De flamingo’s nu ook in de zomer in het Grevelingenmeer

De afgelopen jaren waren ze alleen in de winter in het Grevelingenmeer te bewonderen: de flamingo’s. Gaf ik een excursie en bezocht ik de locatie, dan keek vrijwel iedereen verrukt op. Flamingo’s in de winter en dan ook nog eens in ons land? Inderdaad, deze tropische vogels kunnen de vorst prima doorstaan. Sterker nog, juist daarvoor komen ze naar het Grevelingenmeer. Dat is gevuld met zout water en bevriest niet zo snel. De flamingo’s kunnen er de hele winter voedsel zoeken in het kniediepe water voor Battenoord.

Dit weekend reden Sjaak en ik weer naar Battenoord en wat in de verte leek op een groep knobbelzwanen, bleek een groep flamingo’s. Negen stuks, op een rijtje, ongeveer dertig meter uit de kant. Het was ook dit keer weer een merkwaardig gezicht. Flamingo’s in Nederland, hoe bestaat het? We waren niet de enigen die er zo over dachten. Een grote groep wielrenners uit de richting van Herkingen stopte toen de dames en heren de vogels in het vizier kregen. Camera’s werden tevoorschijn getoverd vanonder de strakke truitjes en de exotische vogels werden vereeuwigd (voor zover daarvan nog sprake kan zijn in dit vluchtige digitale tijdperk).

Ondertussen zijn de flamingo’s uitgegroeid tot een heuse toeristische attractie. Mooi toch? Dat mensen massaal op een bijzondere vogels afkomen en dat dit niet direct doorgewinterde vogelaars zijn. ‘Gewone’ natuurliefhebbers komen van heinde en ver de vogels bewonderen en genieten ondertussen ook van de natuur ter plekke. Van het weidse uitzicht over het Grevelingenmeer. Van de alarmerende tureluurs. De jagende dwergsterns. En van de ijsvogel die zich ook regelmatig in het jachthaventje laat zien. Ik zou zeggen: gaat het zien en geniet van de mooie natuur in ons land. Wil je weten waar je de flamingo’s kunt zien, open dan dit artikel.

Weet je waar je ook flamingo’s kunt zien? In het Kerkinimeer. Dat ligt in Noord-Griekenland. Ik schreef er vandaag nog een artikel over. Daar lopen de flamingo’s tussen de kroeskoppelikanen en roze pelikanen. Niemand die vreemd opkijkt van flamingo’s in Griekenland. In zo’n warm land verwacht je ze immers. Maar toch. Ik verzeker je: honderden roze vogels op steltpoten te zien is een onvergetelijke ervaring.

Hier mijn filmpje van de flamingo’s in het Grevelingenmeer. Sjaak maakte met zijn kanon de foto boven deze blog. Ik vermeld zijn naam met ere.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)