fitis op de maasvlakte

De fitis, een geelgroene schoonheid

CameraNU.nl

Gisteren liep ik tussen de gele bloemen naast de brandweerkazerne op de Maasvlakte. De naam van de bloemen weet ik niet, die van de locatie wel: de (voormalige) Vuurtorenvlakte. Dit is een gekende locatie voor wie de najaarstrek wil volgen. Sta in de schemering op, zorg dat je er nog in de schemering bent en let op alles wat beweegt.

 

Zo’n vroege vogel ben ik niet, dus ik was wat later. Niet ideaal, maar voor mijn welzijn iets beter. Een paar tapuiten dansten voor me uit. Een hele wolk kneutjes schoten voor mijn voeten omhoog uit de gele bloemenzee. Een paar graspiepers volgden de kneutjes. Een paar jaar geleden zag ik er nog een draaihals en altijd als ik daar ben in september, hoop ik op een nieuwe ontmoeting met deze bijzondere spechtensoort. Gisteren opnieuw geen nieuwe ontmoeting. Wel plots een geelgroen vogeltje dat als een blaadje naar beneden dwarrelde. Ingetogen, zonder veel poeha, dook het tussen de bloemen. Het liet me redelijk dicht naderen en toen zag ik het: deze vogel heeft honger. Gretig pikte hij aan de stengel. Wat ik gisteren niet zag, maar nu wel op het filmpje was dat het mieren zijn waar het naar pikt. En dan zullen de bladluizen niet ver weg zijn.

Even hoopte ik op een fluiter of tuinfluiter. Maar nee, mijn ANWB Vogelgids van Europa zegt iets anders: het is een fitis. Grijsachtig bruin en geelgroen van onderen. Een duidelijke oogstreep en lichte poten, in elk geval niet de bijna zwarte van de tjiftjaf die wel heel sterk op de fitis lijkt, maar een stuk minder geel is. Ik zat op mijn knieën op tien meter van de fitis. Een wonder dat mijn camera zich op de gewenste manier scherp stelde. Een wonder ook dat de fitis bleef zitten. Wat een indrukwekkende schoonheid is de doodgewone fitis toch.

Deze fitis is op doortrek. Van het noorden naar het zuiden. Op de Vuurtorenvlakte tankt hij nog even wat bij:

https://www.youtube.com/watch?v=kZcWiU_437M&feature=youtu.be
Fitis jaagt op mieren en bladluizen.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.