bosuil alblasserdam d

De eerste visdiefjes van 2019 plus een verslag van een vogelwandeling

Gisteren, op weg naar het korfbaltoernooi van onze zoon in Hardinxveld, even langs de Donkse Laagten gereden. Op één van de palen zat een bedelend visdiefje. De andere vloog in het rond en streek even later neer op de belendende paal. Mijn eerste visdiefjes van 2019 waren een feit.

Vanavond maakten we een wandeltocht naar de molens van Kinderdijk. Een wandeling van een acht kilometer of zo. Langs weilanden, water en rietkragen. De waarnemingen waren dan ook divers. Het ‘gebruikelijke grut’ bestond uit fuut, meerkoet, grauwe gans met kuikens, wilde eend met kuikens, nestelende knobbelzwaan, blauwe reiger, helaas geen purperreiger. Wel meerdere rietzangers in de rietkragen, met rietgors erbij. Aan de overzijde een zingende blauwborst. In de lucht weer visdiefjes en kokmeeuwen massaal. De snor liet zijn snorrende geluid horen. Een grutto alarmeerde hoog in de lucht. En toen was daar de koekoek. Eerst het geluid, en toen de verschijning. Een flits voorlangs één van de molens en zo, hup, het rietveld in. Hoorde ik daar nog zwarte sterns in de schemering? Dat valt niet met 100% zekerheid te zeggen, maar ze zijn al wel in Kinderdijk gezien. In de weilanden knorrende padden en kwakende kikkers. En op de schoorsteen van een huis streek de bosuil neer. De foto en opname zijn niet best, het was immers al flink schemerig. Het bewijsplaatje prijkt bovenaan dit artikel. Welaan, zomaar een wandeling door het buitengebied van Alblasserdam. Er zijn dagen dat ik minder zie en hoor.

Visdiefjes in de Donkse Laagten

De beste telescopen om vogels mee te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Zeer compact model. Het paradepaardje van Kowa. Degelijk, helder, grote klasse. Deze typeringen kenmerken deze telescoop. Dit is echt één van de vlaggenschepen van Kowa. Nadeel vind ik zelf dat het een telescoop is met een rechte inkijk. Ik geef voorkeur aan een schuin oculair. Maar goed, de optische kwaliteit van deze telescoop is excellent.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen.