De mooiste plekjes van Zuid-Holland: het haventje van Battenoord

De blogs in de mini-serie De mooiste plekjes van Zeeland is inmiddels vele malen gelezen, reden om ook de ‘overkant’ eens te gaan verkennen. Vanuit het perspectief van Zeeland is er heel veel overkant, maar de meest nabije overzijden zijn ofwel Brabants ofwel Zuid-Hollands. Regelmatig bezoek ik een prachtig plekje op Goeree-Overflakkee. Het is net geen Zeeland meer: het haventje van Battenoord. Wil je eens lekker uitwaaien op een van de mooiste plekjes van Zuid-Holland, dan hier eens na toe rijden.

Het haventje van Battenoord is één van de vele voormalige landbouwhaventjes in de Zeeuwse en Zuid-Hollandse delta. De meeste van deze haventjes zijn niet meer in gebruik. Zo niet het haventje van Battenoord. Hier dobberen plezierbootjes in de haven en dat geeft het haventje iets heel gezelligs.

Er is trouwens ook een enorme tragiek verbonden aan het haventje van Battenoord. Tijdens de Watersnoodramp van 1953 spoelden de meeste huizen rond de haven weg en verdronken er tientallen mensen. De omgeving van Nieuwe-Tonge en vooral Oude-Tonge was een van de hardst getroffen gebieden tijdens de ramp. De verhalen van wie de ramp overleefden maken nog altijd indruk.

flamingo grevelingenmeer battenoord
Flamingo’s overwinteren bij Battenoord.

Inmiddels is de Grevelingen getemd door Grevelingendam en Brouwersdam. Het getijde is niet meer, maar wel het zoute water. En dat zorgt voor een heel bijzondere flora en fauna rond het haventje. Plantenliefhebbers zullen ontzettend veel zoutminnende soorten ontdekken. En vogelliefhebbers kijken op van de vele wadvogels die je er het jaar rond kunt zien. De groep flamingo’s die hier jaarlijks overwintert trekt ook heel veel mensen aan. En in het haventje en het smalle kanaal zie ik regelmatig de ijsvogel jagen.

Wat het haventje van Battenoord voor mij tot de mooiste plekjes van Zuid-Holland maakt? De stilte. Het uitzicht. De vogels. Het zoute water. En de dijk die uitnodigt om erover te wandelen en vooral: te fietsen. Kilometers lang fiets je buitendijks langs het Grevelingenmeer. Het haventje van Battenoord is een prima opstapplek.

Ben je in de buurt, tijdens een dagje uit of een vakantie, breng dan zeker een bezoek aan het verstilde haventje van Battenoord.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)