De beste vogelgidsen voor beginnende vogelaars
Beginnende vogelaars raad ik aan een goede vogelgids aan te schaffen. Hoe kun immers anders vogels herkennen? Goed nieuws: je hoeft heus niet meteen de duurste gids aan te schaffen. Begin met een vogelgids die je begrijpt en waarin je vogels makkelijk en snel kunt terug vinden. Wat zijn nu de beste vogelgidsen voor beginnende en onervaren vogelaars? Hier mijn overzicht:

#1. Vogels, verrassend dichtbij

Dit is een gloednieuwe vogelgids van KNNV Uitgeverij, speciaal bedoeld voor de beginnende vogelaar. Niet alleen de meest voorkomende vogels staan erin, je krijgt ook ontzettend veel extra informatie over zaken die met vogels kijken te maken hebben. De beste vogelgebieden in binnen- en buitenland bijvoorbeeld,  kijkhutten in Nederland of vogels in de tuin. De bijzonder frisse vormgeving spreekt jong én oud aan. De teksten zijn toegankelijk. Ook een bijzonder leuk cadeau voor mensen (ook jongeren!) die net met vogels kijken zijn begonnen.

vogels

Koop dit boek

#2. Hayman’s Zakgids – Vogels

Een compacte zakgids waarin alle Europese broedvogels (450) worden besproken. De topauteurs hebben meerdere zakgidsen op hun naam staan en slagen erin om vaktermen te vermijden. Daarmee is deze gids zeer geschikt voor beginnende en onervaren vogelaars. Ondanks het compacte formaat worden in de Hayman’s Zakgids – Vogels bij elke soort verrassend veel illustraties getoond waarbij de auteurs ook nog eens allerlei details aanwijzen.


Koop dit boek

#3. Zakgids vogels van Nederland

De omschrijvingen in deze gids zijn kort en bondig. De auteurs vermijden vaktermen en daarmee is deze gids zeer geschikt voor beginnende en onervaren vogelaars die vooral in Nederland vogels kijken. Per soort worden meerdere afbeeldingen getoond waarbij de auteurs ook nog wijzen op allerlei details. De Zakgids Vogels van Nederland is bovendien aantrekkelijk geprijsd. Een uitstekende gids voor Nederland en België die bovendien onlangs geheel is herzien. Goede keus!


Koop dit boek

#4. Vogels

De zakgids Vogels bespreekt iets meer dan 440 soorten. Daarmee kom je een aardig eind in Nederland. De teksten zijn kort en toegankelijk geschreven waarbij de auteur erin is geslaagd vaktermen te vermijden. Elke vogel wordt afgebeeld met een kleurenfoto of -illustratie. Voor beginnende vogelaars zeer geschikt.

vogels dierschke

Koop dit boek

 

#5. Vogels in en rond de tuin

Deze gids geeft informatie over de meest voorkomende vogels in de tuin of in het park. De opzet is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Eén pagina met informatie en de tegenoverliggende pagina met een grote, duidelijke foto van de vogel.

Vogels in en rond de tuin

Koop dit boek

 

#6. Vogelgids voor onderweg

In de Vogelgids voor onderweg vind je de meest voorkomende vogels in Nederland. Voorzien van prachtige foto’s. Ongeveer 230 vogels worden besproken en dat lijkt me voor beginnende vogelaars meer dan genoeg. Er zit een weerbestendige plastic hoes omheen en dat is super praktisch voor natte omstandigheden. Deze gids kan dus tegen een stootje.

Vogelgids voor onderweg

Koop dit boek

recensies vogelgidsen