Lepelaar (fotograaf: Sjaak Huijer)

De mooiste natuurgebieden rond het Haringvliet

Het Haringvliet is een oude zeearm. Ooit stroomde hier het zoete rivierwater de Noordzee in. Zoet en zoet water mengden zich en in dat ondiepe, brakke water paaiden allerlei vissoorten. En zoals de naam al zegt: het water zat toen tjokvol haring, vooral jonge haring. Want de haring plantte zich in dat warme water van het Haringvliet maar wat graag voort. Nu is de Haringvliet een zoet water waar langzaam maar zeker weer zout water wordt toegelaten. Wat zijn de mooiste natuurgebieden rond de Haringvliet?

De mooiste natuurgebieden rond het Haringvliet

Het Haringvliet is natuurlijk één uitgestrekt natuurgebied op zichzelf. Er wordt dan ook veel gezeild en gevaren. Maar rond en in het Haringvliet vind je prachtige natuurgebieden waar het heerlijk wandelen is, én vogels kijken! Ik zet de mooiste natuurgebieden rond het Haringvliet voor je op een rijtje:

#1. De Kwade Hoek

Natuurliefhebbers opgelet: de Kwade Hoek moet je beslist hebben bezocht. In dit buitendijkse gebied heeft de Noordzee nog vrij spel. Wind en zee hebben hier vrij spel waardoor het gebied elke keer weer anders aandoet. Je ziet hier talloze steltlopers als kleine plevier, drieteenstrandloper, zilverplevier, bonte strandloper en soms een zeldzaamheid zoals een strandplevier. De struiken in de lage en hoge duinen zitten vol met zangvogels. En altijd maak je er kans op een spectaculaire aanval van een roofvogel. Lees hier meer informatie over de Kwade Hoek.

Impressie van vogels kijken in de Kwade Hoek

#2. Tiengemeten

Voormalig landbouweiland Tiengemeten is omgevormd tot een natuureiland. Midden in het Haringvliet ligt het, je moet er met een pontje naar toe. Daar begint het avontuur dan ook meteen al! Op dit vogeleiland wemelt het van de bijzondere vogels als de blauwborst, roerdomp, sprinkhaanrietzanger en natuurlijk de zeearend die vrijwel elk jaar wel een poging doet om op dit eiland te broeden. Lees hier meer informatie over Tiengemeten.

#3. Quackjeswater

Verscholen in de duinen bij Hellevoetsluis ligt het Quackjeswater. Hier kun je in het voorjaar van heel dichtbij een kolonie lepelaars zien. Soms broeden er ook kleine zilverreigers tussen. En blauwe reigers. En altijd wel de gitzwarte aalscholvers. Het bos is voor Nederlandse begrippen ongerept. Heerlijk wandelen is het hier. Lees hier meer informatie over Quackjeswater.

De lepelaars in Quackjeswater

#3. Korendijkse Slikken

Achter het dorpje Goudswaard liggen de Korendijkse Slikken. Toen het water hier nog zout was, lagen hier uitgestrekte kwelders. Nu zijn de kwelders drooggevallen en omgevormd tot nieuwe natuur. In de broedperiode is dit natuurgebied niet toegankelijk. Daarbuiten kun je er een kilometerslange wandeling maken. Lees hier meer informatie over de Korendijkse Slikken.

Aalscholvers jagen in de Korendijkse Slikken

#4. De Beningerwaard

Tegenover de Korendijkse Slikken ligt de Beningerwaard. Een vrijwel identiek gebied, maar het hele jaar door toegankelijk voor wandelaars. Voor kinderen is er een spannend vlondertje. Mooi gebied hoor. Er worden tijdens de trekperioden regelmatig zeldzame vogels gezien. En altijd maak je er kans op de zeearend. Lees hier meer informatie over de Beningerwaard.

Impressie van de Beningerwaard

#5. Tiendgorzen

Bij Zuid-Beijerland ligt nog zo’n leuk buitendijks gebied: de Tiendgorzen. Bij toeval ontdekte ik dit gebied en maakte ik er een fraaie wandeling langs het Haringvliet en langs oude kreken. Hier wemelt het ook van de vogels. Lees hier meer informatie over de Tiendgorzen.

Vogels kijken in de Tiendgorzen

#6. De Scheelhoek

Bij Stellendam kronkelt een oude kreek over Goeree-Overflakkee. Deze oude kreek is aan beide kant begroeid met rietvelden, wilgenbossen en struweel. De combinatie van water, riet en hoge begroeiing werkt als een magneet op vogels. Je vindt in de Scheelhoek dan ook maar liefst twee vogelkijkhutten. Eentje ervan is wel héél bijzonder: het Vogelobservatorium Tij. Een futuristische vogelkijkhut, ontworpen door een ambitieuze architect. Zeker even voor omrijden! Meer informatie over de Scheelhoek.

Rietzanger in de Scheelhoek

#7. Vogeleiland Bliek

Midden in het Haringvliet, pal voor Middelharnis, is een gloednieuw vogeleiland aangelegd: Bliek. Ook hier tref je een wel heel bijzondere vogelkijkhut aan. Een hut in de vorm van een ark. De kale zandplaat is ideaal terrein voor visdief, dwergstern en kleine plevier. Aanmeren bij de hut is toegestaan, maar het bezoek blijft beperkt tot de hut. Wel mooi hoor. Bekijk hier mijn vlog maar eens:

Bezoek aan vogeleiland Bliek

Ben je in de buurt, breng dan zeker een bezoek aan een van deze mooiste natuurgebieden langs het Haringvliet. Neem een verrekijker mee, of een telescoop en je bent de hele dag zoet met vogels kijken. En wil je natuur combineren met cultuur, dan is daar ook alle gelegenheid voor. Bezoek het historische stadje Goedereede en geniet er van een heerlijke lunch langs de haven. Brielle is ook niet ver, ook al zo’n authentiek vestingsstadje.

De beste verrekijkers voor wandelaars en fietsers (want lekker licht en compact):