Wist je dat zowel de grootste als de kleinste meeuw ter wereld in ons land voorkomen? Je hoeft beslist niet héél veel moeite te doen om ze te zien te krijgen! De grootste meeuw ter wereld stelde ik al eerder aan je voor. Nu is het de beurt aan de kleinste meeuw ter wereld, namelijk de dwergmeeuw.
Deze week bezocht ik de Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer. Het was eind april, dé periode om doortrekkende dwergmeeuwen te zien. De laatste week van april en de eerste van mei zijn de belangrijkste periode om dwergmeeuwen te zien die op weg zijn naar hun broedgebieden in het noorden. Nu zie ik dwergmeeuwen niet vaak, maar gelukkig hielpen ze me door geluid voort te brengen. Daaraan herkende ik dat het dwergmeeuwen waren en geen kokmeeuwen. Natuurlijk, dwergmeeuwen zijn een stuk kleiner dan kokmeeuwen, maar kijk je oppervlakkig en niet heel geïnteresseerd in meeuwen, dan denk je wellicht dat je kokmeeuwen ziet. En dat is jammer, want dwergmeeuwen zijn prachtige vogels om te zien!
Je herkent de dwergmeeuw aan zijn gitzwarte kop, donkerrode snavel en, in vlucht, aan de bijna zwarte onderzijde van de vleugels. De Zuidpier bij IJmuiden is ongetwijfeld de beste plek van ons land om dwergmeeuwen te zien. Wandel een einde de Zuidpier op, ga vroeg in de morgen zitten waar het strand eindigt en wacht tot ze in groepjes overvliegen. Maar in de trekperioden, zeker in het voorjaar, kun je dwergmeeuwen tot ver landinwaarts tegenkomen. Dus kijk voortaan goed naar elke meeuw met een donkere kop. Het zijn beslist niet allemaal de kokmeeuwen waarop ze lijken!
Een paar weetjes over de kleinste meeuw ter wereld
- Spanwijdte: 25-27 centimeter, niet heel groot dus.
- Volwassen in zomerkleed: zwarte ondervleugels met witte rand en een gitzwarte kop
- Volwassen in winterkleed: zwarte ondervleugels met witte rand en een witte kop met ‘koptelefoontje’ en klein zwart petje.
- Poten: rozerood
- Snavel: slank en donkerrood, lijkt zelfs zwart
- Voorkomen in Nederland en België: doortrekker tijdens de voorjaars- en najaarstrek. Tijdens de wintermaanden verblijft een heel klein aantal in ons land. Broedt in heel kleine aantallen in Nederland.
- Broedgebied: langs kuste in het noorden van Europa
- Voedsel: insecten, visjes, garnalen en andere zeedieren
De kleine meeuw van de wereld laat zich dus ook in Nederland zien. De grootste kans op een waarneming maak je tijdens de voorjaarstrek. En trouwens, wist je dat je ook de grootste meeuw ter wereld in Nederland kunt zien?