grutto tongplaat biesbosch

De grutto is er weer!

Het leuke van een paar jaren rond filmen is dat je kunt vergelijken. Wanneer filmde ik vorig jaar bijvoorbeeld de eerste grutto’s? Dat was op 17 februari op het befaamde Landje van Geijsel bij Ouderwerk aan de Amstel. En dit jaar? Afgelopen zaterdag, 10 maart. Op de Tongplaat in de Dordtse Biesbosch. Voordat je nu conclusies gaat trekken die verband houden met het winterweer: dit zegt helemaal niets. Nou ja, niets. Het zegt alles over mij. Want had ik ook dit jaar op 17 februari het Landje van Geijsel bezocht, dan had ik daar opnieuw een grote groep grutto’s gefilmd. Ik zag op waarneming.nl namelijk dat er begin februari op een aantal plekken in het land grutto’s te bewonderen waren.
Afgelopen zaterdag sjokte ik dus over de Tongplaat bij Dordrecht. Stiekem in de hoop een eerste blauwborst te filmen, maar helaas. Die zag noch hoorde ik. Wel dus grote groepen grutto’s die pal voor de betonnen hut vlogen. Het werd hoog water en dat maakte de grutto’s onrustig. Streken ze neer en was het water te hoog, dan vlogen ze weer op. Stonden ze ergens een poosje en kroop het water langs de poten richting onderbuik, dan hetzelfde gedrag. Het leverde mooie beelden van zwermen grutto’s op. Weliswaar niet de enorme zwermen die Albert Beintema beschrijft in het eerste hoofdstuk van zijn fenomenale boek De grutto (waarmee hij ook de Jan Wolkers Prijs won, en terecht). Maar wel fantastische taferelen om met verrekijker of telescoop te bekijken.

De grutto’s zijn dus terug. Nu in de buitengebieden waar ze zich nog in groepen ophouden. Samen zijn ze sterk en samen gaan ze op zoek naar voedsel. Om aan te sterken van de lange vlucht vanuit het zuiden. Over een paar weken vliegen ze naar de weidegebieden in het binnenland. Dan is het zaak dat de mannetjes een territorium én een vrouwtje veroveren. Ook dat levert fraaie beelden op. Mannetjes die elkaar uitdagen en tegen elkaar op fladderen. Paartjes die een lange vlucht maken en aldoor hun karakteristieke roep laten horen. En natuurlijk het klassieke grutto-beeld: die op een paaltje.

Met de grutto gaat het helaas niet goed. De weilanden zijn te eentonig en bieden te weinig voedsel. Boeren maaien vroeg in het jaar waardoor nesten en kuikens sneuvelen. En dan hebben we nog niet gesproken over een andere bedreiging: de vos. Ik las pas een artikel waarin werd gepleit voor afschot van de vos. Nu ben ik niet perse tegen de jacht op de vos, hoewel ik het een bijzonder mooi dier vind. Wel ben ik bang dat het vrij zinloos is, tenzij je als jager dag en nacht wilt schieten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het territorium van een dooie vos al heel snel weer wordt bezet door een nieuwe vos. En waar veel vossen worden geschoten, daar fokken de overbleven vossen er lustig op los. Al snel zijn er meer vossen dan voor de afschot. Zo gaat dat in de natuur. Schiet een jager als de vos af en er blijft meer voedsel over voor de overlevenden. Die op hun beurt meer jongen in leven kunnen houden met het extra voedsel dat beschikbaar is.

Hoe we de grutto-stand wel snel kunnen verbeteren, ik weet het eerlijk gezegd niet. Gelukkig zijn natuur- en landbouworganisaties met elkaar in gesprek. Hopelijk lukt het hen om tot goede afspraken te komen. En anders alle grote grazers maar uit de Oostvaardersplassen en er een weidegebied creëren dat lijkt op de weidegebieden uit de negentiende eeuw. Denk eens gek, zou ik zeggen. Want zeg nu zelf: het edelhert wordt niet in zijn voortbestaan bedreigd. En onze nationale vogel wel. Toch gek dat we dat saaie afgevreten landschap daar in de Flevopolder ten faveure van een stel zielige grote grazers in stand houden. Dat kan beter, oordeel ik als een goede stuurman aan de wal.

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 9 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij het inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.