De kleine weerschijnvlinder bezoekt zelden bloemen, maar zit vaak op de grond bij vochtige plekken waar hij mineralen opneemt, lees ik in de Veldgids Dagvlinders. En verder: Ook op zweetlucht komt hij af. De vlinders kunnen worden gelokt met stinkende zachte kaassoorten. Dat is toch leuk om te weten. En weet je waarom? Omdat ‘mijn’ kleine weerschijnvlinder inderdaad op de grond zat, met zijn lange roltong op zoek naar mineralen. Maar niet vanwege zweet of kaas. Nee, iets anders met een lekker geurtje had hem naar de grond gelokt.
En wat dat lekkere geurtje was? Welnu, je ziet het niet meer, maar de gloeiend hete steen in het riviertje bij het Italiaanse dorp Domaso (aan het Comomeer), was een paar uur te voren nat gepist door een hond. De urine verdampte, maar de mineralen bleven natuurlijk achter. Verder liet de hond een geurende drol achter. Nu heb ik het zelf niet zo op hondendrollen, sterker nog, mijn gezinsleden weten hoe sterk ik kan foeteren op alles wat honden plegen achter te laten (of beter gezegd: hun baasjes die kennelijk te laks zijn om de uitwerpselen op te ruimen). In dit geval was ik hond en baasje dankbaar voor hun laksheid. Want een kleine weerschijnvlinder zag ik niet eerder. En kijk eens wat welke schoonheid zich verwaardigde af te dalen naar deze sterk riekende steen in de rivier!
Dat van de blauwe weerschijn heeft betrekking op de bovenkant van de vleugels. Kijk je onder een bepaalde hoek en slaat de kleine weerschijnvlinder net zijn vleugels open, dan licht een helder paarse lichtglans op. Een volgend moment is die glans weer weg. Je ziet er iets van in mijn filmpje.
Helaas zul je de kleine weerschijnvlinder in Nederland tevergeefs zoeken. In de genoemde veldgids lees ik dat hij in Nederland een onregelmatige standvlinder zou zijn. Maar het verspreidingskaartje in de vlinderbijbel van Tom Tolman geeft aan dat Nederland niet tot zijn verspreidingsgebied behoort. In onze contreien dus hooguit een dwaalgast. Jammer, jammer. Zulke mooie waarnemingen gun ik iedereen.
Een uniek moment dus, deze opname. Al was het maar omdat ik voor de eerste keer knielde voor een hondendrol. Een hondendrol met een bijzondere gast.
De beste veldgidsen voor vlinderliefhebbers:
[huge_it_portfolio id=”33″]