De beste vogelgebieden in Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland kent een ontzettend gevarieerd landschap. Het duin- en waddengebied in het westen, de uitgestrekte weilanden in de Alblasserwaard en Krimpenerwaard en dan natuurlijk ook nog de Biesbosch, één van de grootste zoetwatermoerassen in Europa. Ook nog eens één van de weinige zelfs met getij! En dan hebben we ook nog de Hoekse Waard en Voorne-Putten waar je polders met zware klei aantreft. In al die gebieden vind je uitstekende vogelgebieden. Het ene gebied wat groter dan het andere, maar toch. Je hoeft zelden ver te rijden om vogels te kunnen kijken in Zuid-Holland. Zelfs in de Europoort, dat enorm verstedelijkte gebied, kun je heerlijk vogels kijken.

Op deze pagina vind je een overzicht van de beste vogelgebieden in Zuid-Holland. Klik op Meer om meer te lezen over het gebied. Onderaan de pagina vind je een overzichtskaartje met al mijn vogelgebieden in binnen- en buitenland.

De beste vogelgebieden in Zuid-Holland:

Ackerdijkse Plassen, Midden-Delfland
Natuurgebied de Ackerdijkse Plassen ligt ten noorden van Rotterdam. Dit gebied wordt als een van de belangrijkste vogelgebieden in Nederland gezien. Het gevarieerde landschap (weiland, moeras en bos) garandeert bijzondere waarnemingen zoals blauwborst en bosrietzanger. Vanuit een aantal vogelkijkhutten kun je de vogels van dichtbij bekijken. Lees meer.

Achthovense Uiterwaarden
Tussen Ameide en Lexmond kun je langs de rivier de Lek heerlijk struinen door een oerhollands rivierenlandschap. Hier liggen de Achthovense Uiterwaarden. Je wandelt langs de rivier, eventueel gecombineerd met een wandeling door de Zouweboezem. Lees meer.

Alblasserbos, Alblasserwaard
Wie in de Alblasserwaard bosvogels wil zien, die kan terecht in het Alblasserbos. Dit bos bestaat uit een aantal percelen. Je kunt er bijzondere zangvogels als wielewaal, kleine bonte specht en matkop zien. In het voorjaar vliegt het oranjetipje rond. Lees meer.

Alblasserdam
Alblasserdam ligt ingeklemd tussen twee rivieren: de Noord en de Alblas. In Alblasserdam kun je aardig wat tuin- en parkvogels kijken in de Park Huize Kinderdijk, een eeuwenoud park dat natuurvriendelijk wordt beheerd. In het voorjaar broedt hier ook de ooievaar. Lees meer.

Alblasserwaard
De Alblasserwaard is het zuidelijkste deel van het Groene Hart. Het uitgestrekte veengebied is vooral geschikt voor veeteelt. De weilanden worden doorkruist door sloten en kanalen. In de Alblasserwaard ligt een aantal interessante vogelgebieden en nodigt dus uit om er een dagtocht te maken. Lees meer.

Avelingen, Gorinchem
Tussen Boven-Hardinxveld en Gorinchem ligt aan de oever van rivier de Merwede een prachtig natuurgebied: Avelingen. Je kunt er het hele jaar door vogels kijken. Tot in het najaar kun je er ook veel dagvlinders zien. Lees meer.

Battenoord, Goeree-Overflakkee
In het oostelijk deel van het zoute Grevelingenmeer verblijft elke winter een groep flamingo’s. Die groep exotische vogels maakt een bezoek aan het kleine jachthaventje van het buurtschap Battenoord tot een leuk uitje, ook of juist voor kinderen. Lees meer.

Berkenwoudse Driehoek
Onder de rook van het dorp Berkenwoude ligt te midden van de weilanden een uitgestrekt natuurgebied waar je een heerlijke vogelwandeling kunt maken: de Berkenwoudse Driehoek. In dit natuurgebied wisselen bloemrijke weilanden, drassig land, rietkragen en kleine bosschages elkaar af. En dat betekent dat je er ontzettend veel vogelsoorten kunt zien. Lees meer.

Bovenlanden Kromme Mijdrecht, Woerdense Verlaat
In natuurgebied Bovenlanden Kromme Mijdrecht maak je kennis met het oerhollandse veenlandschap. In het voorjaar zie je er veel weidevogels, in de winter ganzen en eenden. Lees meer.

ijsvogel op een tak 2 uitsnede

Breede Water
Het Breede Water is één van de kerngebieden in Voornes Duin, een ongerept natuurgebied dat de hele Noordzee-kust van Voorne-Putten beslaat. Er is een vogelwandeling uitgezet. Geniet van de vele vogels en de bijzondere planten. Lees meer.

Brielse Gatdam
De Brielse Gatdam scheidt het Oostvoornse Meer van de Noordzee en is een heel interessante locatie voor vogelaars. Hier zie je zowel zangvogels als wadvogels. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Lees meer.

Broekpolder, Vlaardingen
Zelfs in de dichtbevolkte Europoort vind je een natuurgebied waar je heerlijk kunt struinen: de Broekpolder. Hier kun je in bos, op bloemweiden en rond de vogelplas heel goed vogels kijken. Lees meer.

Brouwersdam, Ouddorp
De Brouwersdam verbindt de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duivenland. De Noordzeekant is beroemd vanwege de zeevogels die er elk jaar in grote getale overwinteren en dicht onder de kust komen. Vogels als parelduiker, roodkeelduiker en ijsduiker zijn er heel gewoon. Lees meer.

