De grootste meeuw ter wereld

Bij de allergrootste vogels ter wereld ben ik eigenlijk nooit geneigd om aan Europa te denken, laat staan aan Nederland. Die leven in Afrika, of in Amerika. En toch. De grootste meeuw ter wereld broedt ‘gewoon’ in Nederland: het is de grote mantelmeeuw. Inderdaad een beest van een vogel, de schrik van elk beoogd prooidier. Echt een woeste meeuw. Zelfs velduilen zijn niet veilig voor hem. Ik zag ooit een foto van een jonge grote mantelmeeuw die in volle vlucht een velduil had gegrepen. De uil wist zich nog wel te bevrijden, maar toch.

Dit weekend lag ik plat op mijn buik op de oever van het Meer van Oostvoorne. Twee grote mantelmeeuwen zaten voor me op de strekdammen. Toen ik kwam aanrijden met de auto begonnen ze aan een tweegesprek. Riep de één, dan antwoordde de ander, en andersom. Toen ik een poosje vanuit mijn auto zat te filmen, verstomde de conversatie. En die weer op gang kwam toen ik uit de auto rolde om liggend vanuit het gras beide meeuwen te filmen. De diepe bas van deze gigantische meeuwen kwamen heerlijk laag over het water aan rollen.

Terwijl ik aan de grootste meeuw ter wereld dus aannam dat die ergens anders op de wereld rond zwierf, blijkt hij gewoon aan onze kust voor te komen. De grote mantelmeeuw broedt zelfs in ons land, zij het in kleine aantallen. Niet meer dan zeventig paar, aldus de Vogelatlas van Nederland. De meeste grote mantelmeeuwen broeden op de rotskusten van IJsland, Scandinavië en Groot-Brittannië. Het onderscheidt met zijn neef de kleine mantelmeeuw is niet zo heel lastig, althans bij volwassen vogels. De grote mantelmeeuw is echt een stuk groter. En hij heeft bovendien roze poten. De kleine mantelmeeuw heeft opvallende gele poten. Bij jonge vogels is het verschil een stuk lastiger, hoewel ook bij deze vogels het verschil in grootte al snel opvalt.

Een paar weetjes over de grootste meeuw ter wereld:

  • Grootte zittend: 64-78 centimeter
  • Spanwijdte: 144-166 centimeter (volgens de Zakgids Vogels van Nederland en België
  • Uiterlijk: zwarte mantel en vleugels
  • Kleur poten: vleeskleurig (roze)
  • Snavel: grof, groot, geel met rode vlek (zowel bij veel grote meeuwen)
  • Voorkomen in Nederland: langs de kust en in het binnenland, zowel als adult als juveniel
  • Broedgebied: rotskusten in het noorden van de Atlantische Oceaan
  • Voedsel: alles, van dode zoogdieren tot vis, levend en dood, schelpen, etc.

De grootste meeuw ter wereld. Hij vliegt gewoon in Nederland rond. En trouwens, wist je dat je ook de kleinste meeuw ter wereld in Nederland kunt zien?