‘De juiste naam in de gewenste vreemde taal.’

Nadat ik zijn boek had gerecenseerd nam Ad Tolhuijs contact met me op om mij te attenderen op een lacune in mijn bespreking. Ad Tolhuijs is de schrijver van het 11-talig Handboek met de namen van alle Holarctische vogels (dat overigens in drie edities verscheen: Nederlands, Duits en Engels). Ik legde hem een viertal vragen voor. Ondanks dat Ad het razende druk had, heeft hij zijn best gedaan. Ik ben hem daar heel erkentelijk voor. Om in zijn eigen woorden te spreken: daar gaat’ie dan.

Biologische tuinplanten

Door biologische planten te kiezen, draag je bij aan een gezonde bodem, schonere lucht en een bloeiend ecosysteem. Ze zijn vrij van schadelijke chemicaliën en trekken een rijkdom aan bijen, vlinders en vogels aan. Maak je tuin een levendig paradijs waar natuur en mens samenkomen. Kies voor biologische tuinplanten en geef biodiversiteit een steuntje in de rug!

Wat was de aanleiding tot het schrijven van mijn boek?

Pagina 9 van de inleiding van mijn boek behandeld dit thema. Ik citeer:

Op reis door continenten en over de zeeën ontmoeten professionele en niet-professionele ornithologen gelijkgezinden en inheemsen die de meest verschillende talen spreken. Hoewel men intussen alom een “internationale” taal beheerst, gaat het om de naam van een bepaalde vogel, weten vaak noch gastheer, noch gast, noch de collega vogelaar de juiste naam in de gewenste vreemde taal. Voor vogelkundigen is deze kennis echter cruciaal om in het buitenland relevante informatie te kunnen uitwisselen en om van zulke ornithologische avonturen ten volle te profiteren. Dit handboek vult deze leemte als de perfecte aanvulling van de vogelgids die een ornitholoog te allen tijde bij zich heeft.

Wat is de Holarctische regio eigenlijk?

De Holarctische regio is het gebied ten noorden van de tropen. Het is één van de grote gebieden waarin de aarde is verdeeld. Omdat een plaatje meer zegt dan woorden hier een afbeelding:

De Holarctische Regio
De Holarctische Regio

Kunnen we deze informatie in het digitale tijdperk niet beter op internet aanbieden?

Het internet biedt nog lang niet alle vogelnamen van de „uitgestrekte Holarctische regio“ in alle 10 moderne talen die mijn boek aanbiedt. Bijv. bij de Russische namen zijn er tegen de 200 die ikzelf heb moeten creëren omdat ze nog niet bestonden. Via een omslachtige communicatie en ettelijke correcties hebben de Russische autoriteiten die namen geaccepteerd. Verder ervan uitgaand dat de meeste niet-russen het cyrillische alfabet niet kunnen lezen, heb ik de namen in ons romaanse alfabet getranslitereerd, zodat iedereen de Russiche namen kan uitspreken. Zoiets vindt men in het internet niet. Ook heb ik o.a. de officiële Italiaanse lijst gecorrigeerd.

De samensteller van dit handboek moet zelf een bereisd vogelaar zijn. Wat zijn de drie meest bijzondere vogelgebieden die je hebt bezocht en waarom?

Ad Tolhuijs op Skomer Island
Ad Tolhuijs op Skomer Island

Ik heb jarenlang in Noord- en Zuid-Amerika gewoond en dus vooral in die gebieden veel tijd aan ornithologie besteed. Vooral in de Andes, in Midden-Amerika en in Patagonië en de Falkland Islands. Verder in vele Europese landen en eveneens in Laos en Thailand. Ook in Zwitserland, waar ik nu weer sinds jaren woon, heb ik einige van de hoogste bergen van het land beklommen en ook op die tochten veel aan „birding“ gedaan.

En heb je enig idee hoeveel vogelsoorten uit het handboek jijzelf hebt gezien?

Ik heb er nooit „brood“ in gezien er een „checklist“ op na te houden. Dat is voor mij een over-bodige , nogal esoterische zaak. Hier gaat het dan om „hoeveel“ inplaats van om „wat“ in en in welke omgeving en omstandigheden. Daar ik zeer in ethnologie (volkenkunde) geïnteresseerd ben, hebben de bezochte volken een belangrijke rol gespeeld bij het kiezen van landen en gebieden. Hierbij heb ik mij ook laten leiden door het toeval en spontane veranderingen van richting en doel. Nee, ik jaag geen bepaalde vogelsoorten na. Vogels zijn slechts één deel van mijn vele interesses. Hoeveel ik er heb gezien kan ik dus niet zeggen. Het moeten er meerdere duizend zijn geweest.

Met dank aan Ad Tolhuijs voor zijn medewerking aan dit interview.

De beste verrekijkers voor vogelaars

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00

Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn.

1. Vortex Diamondback HD 10x42

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen

2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF

Een slank en elegant instapmodel.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42.

3. Kowa SVII 10x42

Lichtgewicht allround verrekijker.

Volledig multi-coated lenzen.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00

Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. 

1. GPO Passion ED 10x42

Hoogwaardig ED glas.

Ligt zeer prettig in de hand.

Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is.

De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss.

2. Bynolyt Yellowbird 8x42

Zeer scherp en lichtsterk beeld.

Zeer prettig gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

3. Hawke Frontier EDX 10x42 

Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber.

Hoogwaardige coatings en prisma's.

Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort.

Ook verkrijgbaar als 8x42.

De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00

Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen.

1. GPO Passion HD 10x42

Scherp van rand tot rand.

HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld.

Zeer natuurgetrouwe kleuren.

2. Leica Trinovid HD 10x42

Robuust en lichtvan gewicht.

Haarscherp beeld en briljant beeld.

Zeer nauwkeurig scherpstellen.

3. Swarovski CL Companion 8x30

Een van de beste verrekijkers van dit moment.

Hoogwaardige materialen en coatings.

Heerlijk lichtgewicht.

De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00

Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers!

1. Swarovski NL Pure 10x42

De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

2. Leica Noctivid 10x42

Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. 

3. Zeiss Victory T*SF 8x42

Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!