landbouwhaventje noord beveland colijnsplaat sjaak huijer

De mooiste plekjes in Zeeland: het verlaten landbouwhaventje bij Colijnsplaat

In de serie Mooiste plekjes in Zeeland vandaag weer een haventje aan de Oosterschelde. Het is een van de vele verlaten landbouwhaventjes aan de Oosterschelde. Het ligt op Noord-Beveland, aan een prachtige fietsroute langs een serie natuurgebieden. Het uitzicht over de Oosterschelde en de Neeltje Jans is er prachtig en wie gaat zitten op een van de bankjes komt helemaal tot rust (en tot zichzelf). Waar vind je dit paradijselijke plekje?

Het landbouwhaventje waar ik je naar toe wil brengen in dit artikel ligt dus op Noord-Beveland. Een heerlijk eiland om te fietsen en zowaar, ik heb nog een mooie fietstocht voor je gevonden ook. Ik doel dan niet zozeer op de akkers, want die hebben mijn interesse niet echt. Te intensieve landbouw waar de natuurwaarden zo ongeveer gelijk staan aan nul. Maar goed, zoveel wereldburgers, die moeten ook zo nu en dan een aardappel of boterham naar binnen werken hé. Nee, ik doel op de natuurgebieden die er als kralen aan een ketting naast elkaar liggen. Met als grootste kraal natuurlijk de Oosterschelde, terecht een van onze Nationale Parken.

Kom ik op Noord-Beveland, dan begint mijn vogeltocht bij Wissenkerke. Daar ligt een charmant natuurgebied: Inlaag Keihoogte. Altijd even in wandelen, naar de fraaie vogelkijkhut. Neem een verrekijker mee en blijf even zitten. Wie weet strijkt kemphaan, oeverloper, zomertaling of zwarte ruiter vlak voor de hut neer. Vervolg de fietsroute in de richting van Colijnsplaat. Klim nu en dan de zeedijk op en kijk uit over inlagen en Oosterschelde.

mooiste plekjes van zeeland landbouwhaven colijnsplaat sjaak huijer
Foto: Sjaak Huijer
mooiste plekjes van zeeland noord beveland sjaak huijer
Foto: Sjaak Huijer

En dan kom je vanzelf bij het landbouwhaventje. Sla bij de Emelissedijk linksaf en fiets het havenplateau op. Zelf vind ik de periode van twee uur voor en twee uur na hoog water het mooist. Dan worden de vogels naar het havenplateau gedreven en kun je ze van redelijk dichtbij bekijken. Wandel even om de dijk heen en geniet ook hier weer van het uitzicht over Oosterschelde en Neeltje Jans. 

Waarom vind ik dit een van de mooiste plekjes van de Oosterschelde? Wie het haventje bezoekt, zal het herkennen. Dit is de Oosterschelde optima forma. Eb en vloed bepalen hoe de schorren erbij liggen. De lucht is er zuiver, het uitzicht fenomenaal. In de zomer is het licht er etherisch en dat betekent volgens de ouwe Grieken: lucht van de hemel. In de winter is het er bar en guur en trek je je capuchon wat dieper over je hoofd. Ook heerlijk. En dan nog iets: de rust. Af en toe stopt er een fietser of een auto. Verder is het er stil. Geheel verlaten dus, dit haventje. Domein van vogels, oesters, zeekraal en krabben. Verweerde palen verraden dat er ooit schepen in het haventje afmeerden. Nu is het helemaal volgelopen met modder en kan er hooguit een surfplank te water. Wil je zelfs het geluid van de ‘toevallige’ passanten ontvluchten, dan loop je gewoon om het haventje heen, in de richting van Colijnsplaat. Ach, de andere richting uit, naar de Neeltje Jans, kan natuurlijk ook, zolang je maar buitendijks blijft. Hier wordt de rust geschonken.

In de winter van 2017 filmde ik deze bonte strandlopers vanaf het plateau in het landbouwhaventje. Zoals je ziet, de lucht was nogal vochtig, ‘diezig’ in het Zeeuws.

Praktische informatie

Het landbouwhaventje is bereikbaar per auto. Voer in je TomTom in: Emelissedijk, Colijnsplaat. Rij door naar de Oosterschelde en rem tijdig.

Beter is natuurlijk om de noordoever van Noord-Beveland per fiets te verkennen. Download hier een prachtige fietsroute.

In de omgeving van het haventje kun je heerlijk wandelen en fietsen. Ik heb een stuk langs de dijk gewandeld, in de richting van Colijnsplaat. Je loopt langs vlak langs de Oosterschelde. Prachtige uitzichten en heel verstillend. In de inlagen vlak achter de dijk broedt de roerdomp en ook het porseleinhoen wordt er gezien, las ik in een interview met een lokale vogelaar.

Vind je deze pagina leuk, dan vind je dit overzicht van de beste restaurants met uitzicht over de Oosterschelde ook vast interessant.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!