rattekaai rilland sjaak huijer

De mooiste plekjes in Zeeland: de Rattekaai

Bij Rilland ligt een stukje Oosterschelde dat tot de mooiste plekjes in Zeeland behoort. Althans, wanneer je liefhebber bent van buitendijkse natuur waar het zoute water nog in en uitstroomt. Hier hoor je rotgans, wulp, scholekster en tureluur. Of de wind. Of het water als het tegen de dijk kabbelt. Het gebied dat ik bedoel heet de Rattekaai. Een verlaten landbouwhaventje dat aardig is dicht geslibd. Natuurmonumenten stippelde er een wandelroute uit, maar die voert je helaas niet door de kwelders. Dat kan ook niet, want ik vermoed dat je er tot over je knieën in wegzakt.

De Rattekaai dus. Ben je géén liefhebber van buitendijkse natuur, dan zul je het een saaie plek vinden. Zoals de natuur over het algemeen saai gevonden kan worden. Er gebeurt namelijk zelden iets opzienbarends. Eb en vloed wisselen elkaar op vaste tijden af. Nu en dan vliegt een wulp voorbij. Zou een velduil of blauwe kiekendief over vliegen, dan zal menigeen hem niet herkennen. Of het bijzondere er niet van inzien. Maar dat soort ontmoetingen kun je op de Rattekaai dus hebben. Voor een natuurliefhebber een lustoord dus. En voor de fijnproevers onder ons: in de kwelders van de Rattekraai groeien bijzondere planten als zeekraal en zeeaster. Wie zo gelukkig is om een vergunning te hebben, mag deze planten in het seizoen zelfs oogsten.

Wie van de stilte houdt, zal zich hier ook beslist thuis voelen. Mits de wind uit het zuidwesten komt, want aan de overkant ligt de Oesterdam met zijn verkeer. Staat de wind uit het oosten, dan zul je in de verte de auto’s horen razen. Gelukkig komt de wind meestal uit het zuidwesten… En dan kun je op de Rattekaai je tijd heerlijk verdoen. Een beetje lummelen op de zeedijk. Over het kwelder staren. Je verrekijker in de aanslag en naar vogels turen. Een dutje doen in het gras. Of de wandelroute volgen die Natuurmonumenten voor je heeft uitgestippeld natuurlijk.

Robuuste, ongenaakbare natuur die er bepaald niet is voor jou en mij. Ze sluit ons mensen buiten en is dat niet de ware aard van de natuur?

rattekaai rilland sjaak huijer
Foto: Sjaak Huijer

Praktische informatie

De Rattekaai is een buitendijks gebied bij Rilland. Je bereikt de Rattekaai door in je navigatie in te toetsen: Middenhof, Rilland. Rij de Middenhof uit en je komt op het havenplateau waar je je auto kunt parkeren.

Horeca is in geen velden of wegen te bekennen. Hier ben je echt op jezelf aangewezen. Neem dus proviand mee.

Wil je weten welke vogels je hier kunt zien, lees dan mijn artikel Vogels kijken in de Rattekaai.

Eerlijk gezegd en laat het onder ons blijven: in de omgeving van de Rattekaai is verder geen ene bliksem te beleven. De polders aan de binnenzijde zijn van die afschuwelijke landbouwpolders waar de biodiversiteit met succes is teruggedrongen tot niveau nul. In de dorpjes rondom is de ware gereformeerde godsvrucht nog alom te vinden, maar de schepping Gods waarin men zo vurig gelooft, heeft men onderworpen en met innerlijke vreugde vernietigd. Tenzij je frietaardappelen en suikerbieten als het hoogste niveau in de Darwiniaanse evolutieleer beschouwt. Maar dan ben je van een andere afdeling. Blijf alsjeblieft buitendijks, want dit deel van Zuid-Beveland mag je als natuurliefhebber gerust als verloren beschouwen.

Ontdek nog meer mooiste plekjes in Zeeland.

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zeeland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek?    

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)