fitis op de maasvlakte

De fitis, een geelgroene schoonheid

CameraNU.nl

Gisteren liep ik tussen de gele bloemen naast de brandweerkazerne op de Maasvlakte. De naam van de bloemen weet ik niet, die van de locatie wel: de (voormalige) Vuurtorenvlakte. Dit is een gekende locatie voor wie de najaarstrek wil volgen. Sta in de schemering op, zorg dat je er nog in de schemering bent en let op alles wat beweegt.

 

Zo’n vroege vogel ben ik niet, dus ik was wat later. Niet ideaal, maar voor mijn welzijn iets beter. Een paar tapuiten dansten voor me uit. Een hele wolk kneutjes schoten voor mijn voeten omhoog uit de gele bloemenzee. Een paar graspiepers volgden de kneutjes. Een paar jaar geleden zag ik er nog een draaihals en altijd als ik daar ben in september, hoop ik op een nieuwe ontmoeting met deze bijzondere spechtensoort. Gisteren opnieuw geen nieuwe ontmoeting. Wel plots een geelgroen vogeltje dat als een blaadje naar beneden dwarrelde. Ingetogen, zonder veel poeha, dook het tussen de bloemen. Het liet me redelijk dicht naderen en toen zag ik het: deze vogel heeft honger. Gretig pikte hij aan de stengel. Wat ik gisteren niet zag, maar nu wel op het filmpje was dat het mieren zijn waar het naar pikt. En dan zullen de bladluizen niet ver weg zijn.

Even hoopte ik op een fluiter of tuinfluiter. Maar nee, mijn ANWB Vogelgids van Europa zegt iets anders: het is een fitis. Grijsachtig bruin en geelgroen van onderen. Een duidelijke oogstreep en lichte poten, in elk geval niet de bijna zwarte van de tjiftjaf die wel heel sterk op de fitis lijkt, maar een stuk minder geel is. Ik zat op mijn knieën op tien meter van de fitis. Een wonder dat mijn camera zich op de gewenste manier scherp stelde. Een wonder ook dat de fitis bleef zitten. Wat een indrukwekkende schoonheid is de doodgewone fitis toch.

Deze fitis is op doortrek. Van het noorden naar het zuiden. Op de Vuurtorenvlakte tankt hij nog even wat bij:

https://www.youtube.com/watch?v=kZcWiU_437M&feature=youtu.be
Fitis jaagt op mieren en bladluizen.

De beste vogelgidsen van dit moment: