vogelobservatorium Tij Scheelhoek Stellendam

De duurste vogelkijkhut van Nederland

Vandaag las ik in NRC een interessant artikel over een vogelkijkhut die ik onlangs bezocht: Vogelobservatorium Tij in de Scheelhoek bij Stellendam. Deze hut is waarschijnlijk één van de weinige hutten die door een heuse architect is ontworpen. Ik moet zeggen: bijzonder is hij zeker. Het is in elk geval de enige hut die ik ken in de vorm van een ei. En wat ook best bijzonder is: dit is by far de duurste vogelkijkhut van Nederland. Trouw roept de hut zelfs uit tot een heus natuurkunstwerk!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Want het ontwerpen en bouwen vergde een investering van liefst 1 miljoen euro. Dat is een aardige sloot geld voor een hut. In dit bedrag zijn de kosten voor de aanleg van het wandelpad overigens inbegrepen. Dat pad slingert door lage duinen en er zullen heel wat struiken zijn gekapt om het te realiseren.

Het gekke is: de mensen op Flakkee zijn maar matig enthousiast over de prachtige natuur in hun achtertuin. Ze vinden de natuur kennelijk maar lastig. Ganzen die op de akkers grazen. Vruchtbare polders die worden omgezet in natuur. Deze houding tref je vrijwel overal in de Zeeuwse delta aan. Mensen die hun aversie voor de (nieuwe) natuur niet onder stoelen of banken schuiven. Enerzijds snap ik dat wel. Voor sommige mensen is de Watersnoodramp veel meer dan een herinnering. Het is een trauma dat nog altijd veel pijn veroorzaakt. Dan snap je dat het woeste water in die voormalige zeearmen primair als vijand wordt gezien. Ik weet eerlijk gezegd nooit zo goed hoe ik daar op moet reageren.

Want anderzijds… Onze huidige dijken kun je niet meer vergelijken met de vermolmde dijken van toen. En de dammen zorgen voor extra bescherming. En al die toeristen… Die komen in veel gevallen toch vooral voor de Zeeuwse natuur? Koester de natuur toch en niet alleen voor de vogels en andere beestjes. Ook de lokale economie profiteert ervan. Maar goed: ‘Flakkeeërs geven er geen ene rotruk op’, zo tekent de journalist op uit de mond van een bewoner.

En in zo’n omgeving is dus een vogelkijkhut van 1 miljoen euro geplaatst. Met stip de duurste vogelkijkhut van Nederland. Als je je dan ook nog bedenkt dat op het eiland Bliek, midden in het Haringvliet, ook al een bijzondere vogelkijkhut is neergepoot, en je weet: er is nogal fors geïnvesteerd in gluurhutten. De hut op dat eiland is trouwens ontworpen door dezelfde architect die het Vogelobservatorium ontwierp.

Ondertussen hoor je mij niet mopperen hoor. Sterker nog: ik raad je bijzonder aan om beide hutten eens te bezoeken. Het zijn verbluffend mooie ontwerpen. Een genot om er een tijdje in te vertoeven. Ik weet zeker dat zelfs die mopperende Flakkeeërs er helemaal tot rust zullen komen. En wie weet zien ze dan ook de grote sterns, de rietzanger of de spotvogel en raken ze onder de indruk van al het fraais dat je in het stukje schepping aldaar aantreft.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)