grote boswachter comomeer monte crocione

De grote boswachter

Ooit was ik twaalf en vulde ik een beroepskeuzetest in. Boswachter, dat moest het worden. Boswachter ben ik nooit geworden, wel marketeer. Maar ik heb tijdens onze vakantie aan het Comomeer wel mooi een boswachter gezien! Een grote boswachter, nog wel. Nee, geen mens van bovengemiddeld formaat en boswachter als beroep. Een enorme dagvlinder was het, eentje die leeft in het bos en aan de randen ervan.

Met zoonlief was ik aan het wandelen op de flanken van de Monte Crocione. Het pad ging loodrecht omhoog en dat deed pijn aan de ongeoefende benen. Bochtje om, weer zo’n stijl stuk. Voordeel van zo’n traject is dat je ook weer omlaag moet, en dat apprecieer ik meer. Ik ben een echte daler. En tijdens dat dalen fladderde er plots zomaar uit het niets een enorme dagvlinder over het pad. Om even plots op een boomstam neer te strijken. Welke vlinder dat ik dacht dat het was, weet niet meer. Wel weet ik dat ik tegen zoonlief constant de verkeerde naam noemde. Pas ‘s avonds, al bladerend in de Veldgids Dagvlinders, ontdekte ik dat het een grote boswachter was.

Althans, dat is het hoogstwaarschijnlijk. Het kan namelijk ook een kleine boswachter zijn, maar het verschil tussen die twee is nauwelijks te zien. Je moet de vlinder dan vangen en onder een vergrootglas leggen om het zogenaamde Jullien-orgaan te bestuderen. Het Jullien-orgaan bevindt zich op het einde van het achterlijf (wat precies de functie is kan ik werkelijk nergens vinden, maar het zal wel met het geslachtsorgaan verband houden). Afijn, op dat Jullien-orgaan bevindt zich een aantal borstels. Bij de grote boswachter heeft het Jullien-orgaan drie borstels, bij de kleine wel tien. Ik pleeg echter geen vlinders te vangen en dus zal ik nooit met zekerheid te weten komen of het nu een kleine of een grote boswachter was. Ik vond hem reusachtig groot, dus hou ik het op een grote boswachter.

Het kan trouwens ook nog een Zwitserse boswachter zijn, lees ik in dezelfde veldgids. Nu moet je me ook weer niet overvragen en aangezien ik nog net aan de Italiaanse kant van de grens was, hou ik het toch maar op een grote boswachter. Wat een waardeloos criterium is trouwens.

Hier dan de grote boswachter. Mocht je menen dat een kleine boswachter is, reageer gerust via de knop ‘Over mij’. Enige onderbouwing wordt uiteraard op prijs gesteld.

Grote boswachter boven het Comomeer.

De beste veldgidsen voor vlinders:

[huge_it_portfolio id=”33″]