De beste vogelgidsen volgens Roots Vogelmagazine

Sinds jaar en dag hou ik mijn Top 10 Beste Vogelgidsen bij. Soms komt er een vogelgids bij en valt er dus ook eentje af uit, maar het gros van de vogelgidsen staat toch al jarenlang onafgebroken in dit toplijstje. Hoe oordelen anderen over het actuele aanbod van vogelgidsen? Roots Vogelmagazine najaar 2022 bevat een vogelgidsentest. Ik was nieuwsgierig of dit overzicht van de beste vogelgidsen voor mij nog verrassingen opleverde. Hieronder vind je het overzicht van de beste vogelgidsen volgens Roots Magazine met daarbij mijn commentaar.

De beste vogelgidsen volgens Roots Vogelmagazine

anwb vogelgids van europa paperback
1. De meest complete

Dat ook de redactie van Roots Magazine de ANWB Vogelgids van Europa als de beste beschouwt, komt voor mij niet als een verrassing. Sterker nog, daar had ik ook op gerekend, want deze gids staat ook op nummer 1 in mijn eigen lijst. De meest complete, oordeelt de redactie terecht en geeft deze gids het cijfer 9,5.

2. Feest der herkenning

Werkelijk, het tweedelige Handboek Europese Vogels beschouwt de redactie terecht als de nummer 2, hoewel je erover kunt twisten of dit handboek wel beschouwd kan worden als vogelgids. Ik vind het meer naslagwerken. Wil je beide delen meenemen in je rugzak, dan moet je immers een wel héél stevige rugzak aanschaffen. Maar ondanks deze kanttekening is dit handboek werkelijk absolute top die niet minder dan een 9,0 verdient.

recensie handboek europese vogels nils van duivendijk
recensie europes birds rob hume robert still andy swash en hugh harrop
3. Meest complete Europese fotogids

Eerlijk gezegd: deze gids ken ik niet, maar dat is ook niet gek, want het is een Engelse gids. Ik lees dat dit najaar de Nederlandse vertaling verschijnt. Weer een goede reden om het boekennieuws te volgen! Europe’s Birds is de meest complete Europese fotogids waarin je niet uitgekeken raakt. Ik zie uit naar de Nederlandse editie!

4. Eerste complete Nederlandse vogelgids

Ook al een complete Nederlandse vogelgids, zelfs de eerste complete Nederlandse vogelgids. Alle ruim 500 hier voorkomende vogels worden behandeld. Een gids voor beginnende en gevorderde vogelaars met een behoorlijke portie extra informatie. Ook al beoordeeld door de Roots redactie met een cijfer 9,0

Recensie Vogels van Nederland Marc Plomp Rodny Stolk Marc Guyt en Arnold Meijer
alle vogels van europa
5. Ideale vogelgids

Deze vogelgids staat ook hoog in mijn lijstje. Alle 860 Europese vogelsoorten inclusief dwaalgasten worden erin beschreven. Wat ik vooral sterk vind zijn de foto’s waarin streepjes je wijzen op kenmerkende details. Leuk dat de redactie van Roots de drie soorten rotganzen noemt, voor mij nog altijd een iconische vogelsoort waar ik elk najaar weer naar uitkijk, tot schrik van Sjaak die mij dan voor zot verklaard. Beoordeeld met een 8,5.

6. Ook voor kids

De Hayman’s Zakgids Vogels is al een ouwetje. Ongeveer zolang ik vogels kijken, is deze vogelgids op de markt. Alle 450 Europese broedvogels worden beschreven. Het praktische formaat maakt het meenemen in het veld tot een feest. En de toegankelijke beschrijvingen maken deze gids ook geschikt voor kinderen. Terecht beoordeeld door de redactie met een 8,5. Staat bij mij niet in de top 10, maar ik heb deze wel toegevoegd aan mijn Top 10 vogelgidsen voor kinderen.

Haymans Zakgids Vogels
recensie handboek vogels in vlucht tomasz cofta
7. Baanbrekend werk

Het Handboek vogels in vlucht maakt al indruk zodra je het in handen neemt. Deze lijvige gids is de eerste gids die Europese zangvogels (en bijna-zangvogels) in vlucht beschrijft. En hoe! Het is werkelijk verbluffend. Baanbrekend is een terechte kwalificatie, ik dreef in mijn bespreking het woord innovatief uit mijn digitale pen. Terecht met een 8,0 toebedeeld.

8. Handige zakgids

Ook al zo’n praktische vogelgids: de Zakgids Vogels van Nederland en België. Toegankelijk van opzet, voorzien van qr-codes voor het beluisteren van de vogelgeluiden. En ruim 300 vogelsoorten die worden beschreven. Ook op mijn lijstje prijkt deze vogelgids. Een betaalbare topper die door Roots bedeeld is met een 7,5.

Zakgids Vogels van Nederland en België er
recensie de gewiekste vogelgids nico de haan elwin van der kolk
9. De gewiekste vogelgids

Een vogelgids die op een geheel afwijkende manier is ingedeeld, namelijk op kleur, gedrag, vorm en leefgebied. Ik moet eerlijk zijn: ik vond het nog best wennen en ik vermoed dat dat voor meer vogelaars geldt. Maar ik moet toegeven: deze gids dwingt je om na te denken over allerlei facetten die nodig zijn om een vogel op naam te brengen. Door de redactie van Roots beoordeeld met een 7,5.

10. Klassieker

Ja, De Petersons Vogelgids van alle Europese vogels is voor velen dé oergids onder de vogelgidsen. Nog altijd is het aantal vogels dat deze gids beschrijft heel groot: 526. Maar de redactie heeft helaas gelijk: deze gids is gedateerd. De afbeeldingen staan niet bij de beschrijvingen, illustraties zijn flets of raar afgesneden. Wel sterk dat ook buitenlandse namen bij de omschrijvingen staan. Ideaal voor als je eens een excursie geeft aan een Duitser of een Fransman, weet ik je uit ervaring te vertellen. Door de redactie bedeeld met een magere 5,0. Tja, in mijn Top 10 komt deze gids niet meer voor, dus ik kan me er wel in vinden, hoewel ik zelf dan nog had gekozen voor een 5,5 oftewel: nog net voldoende.

petersons vogelgids herdruk

Vogelgids kopen

Een vogelgids kopen is vooral een kwestie van jezelf afvragen waarnaar je op zoekt bent. Ben je op zoek naar de meest complete vogelgids die bovendien ook héél gedetailleerd ingaat op de kenmerken? Geef je voorkeur aan illustraties of aan foto’s? Of moet het vooral een toegankelijke vogelgids zijn die je ook nog eens vooral in Nederland en België gebruikt? Beginnende vogelaars kunnen topgidsen als de ANWB Vogelgids van Nederland of het Handboek Europese Vogels als heel overweldigend ervaren. De Roots vogelgidsentest en mijn eigen top 10 kunnen heel behulpzaam zijn bij het kopen van een vogelgids. Op Bol.com kun je bovendien vaak ook vogelgidsen inkijken. Zo krijg je nog een betere indruk van de gids.