De beste vogelgids

Een goede vogelgids behoort tot de vaste uitrusting van de meeste vogelaars. Herken je een vogel niet meteen, of heb je twijfels bij een soort, dan is een vogelgids onmisbaar. Er zijn natuurlijk ook apps en websites die je kunt raadplegen, maar mijn ervaring is dat het gepriegel op een smartphone en de soms langzame laadtijd niet heel gebruikersvriendelijk zijn. Daarom neem ik altijd een vogelgids mee, namelijk de Zakgids Vogels voor Nederland en België. Maar wat is nu de beste vogelgids? Dat helemaal af van jouw wensen. En waar je vogels wilt kijken. Ik ga er hieronder op in.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

De beste vogelgids voor de ‘gewone’ vogelaar

Ga je een vogelgids kopen, denk dan allereerst na wat jij nodig hebt. Kijk je alleen in je direct omgeving rond je huis naar vogels, dan heb je een minder uitgebreide gids nodig. Je zou dan kunnen kiezen voor De slimste vogelgids van de bekende Vlaamse vogelaar Jan Rodts. In deze gids worden alle broedvogels in de Lage Landen beschreven en afgebeeld op geweldige foto’s. In één oogopslag wordt duidelijk welke soort je ziet. Deze vogelgids biedt dus niet te veel informatie waar je als beginnende vogelaar of ‘gewone’ natuurliefhebber van in verwarring kunt raken.

Trouwens, voor de Zakgids Vogels van Nederland en België geldt feitelijk hetzelfde. Ook deze zakgids is prettig toegankelijk voor iedereen die vogels wil kijken. De informatie per soort is summier en toegankelijk. In deze gids geen foto’s, maar handige en heel duidelijke tekeningen. Het voordeel van deze gids is dat hij meer soorten beschrijft (300) en dat hij heel handzaam is. Daar komt bij dat ik hem prijstechnisch ook zeer aangenaam vindt. Zelfs gevorderde vogelaars zijn blij met deze gids. Ik zie hem heel vaak in vogelkijkhutten liggen.

Zakgids Vogels van Nederland en België er
recensie de slimste vogelgids jan rodts

Voor de gevorderde vogelaar

Ben je een bevorderde vogelaar die werkelijk alle kenmerken uitpluist en op de kleinste details let, dan is de ANWB Vogelgids van Europa de beste optie. Dit is werkelijk dé vogelbijbel van dit moment. Alle vogels die in Europa voorkomen, plus een aantal dwaalgasten, worden er uitgebreid in beschreven en afgebeeld. De vogels worden afgebeeld in duidelijke tekeningen. De omschrijvingen zijn uitgebreid, bevatten de nodige terminologie en gaan in op de kleinste details. Dat maakt de drempel voor ‘gewone’ natuurliefhebbers wel wat groter. Door het enorme aantal vogels, moet je soms lang zoeken en puzzelen voor je de juiste soort hebt gevonden. De omvang is ook heel behoorlijk. Meenemen in het veld is mogelijk, maar je hebt er wel een rugtas voor nodig.

Een iets handzamer en toegankelijker alternatief voor de ANWB Vogelgids van Europa is de gids Alle vogels van Europa. Ook deze gids beschrijft alle vogels van Europa plus een aantal dwaalgasten. De vogels worden afgebeeld als foto’s. Ik vind de beschrijvingen wel wat toegankelijker dan in de ANWB Vogelgids van Europa. En het formaat is iets kleiner, dus makkelijker mee te nemen.

anwb vogelgids van europa paperback
alle vogels van europa

Kortom…

Ben je een vogelaar die vooral in tuin en park vogels kijkt, dan zou ik kiezen voor De slimste vogelgids en de Zakgids Vogels van Nederland en België. Deze laatste gids vind ik ook meer geschikt voor mensen die ook in het buitenland vogels willen kijken, omdat deze gids nu eenmaal meer soorten beschrijft.

Ben je een gevorderde vogelaar die het naadje van de kous wil weten, dan is de ANWB Vogelgids van Europa de beste optie. Op de voet gevolgd door Alle vogels van Europa.

Ga je voor de goedkoopste en meest handzame gids, dan is de Zakgids Vogels van Nederland en België de beste optie. Aantrekkelijk geprijsd en een handzaam formaat.

PS.
Er zijn natuurlijk nog veel meer vogelgidsen. Bekijk ook mijn Vogelgids Top 10. Daarin vind je ook gidsen voor wie zich wil specialiseren. Ook heb ik een overzicht van de beste vogelgidsen voor kinderen.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)