De leukste Facebookgroepen voor vogelaars
Iemand benaderde me op Facebook en vroeg: kunt u niet op uw website een lijst maken met leuke facebookgroepen voor vogelaars? Dat vond ik wel een leuk idee, want Facebook voegt voor veel mensen een extra dimensie toe aan het vogels kijken. Je waarnemingen delen, soms de naam van een onbekende vogel vragen, grappen delen en soms een reactionair oproepje. Helemaal in lijn met wat Kester Freriks noemt: Het nieuwe vogels kijken. Dus vandaar mijn overzicht van de leukste Facebookgroepen voor vogelaars.

De leukste Facebookgroepen voor vogelaars
#1. Vogelaars, natuur- & vogelfotografie

Deze groep met meer dan 13.000 leden is één van mijn persoonlijke favorieten. Heb ik een nieuw filmpje, dan plaats ik het in deze groep. Elke dag worden er tal van nieuwe foto’s geplaatst. En de leden zijn heel actief. En dat is erg leuk, want een aansprekend bericht wordt zeer gewaardeerd en krijgt veel reacties. Bekijk de Facebookgroep Vogelaars, natuur- & vogelfotografie.

#2. Vogelaars

Wat voor de vorige groep geldt, geldt ook voor deze Facebookgroep voor vogelaars. De volgers zijn ontzettend actief en plaatsen dagelijks vele berichten. Met bijna 5.000 volgers ruim de helft kleiner dan de vorige groep, maar zeker een aanrader. Bekijk de Facebookgroep Vogelaars.

#3. Roofvogels en Uilen in het Wild

Hoewel dit een wat specifiekere Facebookgroep voor vogelaars is, heeft hij toch heel veel volgers. Ook al meer dan 13.000. Elke dag plaatsen volgers foto’s van roofvogels en uilen. En uitsluitend uit het wild. Gelukkig maar, want een vogel hoort niet thuis in kooi of ren. De ene foto is mooier dan de andere en sommige volgers kunnen nog geen torenvalk onderscheiden van een parkiet, maar wat geeft het? Er is altijd wel aanleiding om te reageren op een bericht. Bekijk de Facebookgroep Roofvogels en Uilen in het Wild.

#4. Nederlandse vogelquiz

Een spelletje spelen is altijd leuk. Zowel beginnende als geoefende vogelaars kunnen zich op de foto’s op de Facebookgroep Nederlandse vogelquiz stuk bijten. Elke dag een nieuwe foto van een (deel van een) vogel en iedereen mag raden welke soort het is. Het aantal volgers is nog beperkt, maar hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Bekijk de Facebookgroep Nederlandse vogelquiz.

#5. Vogel- en natuurvideo’s De Visdief

Een mens mag toch ook wel eens schaamteloos reclame maken voor zijn eigen bedoening? Schrijver van dit artikel bekruipt het gevoel dat zijn groep een beetje achterblijft. Hoe goed bedoeld, zijn eigen Facebookgroep heeft nog geen 150 volgers. En dat terwijl hij elke dag op zijn minst één bericht plaats. Mocht je enige sympathie koesteren voor de samensteller van dit overzicht, maak dan zijn dag eens goed door zijn pagina te volgen. Het zal je niet verdrieten. Bekijk de Facebookgroep Vogel- en natuurvideo’s De Visdief.

#6. Natuurfotografie

Een Facebookgroep met een bredere opzet dan alleen vogels. Maar een vogelaar is in de regel ook natuurliefhebber. Een foto van een eekhoorn, icarusblauwtje of fraaie paddenstoel is niet te versmaden. En met een kleine 10.000 volgers een grote groep. Ook en van mijn persoonlijke favoriete groepen. Bekijk de Facebookgroep Natuurfotografie.

#7. Determinatie van planten en dieren

Kom je er echt niet uit, dan roep je de hulp in van het grote publiek. Bijvoorbeeld op de Facebookgroep Determinatie van planten en dieren. Een echte crack zal zich soms zitten te ergeren aan de simpele vragen die worden gesteld. Maar realiseer je dat niet iedereen een huismus van een goudvink kan onderscheiden. En dat jij als vogelaar vast wel eens een plant, insect of paddenstoel tegenkomt waarvan jij de naam niet kent. Dan is deze digitale vraagbaak een uitkomst. Meer dan 14.000 mensen kijken met je mee, dus een antwoord volgt meestal snel. Bekijk de Facebookgroep Determinatie van planten en dieren.

#8. Natuurfotografie Verstraeten Hans

Eenmansinitiatieven zijn er natuurlijk legio. Ik kan ze niet allemaal opnoemen. Ik heb er één willekeurig gekozen. Ik kwam een werkelijk schitterende foto van Hans Verstraeten tegen van een icarusblauwtje. Indrukwekkend mooie foto’s verdienen aandacht en veel reacties. Bekijk de Facebookgroep Natuurfotografie Verstraeten Hans.

#9. Determinatie van Nederlandse vogels

Het was de beheerder van deze Facebookgroep die me benaderde met de vraag van hierboven. Dat verdient natuurlijk een vermelding. Sterker nog: hij heeft twee vermeldingen in dit overzicht, maar je zoekt zelf maar uit welke de eerdere was. Deze groep heeft nog een beperkt aantal volgers, afgerond naar boven 750. Maar altijd nuttig om een lastige waarneming op naam te brengen. Bekijk de Facebookgroep Determinatie van Nederlandse vogels.

Een nog leukere Facebookgroep voor vogelaars?

Meen je dat je een groep beheert of kent die leuker is dan een van de groepen die ik hierboven vermeld, laat dan gerust een reactie achter. Ik beoordeel elke reactie op zijn merites. Overtuig je me ervan dat jouw groep in het overzicht thuis hoort, dan vervang ik één van bovenstaande groepen. En daarbij volg ik mijn eigen criteria die ik eerlijk gezegd zelf ook niet ken. De leukste Facebookgroepen voor vogelaars is dus een dynamisch overzicht.

Reageer op mijn artikel De leukste Facebookgroepen voor vogelaars: