Lepelaar (fotograaf: Sjaak Huijer)

De mooiste natuurgebieden rond het Haringvliet

Het Haringvliet is een oude zeearm. Ooit stroomde hier het zoete rivierwater de Noordzee in. Zoet en zoet water mengden zich en in dat ondiepe, brakke water paaiden allerlei vissoorten. En zoals de naam al zegt: het water zat toen tjokvol haring, vooral jonge haring. Want de haring plantte zich in dat warme water van het Haringvliet maar wat graag voort. Nu is de Haringvliet een zoet water waar langzaam maar zeker weer zout water wordt toegelaten. Wat zijn de mooiste natuurgebieden rond de Haringvliet?

De mooiste natuurgebieden rond het Haringvliet

Het Haringvliet is natuurlijk één uitgestrekt natuurgebied op zichzelf. Er wordt dan ook veel gezeild en gevaren. Maar rond en in het Haringvliet vind je prachtige natuurgebieden waar het heerlijk wandelen is, én vogels kijken! Ik zet de mooiste natuurgebieden rond het Haringvliet voor je op een rijtje:

#1. De Kwade Hoek

Natuurliefhebbers opgelet: de Kwade Hoek moet je beslist hebben bezocht. In dit buitendijkse gebied heeft de Noordzee nog vrij spel. Wind en zee hebben hier vrij spel waardoor het gebied elke keer weer anders aandoet. Je ziet hier talloze steltlopers als kleine plevier, drieteenstrandloper, zilverplevier, bonte strandloper en soms een zeldzaamheid zoals een strandplevier. De struiken in de lage en hoge duinen zitten vol met zangvogels. En altijd maak je er kans op een spectaculaire aanval van een roofvogel. Lees hier meer informatie over de Kwade Hoek.

Impressie van vogels kijken in de Kwade Hoek

#2. Tiengemeten

Voormalig landbouweiland Tiengemeten is omgevormd tot een natuureiland. Midden in het Haringvliet ligt het, je moet er met een pontje naar toe. Daar begint het avontuur dan ook meteen al! Op dit vogeleiland wemelt het van de bijzondere vogels als de blauwborst, roerdomp, sprinkhaanrietzanger en natuurlijk de zeearend die vrijwel elk jaar wel een poging doet om op dit eiland te broeden. Lees hier meer informatie over Tiengemeten.

#3. Quackjeswater

Verscholen in de duinen bij Hellevoetsluis ligt het Quackjeswater. Hier kun je in het voorjaar van heel dichtbij een kolonie lepelaars zien. Soms broeden er ook kleine zilverreigers tussen. En blauwe reigers. En altijd wel de gitzwarte aalscholvers. Het bos is voor Nederlandse begrippen ongerept. Heerlijk wandelen is het hier. Lees hier meer informatie over Quackjeswater.

De lepelaars in Quackjeswater

#3. Korendijkse Slikken

Achter het dorpje Goudswaard liggen de Korendijkse Slikken. Toen het water hier nog zout was, lagen hier uitgestrekte kwelders. Nu zijn de kwelders drooggevallen en omgevormd tot nieuwe natuur. In de broedperiode is dit natuurgebied niet toegankelijk. Daarbuiten kun je er een kilometerslange wandeling maken. Lees hier meer informatie over de Korendijkse Slikken.

Aalscholvers jagen in de Korendijkse Slikken

#4. De Beningerwaard

Tegenover de Korendijkse Slikken ligt de Beningerwaard. Een vrijwel identiek gebied, maar het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars. Voor kinderen is er een spannend vlondertje. Mooi gebied hoor. Er worden tijdens de trekperioden regelmatig zeldzame vogels gezien. En altijd maak je er kans op de zeearend. Lees hier meer informatie over de Beningerwaard.

Impressie van de Beningerwaard

#5. Tiendgorzen

Bij Zuid-Beijerland ligt nog zo’n leuk buitendijks gebied: de Tiendgorzen. Bij toeval ontdekte ik dit gebied en maakte ik er een fraaie wandeling langs het Haringvliet en langs oude kreken. Hier wemelt het ook van de vogels. Lees hier meer informatie over de Tiendgorzen.

Vogels kijken in de Tiendgorzen

#6. De Scheelhoek

Bij Stellendam kronkelt een oude kreek over Goeree-Overflakkee. Deze oude kreek is aan beide kant begroeid met rietvelden, wilgenbossen en struweel. De combinatie van water, riet en hoge begroeiing werkt als een magneet op vogels. Je vindt in de Scheelhoek dan ook maar liefst twee vogelkijkhutten. Eentje ervan is wel héél bijzonder: het Vogelobservatorium Tij. Een futuristische vogelkijkhut, ontworpen door een ambitieuze architect. Zeker even voor omrijden! Meer informatie over de Scheelhoek.

