in de Biesbosch

Het heeft even geduurd, maar ik heb mijn hart nu toch echt verpand aan de Biesbosch. Zeker nadat ik een wel heel geslaagde vogelexcursie leidde, kan ik niet anders concluderen dan dat dit werkelijk één van de beste natuurgebieden is in Nederland om vogels te kijken. Wie de zeearend, visarend, boomvalk, ijsvogel en kleine bonte specht binnen een paar uur tijd tegenkomt en daarnaast ook nog tal van andere vogels, die bevindt zich in een vogelwalhalla. Wat zijn nu eigenlijk de mooiste plekken in de Biesbosch? Ik noem ze hieronder.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

De mooiste plekken in de Biesbosch

De mooiste plekken in de Biesbosch liggen wat mij betreft zowel aan de Brabantse als de Dordtse kant. Ik neem in dit overzicht uitsluitend delen mee die je met de auto, fiets of te voet kunt bereiken. Er zijn natuurlijk ook tal van locaties die je alleen per boot kunt bereiken. Ook mooi, maar wie uit Groningen aan komt tuffen om vogels te gaan kijken in de Biesbosch, die zal waarschijnlijk op zoek zijn naar bereikbare plekken.

N° 1 Noordwaardpolder

Te bezoeken: winter, voorjaar, zomer en najaar

Komende vanuit Werkendam is dit de eerste polder aan je linkerhand. Dit is in elk jaargetij werkelijk één van de mooiste plekken in de Biesbosch om vogels te kijken. Hier maak je altijd kans op de zeearend. Grote groepen lepelaars foerageren er in het ondiepe water. Steltlopers als grutto, witgatje, tureluur, kemphaan en bonte strandloper zoeken op de brede slikranden naar voedsel. En altijd heb je er kans op de zeearend. Vliegt alles plotseling verschrikt op, dan weet je genoeg: daar komt een roofvogel aan, en mogelijk een zeearend. In februari arriveren de eerste groepen grutto’s vanuit het zuiden. Je ziet dan werkelijk honderden grutto’s in het ondiepe water op krachten komen voor het broedseizoen.

N° 2: Deeneplaat

Te bezoeken: in het voorjaar

Deze plaat heb ik dit voorjaar pas ontdekt. Hier kun je een heerlijke vogelwandeling maken. Ik adviseer je deze plek in het voorjaar te bezoeken. Dan geniet je van het overweldigende vogelkoor. Rietzanger, kleine karekiet, zwartkop, tuinfluiter, grasmus zijn zomaar wat soorten die je dan uitbundig hoort zingen. Wil je vogelgeluiden leren herkennen, dan is dit the place to be!

N° 3: Gat van Lijnoorden en omstreken

Te bezoeken: winter, voorjaar, zomer en najaar

Een van de eerste voorjaarvogels die ik in de Biesbosch ga opzoeken, zijn de veldleeuweriken. Boven het Gat van Lijnoorden liggen uitgestrekte weilanden waar het wemelt van de veldleeuweriken. Overrompelend, zo mag je de zang van de veldleeuwerik hier wel noemen. Parkeer je auto bij de brug en wandel richting de vogelkijkhut Polder Maltha. Hier maak je in voorjaar en zomer geduchte kans op de visarend. De ijsvogel vliegt er rond. En in het voorjaar raak je compleet de kluts kwijt vanwege de vele zangvogels die je hier hoort en ziet. De kleine bonte specht leeft er. En in de winter het baardmannetje. Mijn hoogtepunten hier zijn de kleine bonte specht, de nachtegaal, het baardmannetje en de roerdompen die ik er weliswaar niet zag, maar wel hoorde. Speur in de winter het water af naar nonnetjes.

N° 4: De Tongplaat

Te bezoeken: winter, voorjaar, zomer en najaar

De Tongplaat staat garant voor veel vogels. In elk seizoen maar natuurlijk in het voorjaar het allermeest. Elk voorjaar bezoek ik dit gebied een aantal keer om de blauwborst op te zoeken. En de kneu, de gekraagde roodstaart en de vele soorten eenden. In het najaar wandel je naar het bankje van Van der Neut. Staat de wind in de juiste richting dan sta je versteld van de vele trekvogels die dit markante stukje Biesbosch passeren. En let in de wilgenbosjes ook op de beversporen die je overal aantreft. Je kunt hier ook een heel fraaie wandeling maken!

