De beste vogelgidsen voor beginnende vogelaars

Beginnende vogelaars raad ik aan een goede vogelgids aan te schaffen. Hoe kun immers anders vogels herkennen? Goed nieuws: je hoeft heus niet meteen de duurste gids aan te schaffen. Begin met een vogelgids die je begrijpt en waarin je vogels makkelijk en snel kunt terug vinden. Wat zijn nu de beste vogelgidsen voor beginnende en onervaren vogelaars? Hier mijn overzicht:

#1. Zakgids vogels van Nederland

De omschrijvingen in deze gids zijn kort en bondig. De auteurs vermijden vaktermen en daarmee is deze gids zeer geschikt voor beginnende en onervaren vogelaars die vooral in Nederland vogels kijken. Per soort worden meerdere afbeeldingen getoond waarbij de auteurs ook nog wijzen op allerlei details. De Zakgids Vogels van Nederland is bovendien aantrekkelijk geprijsd. Een uitstekende gids voor Nederland en België die bovendien onlangs geheel is herzien. Goede keus!

#2. Hayman’s Zakgids – Vogels

Een compacte zakgids waarin alle Europese broedvogels (450) worden besproken. De topauteurs hebben meerdere zakgidsen op hun naam staan en slagen erin om vaktermen te vermijden. Daarmee is deze gids zeer geschikt voor beginnende en onervaren vogelaars. Ondanks het compacte formaat worden in de Hayman’s Zakgids – Vogels bij elke soort verrassend veel illustraties getoond waarbij de auteurs ook nog eens allerlei details aanwijzen.


recensie Vogels in en rond de tuin helga hofmann

#3. Vogels in en rond de tuin

Deze gids geeft informatie over de meest voorkomende vogels in de tuin of in het park. De opzet is zo eenvoudig mogelijk gehouden. Eén pagina met informatie en de tegenoverliggende pagina met een grote, duidelijke foto van de vogel.