rups bastaardsatijnvlinder harige rups met oranje stippen

De harige rups van de bastaardsatijnvlinder

Aan de kust blijkt een nachtvlinder niet eens zo heel zeldzaam: de bastaardsatijnvlinder is zijn naam. Het is een witte nachtvlinder met zacht dons op zijn lijf. Ik kom op internet een bericht tegen dat de nesten van de rupsen van de bastaardsatijnvlinder af en toe een plaag vormen. De rupsen overwinteren namelijk in een soort van zak die ze zelf gesponnen hebben. De haren van de rupsen kunnen behoorlijk irriteren. En als er dan veel van die met rupsen gevulde zakken in het duin aanwezig zijn… Vaak worden die nesten verwijderd. Op zijn best door ze te verbranden, op zijn slechts door chemische middelen in te zetten.
Ik vind het eerlijk gezegd altijd een beetje overdreven. Lekker laten zitten die rupsen. Er zijn vogels die verzot zijn op harige rupsen. De koekoek bijvoorbeeld. Dat wij mensen niet meer kunnen omgaan met een kluitje harige rupsen, zou ons voor vragen moeten stellen. Hoe komt dat nou eigenlijk? Hebben wij onszelf inmiddels zover van de natuur los gezogen dat wij elk beestje dat zich een keer wat overdreven voortplant meteen als plaag beschouwen? Het gevolg van die ijver om de rupsennesten te verwijderen is dat we een bedreigde vogel als de koekoek het brood uit de mond stoten. De koekoek is namelijk verzot op harige rupsen.

De rups van de bastaardsatijnvlinder is overigens een beauty om te zien. Prachtige oranje haren, een paar oranje stippen en een stel witte lijnen. Hij is van een behoorlijk formaat. Zie hem in het filmpje door het grasland sjouwen. Ik filmde hem op de kliffen in Picardië. En dat komt helemaal overeen met wat ik in de ANWB Vlindergids lees: in Nederland vooral in het oosten, zuiden en in de duinen. De kuststrook blijkt een belangrijk biotoop te zijn voor de bastaardsatijnvlinder. Nou, die kliffen daar in Picardië zijn de kust!

Ik lees in diezelfde gids dat de rupsen van de bastaardsatijnvlinder overigens ook door fruittelers worden gevreesd. Zit er een nest in een fruitboompje, dan wordt het boompje compleet kaalgevreten, lees ik. Daartegenover staat dat een jaar met veel nesten wordt opgevolgd door een jaar waarin de populatie instort vanwege ziektes en parasieten. Zo gaat dat in de natuur. Altijd op zoek naar evenwicht en zijn er teveel van een soort, dan profiteert er wel een andere soort van. In de vorm van een bacterie, virus of een rupsenvreter als de koekoek.

Voor het eerst trouwens dat ik de rups van de bastaardsatijnvlinder filmde. Een primeur dus. Altijd leuk.


recensie anwb vlindergids heiko bellmannLeestip

De ANWB Vlindergids is een van de weinige gidsen die veel voorkomende vlinders in Europa met rupsen en waardplanten afbeeldt. De gids beschrijft meer dan 300 soorten dag- en nachtvlinders.


Hier het filmpje waarin de rups door het Franse gras kruipt:

De beste verrekijkers om vlinders mee te kijken:

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,5 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Een topmodel dat je zowel voor vogels- als voor insectenkijken kunt gebruiken (en voor andere dieren natuurlijk). De close focus ligt op 1 meter. Echt beregoed. Een zeer goede verrekijker met een flink later gewicht dan grotere modellen. Aan dit topmodel hangt wel een fors prijskaartje.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.