De mooiste natuurwandelingen in Nederland

Wat zijn de mooiste natuurwandelingen in Nederland? Het is verrassend om te ontdekken dat je zelfs in Nederland ontzettend mooie natuurwandelingen kunt maken. Dat je op de Veluwe of op de Waddeneilanden prachtige wandelingen door de natuur kunt maken, dat weten we wel. Maar zelfs in het dichtbevolkte westen van Nederland kun je heerlijke wandelingen door de natuur maken. De serie wandelgidsen De mooiste netwerkwandelingen beschrijft al deze natuurwandelingen. Ik licht ze op deze pagina voor je toe.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Wat zijn netwerkwandelingen?

Overal in Nederland vind je ze: paaltjes met nummers erop. Deze nummers fungeren als knooppunten die je de weg wijzen. Volg de nummers op de aangegeven route en je bereikt altijd je eindbestemming. De serie wandelgidsen De mooiste netwerkwandelingen maakt gebruikt van deze knooppunten. In de handzame en compacte gidsjes (ze passen in haast elke jaszak) staan de nummers op volgorde aangegeven. Een kind kan de weg vinden!

Over de serie wandelgidsen De mooiste netwerkwandelingen

De serie wandelgidsen De mooiste netwerkwandelingen is een ontzettend mooie reeks die uitgegeven wordt door Uitgeverij Elmar, een uitgeverij die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van wandel- en reisgidsen. Elke deeltje is compact. Je steekt ze in je jaszak en anders wel in je rugzak zonder dat je er iets van merkt. De gidsen hebben één ding gemeen: ze streven naar een zo hoog mogelijk percentage onverhard pad. Dat is namelijk het echte wandelen. En gelukkig lopen onverharde paden over het algemeen door mooie natuurgebieden. Deze serie biedt dus met recht een verzameling van de mooiste natuurwandelingen in Nederland. De auteurs hebben overigens ook oog voor cultuur en zeker ook voor Bourgondische belevenissen die je tijdens de wandelingen kunt beleven.

Dat je zelfs in de dichtst bevolkte regio’s van Nederland natuurwandelingen kunt maken, is een grote opsteker voor elke wandelliefhebber. Wat is er nu mooier dan over rustige en onverharde paden mooie gebieden en streken te ontdekken? In het overzicht hieronder licht ik elk deeltje kort toe.

Zeeland

recensie de mooiste netwerkwandelingen zeeland harry benschop

Zeeland is een echte ‘wandelprovincie’. Dat de kuststrook een waar wandelwalhalla is, was de meeste wandelaars wel bekend, maar dat het ook opgaat voor de rest van Zeeland, is veel minder bekend. De provincie en Landschapsbeheer Zeeland hebben er de afgelopen vijftien jaar hard aan getrokken: vele kilometers aan grasdijken, paden langs kreken, watergangen en over boerenland zijn erbij gekomen én in het wandelnetwerk van Zeeland opgenomen.

Het mooie is dat je Zeeland eens van de andere kant kunt bekijken, want deze provincie heeft, ook aan de wandelaar, veel meer te bieden dan strand en duinen. Je moet die onverharde paden wel weten te vinden. Met dit gidsje is dat geen probleem meer. Het bevat 15 wandelingen die altijd voor meer dan vijftig procent over onverharde of halfverharde paden gaan én je kennis laten maken met de heel verschillende landschappen die Zeeland rijk is.

Het Groene hart

De mooiste netwerkwandelingen het Groene hart

De ware wandelliefhebber geeft de voorkeur aan het lopen over gras, half- tot onverhard. In het westen van het land waren de mogelijkheden daarvoor tot voor kort schaars. Maar juist de afgelopen jaren zijn er veel ‘zachte’ voetpaden bijgekomen, dankzij de medewerking van boeren, waterschappen en gemeenten.

De wandelaar kan z’n eigen route uitzoeken aan de hand van allerlei criteria: lang-kort, met of zonder hond, bossig of open, verhard of onverhard, thematisch of niet-thematisch.

Het resultaat is gebundeld in gidsjes per regio met steeds 15 wandelpareltjes van tussen de 5 en 15 km, waarvan minstens 50% uit half- of onverharde paden bestaat. De routes zijn zo beschreven, in kaart en beeld gebracht dat de lezer er zin in krijgt, dat hij ook te voet de polder in wil. De liefde voor het wandelen spat er vanaf!

Zuid-Holland

de mooiste natuurwandelingen in nederland zuid-hollands rivierenland

Opnieuw 15 wandelingen, nu door de mooiste gebieden in Zuid-Holland. En natuurlijk over zoveel mogelijk onverhard pad!

Delfland en Haaglanden

de mooiste netwerkwandelingen delfland en haaglanden de mooiste natuurwandelingen van nederland

Ook weer 15 verrassende natuur- en cultuurwandelingen in de Randstad! Zelfs hier wandel je over onverharde paden!

Utrecht

de mooiste netwerkwandelingen utrechtse veenweiden

Een prachtige verzameling natuurwandelingen door het Groene Hart in de provincie Utrecht.

Haarlem e.o.

de mooiste netwerkwandelingen kennemerland

Voor wie de omgeving van Haarlem te voet wil verkennen over zo veel mogelijk onverhard pad.

Breda e.o.

recensie De mooiste netwerkwandelingen baronie van breda Charles Aerssens en Theo Halin

Deze wandelingen kan ik je ten zeerste aanbevelen. De routes combineren interesse in natuur & cultuur én je bevindt je in één van de meest Bourgondische regio’s van ons land!

Noord-Brabant

de mooiste netwerkwandelingen hart van brabant

Te midden van steden als Tilburg, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven liggen fraaie natuurgebieden. Hier kun je lange natuurwandelingen maken over onverharde paden. En ook hier geniet je van al het lekkers dat deze Bourgondische regio je aanreikt.

Sallandse Heuvelrug

de mooiste netwerkwandelingen sallandse heuvelrug en ijsselvallei

De Achterhoek

de mooiste netwerkwandelingen de achterhoek

Twente

de mooiste natuurwandelingen in twente

Limburg

de mooiste natuurwandelingen in limburg

Zaanstreek

de mooiste netwerkwandelingen zaanstreek

Waarom deze serie?

  • 15 wandelingen voor elk niveau;
  • 15 wandelingen van diverse lengtes;
  • Zoveel mogelijk onverhard pad;
  • Aandacht voor de natuur;
  • Aandacht voor cultuur;
  • Downloadbare GPS-tracks;
  • Compact jaszakformaat;
  • Mooi vormgegeven;
  • Informatie up-to-date.

De beste verrekijkers voor wandelaars

Ga je in de natuur wandelen, dan wil je ook de dieren zien die er leven. Vogels, zoogdieren en zelfs insecten. Een lichtgewicht en compacte verrekijker is een ideaal instrument dat je daarbij kunt helpen. En o geluk: heel duur hoeft zo’n verrekijker beslist niet te zijn! Bekijk hier mijn overzicht van de beste verrekijker voor wandelaars.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)