gewone pendelzweefvlieg

De gewone pendelzweefvlieg op een akkerdistel

‘Eén van de mooiste zweefvliegen die je in de tuin kunt tegenkomen,’ las ik ergens op internet. Het gaat over de gewone pendelzweefvlieg. Ik filmde hem aan de rand van de Donkse Laagten in de Alblasserwaard. Foeragerend op een akkerdistel. Normaal gesproken zou ik mijn vizier niet op zweefvliegen richten, maar sinds ik heb ontdekt dat insecten supermooie dieren zijn, doe ik dat nu toch. Met dit filmpje als resultaat.
Hoewel de gewone pendelzweefvlieg bepaald niet zeldzaam is in Nederland, vind ik het wel mooi om hem in een berm tegen te komen. Betekent tenminste dat er nog bloemen staan in de bermen in de Alblasserwaard. En dat klopt. Want daar wordt actief aan gewerkt door het Waterschap Rivierenland. Vandaag las ik in een lokale krant dat het waterschap de bermen gaat maaien en hierbij rekening houdt met broedende vogels en waardevolle flora en fauna. En dat betekent dat bijvoorbeeld de slootkanten worden ontzien.

Het waterschap in de Alblasserwaard beheert grote delen van de wegbermen op een natuurvriendelijke manier. Zo wordt ook het maai-afval opgeruimd en dat is goed voor de biodiversiteit. Mooi om te zien dat het waterschap een van de partijen is die meewerkt aan het beheerconvenant van Blauwzaam dat in onze regio gericht is op ‘meer biodiversiteit en aantrekkelijkheid van de regio door duurzaam ecologisch groenbeheer’.


Leestip

anwb insectengids heiko bellmannHoewel de gewone pendelzweefvlieg in de ANWB Insectengids ontbreekt, beveel ik deze gids wel degelijk aan. Er leven zoveel insecten in de Lage Landen, dat het ondoenlijk is om ze allemaal in één band op te nemen. De veldgids zou nog niet eens in een rugzak passen. Deze gids biedt de gebruiker een geweldige introductie en praktisch instrument om snel zijn weg in deze veelvormigheid te vinden. Behalve insecten wordt ook een aantal spinnen en verwanten behandeld. Staat een soort er niet in, dan krijg je in elk geval een duwtje in de goede richting om bijvoorbeeld op internet verder te zoeken. Zo vond ik de gewone pendelzweefvlieg.


Dan nu het filmpje met de gewone pendelzweefvlieg in de hoofdrol:

Maak van je tuin een insectenparadijs met de volgende planten: