cettis zanger inlaag keihoogte visdief

De cetti’s zanger: succesvogel van de eeuw

De natuur in Nederland is volop in verandering. Oerhollandse vogels als de kievit, grutto, huismus en veldleeuwerik ruimen het veld. Hun aantallen lopen gierend hard achteruit. De inrichting van ons landschap is funest voor deze soorten. Andere soorten zien echter kansen. Neem nu de cetti’s zanger. Kwam die tot het einde van de vorige eeuw nauwelijks in Nederland voor, de afgelopen jaren is de populatie geëxplodeerd. In de veelgeprezen Vogelatlas van Nederland (genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2019) kun je dat aflezen in een fraaie grafiek.

Hoe het komt dat die populatie van de cetti’s zanger zo enorm hard is gegroeid? Ik lees in de genoemde vogelatlas dat het vooral komt doordat de cetti’s zanger steeds beter in staat blijkt om de winters te overleven. Zelfs de strengere winters van 2009/2010 en 2012/2013 hadden geen merkbaar negatief effect op het aantal. Terwijl voordien een strenge winter funest was voor de meeste cetti’s zanger. Zelf vermoed ik dat ook de aanleg van waterbergingsgebieden en moerasgebieden redenen zijn voor de toename.

Mooi hoor. Een succesverhaal kunnen we ook wel gebruiken. Door de klimaatverandering kunnen we nog wel meer nieuwe soorten verwachten. De bijeneter bijvoorbeeld. Daar kijkt menig vogelaar naar uit. Zelf hoop ik vooral dat onze eigen vogels tot zullen standhouden. De grutto mag toch niet verloren gaan? En de wulp, kievit en de veldleeuwerik? In deze vlog sta ik toch even stil bij die onopvallende cetti’s zanger die op stormachtige wijze ons land heeft veroverd. Ik hoorde hem in de Inlaag Keihoogte in Zeeland:

Over de cetti’s zange

De beste telescopen om vogels te kijken: