De goudplevier in Nederland

Helaas, de goudplevier broedde in 1937 voor het laatst in Nederland. In de Peel en andere hoogveengebieden die er toen nog waren. Nee, de goudplevier in Nederland is voorbije glorie. En toch ook weer niet, want als doortrekker is de goudplevier in Nederland juist talrijk, lees ik in het Handboek Vogels van Nederland en België van Luc Hoogenstein en Ger Meesters. Wil je op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen over vogels in Nederland, dan is dit een gloednieuwe en fraai uitgevoerde bron.

De goudplevier in Nederland: talrijk in najaar en winter

De goudplevier in Nederland dus. Zeer talrijk, zo staat geschreven. Honderdduizenden. Te zien in de maanden maart en april september tot en met november. Van die honderdduizenden doortrekkers blijven er in het najaar in zachte winters enige tienduizenden in ons land ‘hangen’. Die goudplevieren verblijven dus de hele winter in ons land. En dus geldt ook: hoe strenger de winter, hoe minder goudplevieren in ons land. Wat goede plekken zijn om de goudplevier in Nederland te zien? Je moet in elk geval langs de kust zijn. Langs de kust van de Waddenzee bijvoorbeeld. Of in Zeeland, in de zogenaamde karrenvelden en andere zilte percelen vlak onder de zeedijk. In de Prunje op Schouwen-Duiveland kun je zomaar duizenden goudplevieren zien. Komt er een slechtvalk over dan zie je in een oogwenk een enorme vogelzwerm boven je.

De zilverplevier

Naast de goudplevier kun je ook de zilverplevier in Nederland zien. Ook de zilverplevier is een doortrekker, voor zover we weten altijd al geweest. Je ziet ze dus vooral in najaar en winter. Het grappige is echter dat je de zilverplevier vrijwel het hele jaar door in Nederland kunt zien. Een aantal overzomert hier namelijk. Tot broeden komt het jammer genoeg niet. De zilverplevier is, hoe raad je het, zilverkleurig. Een ander onderscheidt met de goudplevier is de grootte (de zilverplevier is groter dan de goudplevier) en de krachtige snavel van de goudplevier. Beide plevieren filmde ik naast elkaar op het strand van IJmuiden (bij de Zuidpier). Het verschil tussen deze twee prachtige plevieren leg ik later in een filmpje uit.

De goudplevier zien

Nu weer terug naar de goudplevier. In de zomer heeft hij een goudkleurige rug en een zwarte buik, keel en kop. In de winter is het zwart verdwenen en zijn de bovendelen bedekt met een fijn gouden vlekkenpatroon. Wil je een goudplevier in zomerkleed zien dan heb je twee opties. De eerste optie is om hem op te zoeken in zijn broedgebied. Dan moet je een vogelreis boeken naar IJsland, Rusland of Noord-Scandinavië. De tweede optie is de eerste goudplevieren op te wachten aan het einde van de zomer. Met een beetje geluk zit er nog eentje tussen met een zwarte buik, maar de kans is klein. In het handboek dat ik hierboven al noemde lees ik dat de rui al begint tijdens het nestelen. Tegen de tijd dat de goudplevier in Nederland is, is het intens diepe zwart bij de meeste vogels verdwenen.

Moet ik nog meer vertellen over de goudplevier in Nederland? Misschien zijn geluid. Dat bestaat uit een melancholische fluittoon. Puuu of Puuu-wie. Je kunt het beste een groep goudplevieren opzoeken om zijn geluid te leren. Of zoek op internet een geluidsopname op van een goudplevier. Ik opteer eerlijk gezegd voor een live show in Friesland of Zeeland. Goudplevieren in Nederland. In een zachte winter talrijk en dus een makkie om te vinden. Een makkie, maar ondertussen wel een beauty. Een golden beauty!

De goudplevier in Nederland: een bijzonder filmpje op het strand

Op het strand zie je zelden goudplevieren. Ik was deze week zo gelukkig er eentje te filmen op het strand van IJmuiden bij de Zuidpier. Binnen een oogwenk lag ik languit in het natte zand. En hij liep er samen met een zilverplevier! Zonder overdreven te willen doen: ik ben best in mijn nopjes over het resultaat. De goudplevier met op de achtergrond de golven. Ik vind het schitterend. Hopelijk jij ook!

Praktische vogelgidsen voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!

Reageer op mijn artikel ‘De goudplevier in Nederland’?