rups bastaardsatijnvlinder harige rups met oranje stippen

De harige rups van de bastaardsatijnvlinder

Aan de kust blijkt een nachtvlinder niet eens zo heel zeldzaam: de bastaardsatijnvlinder is zijn naam. Het is een witte nachtvlinder met zacht dons op zijn lijf. Het is echt een prachtige nachtvlinder! Ik kom op internet een bericht tegen dat de nesten van de rupsen van de bastaardsatijnvlinder af en toe een plaag vormen. De rupsen overwinteren namelijk in een soort van zak die ze zelf gesponnen hebben. De haren van de rupsen kunnen behoorlijk irriteren. En als er dan veel van die met rupsen gevulde zakken in het duin aanwezig zijn… Vaak worden die nesten verwijderd. Op zijn best door ze te verbranden, op zijn slechts door chemische middelen in te zetten.

Een beetje overdreven

bastaardsatijnvlinder uitsnede

Ik vind het eerlijk gezegd altijd een beetje overdreven. Lekker laten zitten die rupsen. Er zijn vogels die verzot zijn op harige rupsen. De koekoek bijvoorbeeld. Dat wij mensen niet meer kunnen omgaan met een kluitje harige rupsen, zou ons voor vragen moeten stellen. Hoe komt dat nou eigenlijk? Hebben wij onszelf inmiddels zover van de natuur los gezogen dat wij elk beestje dat zich een keer wat overdreven voortplant meteen als plaag beschouwen? Het gevolg van die ijver om de rupsennesten te verwijderen is dat we een bedreigde vogel als de koekoek het brood uit de mond stoten. De koekoek is namelijk verzot op harige rupsen. En wie zou deze iconische vogel nu willen missen?

De rups is een beauty

De rups van de bastaardsatijnvlinder is overigens een beauty om te zien. Prachtige oranje haren, een paar oranje stippen en een stel witte lijnen. Hij is van een behoorlijk formaat. Zie hem in het filmpje door het grasland sjouwen. Ik filmde hem op de kliffen in Picardië. En dat komt helemaal overeen met wat ik in de ANWB Vlindergids lees. in Nederland komt de bastaardsatijnvlinder vooral voor in het oosten, zuiden en in de duinen. De kuststrook blijkt een belangrijk biotoop te zijn voor de bastaardsatijnvlinder. Nou, die kliffen daar in Picardië zijn de kust!

Hier het filmpje waarin de rups door het Franse gras kruipt:

Gevreesd door fruittelers

Ik lees in diezelfde gids dat de rupsen van de bastaardsatijnvlinder overigens ook door fruittelers worden gevreesd. Zit er een nest in een fruitboompje, dan wordt het boompje compleet kaalgevreten, lees ik. Daartegenover staat dat een jaar met veel nesten wordt opgevolgd door een jaar waarin de populatie instort vanwege ziektes en parasieten. Zo gaat dat in de natuur. Altijd op zoek naar een soort van evenwicht (dat nooit gevonden wordt) en zijn er teveel van een soort, dan profiteert er wel een andere soort van. In de vorm van een bacterie, virus of een rupsenvreter als de koekoek.

Dat fruittelers de bastaardsatijnvlinder te lijf gaan, dat begrijp ik. Niemand ziet zijn oogst graag vernietigd worden. Maar dat de bastaardsatijnvlinder ook in natuurgebieden bestreden wordt, dat gaat er bij mij niet in. Zet liever een deel van het duingebied af voor bezoekers gedurende de weken dat de rupsen nog rupsen zijn. Zodra ze zich hebben verpopt is het gedaan met de overlast en kunnen we uitkijken naar de prachtige nachtvlinders.

recensie anwb vlindergids heiko bellmann

Leestip

De ANWB Vlindergids van Heiko Bellmann is met 1100 spectaculaire kleurenfoto’s één van de beste gidsen voor wie meer vlinders wil leren herkennen.

De ANWB Vlindergids van Heiko Bellmann is de ideale gids voor alle natuurliefhebbers die meer vlinders willen leren (her)kennen. Deze veldgids is handig door de kleurcodering op de flappen en meer dan 1100 spectaculaire kleurenfoto’s voor snelle herkenning. Naast wetenswaardigheden over de 300 meest voorkomende vlindersoorten in Europa, bevat de gids een uitgebreid rupsenoverzicht, plus foto’s en kenmerken van 200 soorten bomen, struiken, grassen en andere planten waarop je de vlinders of rupsen kunt vinden.