rosse grutto vliegend grevelingendam sjaak huijer

De mooiste plekjes in Zeeland: Het Zijpe op Sint Philipsland

In de serie De mooiste plekjes van Zeeland weer een locatie waar ik graag kom: Het Zijpe op het uiterste puntje van Sint Philipsland. Hier eindigt de weg en neemt de Oosterschelde het over. Land wordt water en dat zijn in een getijdengebied de mooiste plekjes. Het wad zindert van het leven, de uitzichten zijn geweldig en de wind heerlijk zilt. Zeeland op zijn best!

Rij je het Zijpe op, dan vallen de kwelders op. Ouderwetse kwelders die al op mijn eeuwenoude Tirionkaart uit 1648 staan vermeld. Ondanks de aanleg van zeedijken en deltawerken kun je deze authentieke natuur hier nog bewonderen. Wat ik de mooiste tijd vind om er te zijn? Een uur na hoog water. Op de smalle slikranden – die snel breder worden – strijken de eerste steltlopers neer om er te foerageren. Scholekster, wulp, tureluur en rosse grutto. En soms een bonte strandloper of zilverplevier. En in najaar en winter hoor je er het lieflijke geluid van een paar honderd rotganzen.

De voormalige veerhaven (hier vertrok de pont naar Bruinisse) doet nu dienst als mosselkwekerij. Meters diep is het water, weet ik van de Vlaamse duikers die ik elk jaar op een excursie trakteer. De fraaiste naaktslakken leven er in het koude, zoute water. Dodaars overwinteren er, Nederlands kleinste fuut. Middelste zaagbekken en brilduikers. 

Het Zijpe. Een stiltegebied dat stil moet blijven. Wil je een hapje eten, dan even naar binnen bij het Restaurant Het Veerhuis. Vis is de specialiteit. Maar het uitzicht is de troef.

Het kwelder is natuurgebied en dus verboden terrein. Wil je toch eens proeven van het wad, wandel dan langs de zeedijk in de richting van Sint Philipsland. Na een paar bochten kun je bij laag water het wad een stukje op. Raap een kokkel, een oester of een kreukel. Ruik de blubber die zoveel leven voortbrengt. Spoel het zand van je voeten in de ondiepe kreek. Mijn mooiste herinnering hier? Zonder twijfel de kleine zeebaarsjes die zich één voor één lieten meedrijven in de ebbende kreek. Zilveren schichten op de vlucht voor het droge.

Een rondje rond het eiland
Ben je weg van het Zeeuwse landschap en van wandelen? Ga dan de uitdaging aan om het eiland Sint Philipsland in één dag te ronden. Parkeer je auto op de haven van Sint Philipsland en loop met de klok mee over de zeedijk net zolang tot je de auto weer ziet staan. Zijpe passeer je halverwege. En aldoor de kwelders, de Oosterschelde en de schorren aan je linkerhand. Mooi eiland, stille natuur.

Vind je deze pagina leuk, dan vind je dit overzicht van de beste restaurants met uitzicht over de Oosterschelde ook vast interessant.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)