rups bastaardsatijnvlinder harige rups met oranje stippen

De harige rups van de bastaardsatijnvlinder

Aan de kust blijkt een nachtvlinder niet eens zo heel zeldzaam: de bastaardsatijnvlinder is zijn naam. Het is een witte nachtvlinder met zacht dons op zijn lijf. Ik kom op internet een bericht tegen dat de nesten van de rupsen van de bastaardsatijnvlinder af en toe een plaag vormen. De rupsen overwinteren namelijk in een soort van zak die ze zelf gesponnen hebben. De haren van de rupsen kunnen behoorlijk irriteren. En als er dan veel van die met rupsen gevulde zakken in het duin aanwezig zijn… Vaak worden die nesten verwijderd. Op zijn best door ze te verbranden, op zijn slechts door chemische middelen in te zetten.
Ik vind het eerlijk gezegd altijd een beetje overdreven. Lekker laten zitten die rupsen. Er zijn vogels die verzot zijn op harige rupsen. De koekoek bijvoorbeeld. Dat wij mensen niet meer kunnen omgaan met een kluitje harige rupsen, zou ons voor vragen moeten stellen. Hoe komt dat nou eigenlijk? Hebben wij onszelf inmiddels zover van de natuur los gezogen dat wij elk beestje dat zich een keer wat overdreven voortplant meteen als plaag beschouwen? Het gevolg van die ijver om de rupsennesten te verwijderen is dat we een bedreigde vogel als de koekoek het brood uit de mond stoten. De koekoek is namelijk verzot op harige rupsen.

De rups van de bastaardsatijnvlinder is overigens een beauty om te zien. Prachtige oranje haren, een paar oranje stippen en een stel witte lijnen. Hij is van een behoorlijk formaat. Zie hem in het filmpje door het grasland sjouwen. Ik filmde hem op de kliffen in Picardië. En dat komt helemaal overeen met wat ik in de ANWB Vlindergids lees: in Nederland vooral in het oosten, zuiden en in de duinen. De kuststrook blijkt een belangrijk biotoop te zijn voor de bastaardsatijnvlinder. Nou, die kliffen daar in Picardië zijn de kust!

Ik lees in diezelfde gids dat de rupsen van de bastaardsatijnvlinder overigens ook door fruittelers worden gevreesd. Zit er een nest in een fruitboompje, dan wordt het boompje compleet kaalgevreten, lees ik. Daartegenover staat dat een jaar met veel nesten wordt opgevolgd door een jaar waarin de populatie instort vanwege ziektes en parasieten. Zo gaat dat in de natuur. Altijd op zoek naar evenwicht en zijn er teveel van een soort, dan profiteert er wel een andere soort van. In de vorm van een bacterie, virus of een rupsenvreter als de koekoek.

Voor het eerst trouwens dat ik de rups van de bastaardsatijnvlinder filmde. Een primeur dus. Altijd leuk.


recensie anwb vlindergids heiko bellmannLeestip

De ANWB Vlindergids is een van de weinige gidsen die veel voorkomende vlinders in Europa met rupsen en waardplanten afbeeldt. De gids beschrijft meer dan 300 soorten dag- en nachtvlinders.


Hier het filmpje waarin de rups door het Franse gras kruipt:

De beste verrekijkers om vlinders mee te kijken: