De levensloop van Paarse strandloper EYY

Vorige week schreef ik mijn veelbesproken bromblog naar aanleiding van paarse strandloper EYY. Voor wie het nog niet weet: ik filmde op de pier van Hoek van Holland een paarse strandloper met een groen label met daarop de code EYY. Even de ring melden, dacht ik, vast een fluitje van een cent. Dat viel enigszins tegen en daar werd mijn bromblog geboren. Jammer genoeg hield ik te weinig rekening met de vogelringers die dag en nacht bezig zijn  met vogels ringen. En dat vaak op eigen kosten. Die blog was dus iets te kort door de bocht, maar daar ga ik later nog op in.

Contact met vogelaars

De bromblog had ook een heel leuk vervolg. Ik kwam in contact met een paar vogelaars. Ze legden me uit hoe het wereldje van de vogelringers in elkaar steekt, hoe je een vogelring kunt melden en ook wie alles weet over paarse strandloper EYY: de Noorse ringer Kjell Mork Soot. Kjell is actief als coördinator voor een paar vogelsoorten, waaronder de paarse strandloper. En het leuke is: hij is erg geïnteresseerd in waarnemingen van ‘zijn’ vogels en stuurt je altijd een berichtje terug met informatie over de vogel. Toen ik dat las, heb ik Kjell meteen gemaild en zowaar: nog geen half uur later een ontzettend aardige mail met informatie over ‘onze’ paarse strandloper. Ik kreeg zelfs een leuk rapportje met allerlei gegevens. Ik liet me door de uitleg van de vogelringers inspireren tot het schrijven van een praktisch artikel over hoe je een geringde vogel kunt melden.

Op Svalbard

Om te beginnen: zo’n label om de poot heet in de kringen van vogelringers een vlag. En de kleur groen is in het Engels ‘lime’. Voor Kjell is de paarse strandloper EYY dus: Purple Sandpiper lime EYY. Kjell is lid van een groep van ringers, the Sunnmøre Ringing Group. En die groep is actief in het Hoge Noorden. Zelfs zo hoog in het noorden dat de groep de paarse strandloper ringde op Svalbard, vlakbij Longyearbyen. Voor wie het niet weet: de Noorse naam voor Spitsbergen. Dat is toch fantastisch! Dat je op de pier van Hoek van Holland een steltloper kunt ontmoeten die op Spitsbergen uit het ei kroop. Het is overigens een taaie rakker die EYY. Hij werd namelijk op 2 augustus 2010 geringd. Door Ole Edvard Torland om precies te zijn.

Exact dezelfde plek, precies hetzelfde rotsblok

Dat betekent dat hij nu zeven jaar oud is. Zeven jaar al pendelt EYY tussen Spitsbergen en Hoek van Holland. Wat een prestatie voor zo’n kleine vogel. Zou je hem ontdoen van zijn veren, dan zul je versteld staan hoe rank hij is. Een bundeltje botten en spieren niet veel zwaarder dan 100 gram. En dat vliegt dan twee keer per jaar 3.000 kilometer over de oceaan! Kjell en zijn groep ringden ongeveer 7.000 paarse strandlopers waarvan er tot nu toe 170 tegen zuiden van de Noordpool zijn gemeld. En één van die 170 is dus Lime EYY. En weet je wat ook zo mooi is: in 2011 overwinterde hij voor het eerst op de pier van Hoek van Holland en sindsdien is hij elk jaar op de pier gezien. Ontroerend toch. Elk jaar keert hij terug naar exact dezelfde plek, naar precies hetzelfde rotsblok in de branding. En dat zonder TomTom, kompas of welke technologie dan ook.

Vogelringers, laat je niet ringeloren!

Vogels. Wat zijn het toch bijzondere wezens. Maar hoe zou je dit nu allemaal weten zonder wetenschappelijk onderzoek? En daarom is het werk van vogelringers zo belangrijk. Als een soort van boetedoening schrijf ik binnenkort nog een blog over het ringen van vogels. Mijn bromblog landde namelijk niet in heel goede aarde bij de vogelringers en daar hebben ze voor een groot deel gelijk in. Maar als prelude daarop alle aandacht nog een keer op paarse strandloper lime EYY. Want daar doen de ringers het voor. Voor de vogels. En wat is dan mooier dan een melding van een vogel waarvan ze ooit het hartje voelden kloppen in hun grove handen?

Blijven ringen dus vogelringers. Laat je niet ringeloren door een woeste blogger die niet eens weet hoe je een ring om een vogelpootje vouwt.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)