Rietzanger in de Scheelhoek

#7. Vogeleiland Bliek

Midden in het Haringvliet, pal voor Middelharnis, is een gloednieuw vogeleiland aangelegd: Bliek. Ook hier tref je een wel heel bijzondere vogelkijkhut aan. Een hut in de vorm van een ark. De kale zandplaat is ideaal terrein voor visdief, dwergstern en kleine plevier. Aanmeren bij de hut is toegestaan, maar het bezoek blijft beperkt tot de hut. Wel mooi hoor. Bekijk hier mijn vlog maar eens:

Bezoek aan vogeleiland Bliek

Ben je in de buurt, breng dan zeker een bezoek aan een van deze mooiste natuurgebieden langs het Haringvliet. Neem een verrekijker mee, of een telescoop en je bent de hele dag zoet met vogels kijken. En wil je natuur combineren met cultuur, dan is daar ook alle gelegenheid voor. Bezoek het historische stadje Goedereede en geniet er van een heerlijke lunch langs de haven. Brielle is ook niet ver, ook al zo’n authentiek vestingsstadje.

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker licht en compact):

Model

Omschrijving+ Prijzen vergelijken

Een heel betaalbare verrekijker die nog eens waterdicht is ook. Ideaal voor gebruik op en langs het water. Met zijn 290 gram heerlijk licht. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 114 meter en dat is goed voor dit type verrekijker. Het fijne van Bushnell is dat je liefst 30 jaar fabrieksgarantie krijgt. Dat zegt iets over de kwaliteit. Een goede verrekijker voor wie niet te veel wil uitgeven.

Ook voor dit model van Kowa geldt dat het heerlijk licht is, 260 gram. Deze lichtgewicht verrekijker is waterdicht. Ideaal voor op het water en het voorkomt dat de lenzen plotseling beslaan. Het gezichtsveld is 108 meter en dat is goed. Een goede verrekijker maar wel een stuk duurder dan de vorige.

Met een gewicht van slechts 228 gram biedt deze verrekijker een heerlijk kijkcomfort. Het gezichtsveld op 1.000 meter is 125 meter en dat is voor lichtgewicht verrekijkers echt heel goed. Ook de Steiner Safari zit in een (iets) hogere prijsklasse, maar daarvoor krijg je wel een hoogwaardige kwaliteit lenzen. Een goede verrekijker voor wie elke overbodige gram er één te veel is.

Ook dit model van Vortex maakt gebruikt van lenzen die voorzien zijn van meerdere coatings. Hij is wel wat aan de zwaardere kant met zijn 397 gram. Maar voor sommige mensen ligt een zwaardere verrekijker weer lekkerder in de hand. Het gezichtsveld is met 110 meter op 1.000 meter gewoon goed. 

Deze lichtgewicht verrekijker van Meopta heeft lenzen die voorzien van meerdere coatings. Hierdoor blijft de vertekening van het beeld aan de randen beperkt. Dit model is waterbestendig. Het gewicht is 400 gram en het gezichtsveld op 1.000 meter 110 meter. De betere kwaliteit lenzen kost (iets) extra.

Een kwaliteitsmodel dat is ontwikkeld voor de actieve wandelaar en vogelaar. Kowa is een gerespecteerde aanbieder van telescopen en verrekijkers. De lenzen zijn voorzien van meerdere coatings waardoor de beeldkwaliteit beter is dan de goedkoopste modellen.

Met dit model zitten we in de subtop. Een schitterend afgewerkte verrekijker die stof- en waterdicht is, uitgerust is met hoogwaardige lenzen (nog beter dan de voorgaande modellen). Het gezichtsveld ligt op 140 meter. Dit model is wel iets zwaarder, namelijk 540 gram. Dat komt door de diameter van de lenzen. Die is met 32 millimeter net iets groter dan de eerder genoemde modellen.

De Zeiss Terra ED zit dicht tegen de topkijkers aan, maar is een stuk goedkoper. Reken op hoogwaardige lenzen en een waterdichte afwerking (tot 1 meter diepte). Dit model weegt 310 gram en het gezichtsveld is 97 meter op 1.000 meter. Dat is iets minder dan de modellen hierboven. De meerwaarde van dit model is de uitstekende beeldkwaliteit.

Met de Leica Utravid zijn we aanbeland in de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, oftewel: het beste van het beste, dan is deze Leica te samen met het model hieronder een uitstekende keus.

De Swarovski Swarovski NL Pure 8x32 verrekijker is de absolute top. Daar betaal je natuurlijk een forse prijs voor, maar je krijgt er ook een superieure verrekijker voor terug. Ga je voor het puikje van de zalm, dan is dit model de beste keus. Zelf getest op de Brouwersdam, echt een aanrader. Is met 490 gram wel iets zwaarder dan de meeste andere modellen in dit overzicht en dat heeft met de iets grotere lensdiameter te maken.De NL Pure-reeks is werkelijk nóg beter, maar ook duurder. Ben je op zoek naar het beste van het beste, bekijk dan de NL Pure-reeks