N° 5: de Nieuwe Dordtse Biesbosch

Te bezoeken: voorjaar

De Hania’s Polder is een gloednieuw stuk Biesbosch. Het ligt onder de rook van Dordrecht en is prima te combineren met een bezoek aan de Tongplaat. Wanneer je daar aan toekomt trouwens. Want de keren dat ik de Hania’s Polder bezocht, kwam ik werkelijk onder de indruk van de schoonheid van het gebied. Dat kwam natuurlijk ook doordat ik er van dichtbij soorten zag als de geoorde fuut, dodaars, kemphaan, bosruiter en zelfs de gestreepte strandloper. De roerdomp vloog over en maakte een bijzondere bak herrie. Maar ik kon er toch ook genieten van heel gewone soorten als de meerkoet, krakeend, tafeleend en blauwe reiger. Waarom? Vanwege de spiegeling van de Hollandse lucht in het spiegelgladde water. Vanwege het feit dat de vogels kennelijk zo gewend zijn aan mensen dat ze nauwelijks van je opschrikken. En omdat de vlonderpaden mij in staat stellen om vanuit een extreem laag perspectief te filmen. Kortom, de Hania’s Polder behoort tot mijn favoriete gebieden.

N° 6: Polder Hardenhoek

Officieel is Polder Hardenhoek onderdeel van de Noordwaard Polder, maar omdat dit op zichzelf een razend interessant deel van de Biesbosch is, noem ik het toch apart. Hier maak je in het voorjaar namelijk de beste kans op het zien van zowel de visarend als de zeearend! En vaak ‘krijg’ je er ook andere roofvogels zij als de bruine kiekendief, buizerd, sperwer en torenvalk. Deze roofvogels zie je hier niet voor niets. Bij eb komen grote vissen in de problemen in het ondiepe water en daar hebben de visarenden het op voorzien. De massa’s eenden en ganzen die in Polder Hardenboek leven, vormen de prooien voor de zeearend. En ook aan zangvogels en steltlopers is hier geen gebrek. En wat denk je van de kolonie kokmeeuwen die in het voorjaar enorme aantallen kuikens voortbrengen. Als een bruine kiekendief de kolonie nadert, is het gekrijs niet van de lucht…

N° 7: Polder Maltha

In Polder Maltha haal ik al in het vroege voorjaar mijn hart op aan de zingende veldleeuweriken die je er dan overal in de weilanden ziet en hoort. Het is werkelijk een prachtig vogelfeest om die weidevogels daar in grote aantallen bezig te zien. In Polder Maltha kun je via het Gat van Lijnoorden echter ook een mooie wandeling maken naar een vogelkijkhut. Die hut stelt op zichzelf niet zo heel veel voor. Je ziet er meestal vooral wat veel voorkomende eenden als krakeend, kuifeend en fuut. In de winter kun je er echter ook nonnetjes zien, en soms een ijsvogel. Het pad naar de hut en het vervolg erop is echter in het voorjaar een aanrader om zangvogels te zien en te horen. Hier maak je kans op blauwborst, tuinfluiter, kneu, zwartkop, kleine bonte specht en appelvink. Aan het eind van het wandelpad (dit pad loopt namelijk dood) heb ik in het voorjaar al vaak de nachtegaal horen zingen. Vanaf begin mei laat ook de koekoek zich hier gelden.

Natuurhuisjes in de Biesbosch

jako van gorsel met verrekijker

Wil je even helemaal opgaan in de natuur in de Biesbosch, dan kun je maar het beste in de Biesbosch vakantie houden. Dat kan op één van de campings in de Brabantse Biesbosch waarvan ik zelf Camping De Knotwilg het meest interessant vindt. Sta je met je tent of caravan aan de goede kant van de camping, dan heb je uitzicht over Polder Hardenhoek met zijn getijdewerking. In de zomer kunnen er dan zomaar honderden lepelaars voor je tent foerageren! Verblijf je liever in een vakantiehuisje, bekijk dan het aanbod van vakantiehuisjes op Natuurhuisje.nl. Wist je dat je zelfs een heuse vakantieboot kunt afhuren? Of een familiehuis midden in de natuur?

Op zoek naar een vakantiehuisje in Noord-Brabant?


Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)