blinde bij zweefvlieg slikken van flakkee sjaak huijer

De juiste zaadmengsels om insecten in de tuin te krijgen

Je leest erover in heel veel media: dat de insectenpopulaties dramatisch zijn afgenomen. En dat we allemaal (een klein beetje) kunnen bijdragen aan het herstel van de insectenstand. Iedereen met een tuin, gazon of akker kan nu al in actie komen. Door het inzaaien van stukken grond met de juiste zaadmengsels bijvoorbeeld. Zaadmengsels die insecten voorzien van voedsel. Maar wat zijn nu de beste zaadmengsels om insecten in de tuin te krijgen? En wanneer kun je die het beste uitstrooien, en hoe? Dat lees je in dit artikel.

Zaadmengsels kun je te kust en te keur kopen. Bij het tuincentrum om de hoek, bij bol.com en zo nog een rijtje winkels. Maar wist je dat niet alle zaadmengsels even goed zijn? Er zijn zaadmengsels die je vooral mooie bloemen beloven. En die belofte komt natuurlijk uit, maar de planten trekken nauwelijks insecten aan. Het zijn zaadmengsels die bestaan uit uitheemse planten. Planten die van nature niet in ons land voorkomen. Mooie planten, maar ze hebben geen functie in onze lokale natuur. Insecten leggen er hun eitjes niet of herkennen zelfs de bloemen niet. En dat is heel jammer.

De beste keuze: wilde zaadmengsels

Onderzoek naar de bijdrage van zaadmengsels aan de biodiversiteit maakt duidelijk dat je het beste kunt kiezen voor ‘wilde’ zaadmengsels. Waar daarmee wordt bedoeld? Zaadmengsels die voornamelijk of uitsluitend bestaan uit inheemse planten. Veel insecten zijn namelijk gespecialiseerd in een of een beperkt aantal planten. Denk aan dagvlinders die hun eitjes leggen op één bepaalde plant. En dat zijn planten die van nature in ons land voorkomen (inheems zijn). Wilde zaadmengsels kiezen dus.

Ook andere dieren profiteren

Maar er is meer. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat niet alleen insecten profiteren van wilde zaadmengsels. Vogels, kleine zoogdieren en amfibieën leven van insecten. En hoe meer insecten, hoe beter het ook deze dieren vergaat. In vaktermen uitgedrukt: inheemse zaadmengsels zorgen voor een evenwichtig(er) ecosysteem.

Waar kun je wilde zaadmengsels kopen?

Bij Vivara, een aanbieder van producten voor diervriendelijke tuinen, kun je tal van wilde zaadmengsels bestellen. Bloemenpracht waarvan je van april tot oktober kunt genieten. En de insecten met jou. Daarnaast biedt deze webshop een groot aantal inheemse vaste planten, bodembedekkers en klimplanten aan. En ook heel belangrijk: Vivara heeft een uitstekende reputatie. Neem hier een kijkje in het aanbod van Vivara.nl.

Andere nuttige struiken voor een betere biodiversiteit:

Mijn zwager is hovenier en die gaf me nog een aantal tips voor struiken en planten die goed zijn voor insecten:

De struikklimop. Zijn bloesem trekt massa’s insecten aan en zijn zwarte bessen zijn geliefd voedsel voor merels. De struikklimop heeft veel minder dan de ‘gewone’ klimop de neiging om te gaan woekeren. Het is en blijft een struik die je aardig onder controle kunt houden.

De kuiflavendel. Trekt veel vlinders en bijen aan. Schijnt vroeger in het jaar te bloeien dan de gewone lavendel. Mijn zwager vertelde wel dat de kuiflavendel wat zwakker is. De stengels breken sneller. En ik las dat de kuiflavendel de typische lavendelgeur ontbeert (hij ruikt meer naar dennen), en dat vind ik dan weer heel jammer. Wrijf in een sombere bui eens een uitgebloeide lavendelbloem fijn en snuif de geur diep in. Zeker weten dat de wereld er dan ietsje mooier uitziet.

De sneeuwbal. Het zijn vooral de zwarte bessen die het hem doen. Daar zijn de vogels dol op. Een struik dus waarmee je vooral besminnende vogels aantrekt. Ik kwam hem bij bol.com tegen, maar misschien is de variant van Vivara.nl beter (in elk geval goedkoper).

De beste tijd om struiken aan te planten en zaadmengsels uit te strooien + nog een tip

Als je dan toch een zwager hebt die hovenier is, dan vraag je ook wat nu de beste tijd is om struiken aan te planten en zaadmengsels uit te strooien. Welnu, hij adviseert om in de winter of uiterlijk in het vroege voorjaar te planten of te strooien. Hangt natuurlijk ook af van de omstandigheden. Vriest het dat het kraakt, dan ga je niet planten en ook niet zaaien. Maar zolang het een zachte winter is kun je gewoon planten en zaaien.

Heb je een zaadmengsel aangeschaft, dan adviseert hij ook nog het volgende: meng het zaad met zand en strooi het dan uit. Daarmee voorkom je dat het zaad op een héél klein stukje aarde valt. De meeste zaadmengsels bevatten slechts een paar gram zaad. Voldoende om veel planten te laten ontkiemen, maar dat moet niet op een kluitje gebeuren. Een beetje zand erbij, goed mengen en strooien maar.

Een overzicht van insectenvriendelijke planten en struiken:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.