Buitenhaven van Stellendam
Voor een vogeltocht over Goeree-Overflakkee is de Buitenhaven van Stellendam een uitstekend startpunt. Er is niet alleen voldoende parkeergelegenheid, je kunt er ook heel aardige waarnemingen doen. Zeker in najaar en winter. Lees meer.

Crezéepolder, Ridderkerk
De Crezéepolder geniet onder vogelaars enige faam vanwege de zeldzame vogels die er elk jaar worden gezien. Zwarte ooievaar, mongoolse pieper en zwartkopgors zijn een paar recente zeldzaamheden die er zijn gezien. Lees meer.

Develbos, Zwijndrecht
Een overwacht mooi stukje Nederland: het riviertje de Devel bij Zwijndrecht en het naast gelegen Develbos. Langs de Devel groeien brede rietkragen die je vanaf de weg prima kunt overzien. In het voorjaar wemelt het hier van de rietvogels als blauwborst, rietzanger, snor en rietgors. Lees meer.

Donkse Laagten, Bleskensgraaf
De Donkse Laagten is een natuurgebied ten noorden van Bleskensgraaf. Je kunt hier het hele jaar door interessante waarnemingen doen. In voorjaar en zomer broeden er tal van weidevogels, in de winter verblijven er tienduizenden ganzen. Lees meer.

Doove Gat, Haastrecht
Het Doove Gat is een relatief nieuw natuurgebied waar het wemelt van de weidevogels, watervogels en zangvogels. De plassen, weilanden en rietkragen in het Doove Gat oefenen een grote aantrekkingskracht uit op tal van vogels. Zeldzame soorten als poelruiter, porseleinhoen en steltkluut wisten het gebied al te vinden. Kortom: vogels kijken in het Doove Gat is een heuse aanrader! Lees meer.

Eendenkooi Bakkerswaal, Krimpen aan de Lek
De Krimpenerwaard ligt ten noorden van de rivier de Lek. Ten oosten van het dorp Krimpen aan de Lek ligt de Eendenkooi Bakkerswaal. In de eendenkooi bevindt zich een vogelkijkscherm. Hier maak je kans op ijsvogel, purperreiger, zwarte stern en ‘s avonds op de bosuil. De bloemdijken langs de rivier de Lek zijn het leefgebied van tal van vlinders. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen. Lees meer.

Eendenkooi, Oud-Alblas
Naast de Eendenkooi van Oud-Alblas ligt een stuk weiland dat in winter en voorjaar onder water staat. Een zogenaamd plas-drasgebied. Je kunt dit weiland vanaf het fietspad dat langs het Achterwaterschap loopt, goed overzien. In het voorjaar is het plas-drasgebied een ware trekpleister voor watervogels. Lees meer.

Elzenweg, Bleskensgraaf
De Elzenweg is slechts een paar kilometer lang en ligt dus pal naar de N214. Ten noorden van de Elzenweg liggen uitgestrekte weilanden waar je het hele jaar door kans maakt op leuke waarnemingen. Het is natuurlijk niet de meest spannende plaats om vogels te kijken, maar in vergelijking met andere intensief bewerkte weilanden valt hier altijd wel iets meer te zien. Lees meer.

Europoort en Maasvlakte
De meeste denken bij de Europoort terecht meteen aan zware industrie. Maar wist je dat je juist in de Europoort ontzettend goed kunt vogels kijken? Lees meer.

Gorzen, Goeree-Overflakkee
Vogels kijken op Oostflakkee kan niet zonder een bezoek aan de gorzen aan de oevers van het Haringvliet. Het Ezelsgors, de Bommelse Gorzen en de Stadse Gorzen zijn heerlijke gebieden om uit te waaien én om vogels te kijken! Lees meer.

Gorzen van Ridderkerk
Langs de rivier de Noord ligt bij de jachthaven van Ridderkerk een strook ongerept rivierbos. Je kunt hier vogels zien die typisch zijn voor grienden en rivierbossen. Het is ook een interessant bos om doorheen te wandelen. Lees meer.

Groene Jonker, Zevenhoven
In de buurt van Zevenhoven en de Nieuwkoopse Plassen lag 107 hectare landbouwgrond. Die 107 hectare ligt er nog steeds, maar de landbouwgrond is inmiddels omgetoverd tot een magnifiek natuurgebied. Een waterplas, rietkragen en graslanden werden aangelegd en zo ontstond er een vogelwalhalla die vogels van heinde en ver aantrekt. Lees meer.

Hania’s Polder
Bij Dordrecht werd een nieuw stuk Biesbosch gecreëerd: de Hania’s Polder. Dit gloednieuwe moerasgebied werkt meteen als een magneet op vogelsoorten als geoorde fuut, roerdomp, bosruiter en kemphaan. Lees meer.

Hellegatsplaten, Goeree-Overflakkee
Door de Deltawerken ontstonden in Zeeland en Zuid-Holland tal van bijzondere natuurgebieden. De Hellegatsplaten bij het dorpje Ooltgensplaat is er één van. Dit vermaarde natuurgebied is een ware hotspot om vogels te kijken. Wil je de lepelaar zien, de grote zilverreiger, zeearend of visarend? Dan moet je de Hellegatsplaten bezoeken! Lees meer.

Hoek van Holland
Op de Pier van Hoek van Holland kun je heerlijk uitwaaien en ook nog eens genieten van zeevogels. Met name najaar, winter en lente zijn de goede perioden. Lees meer.

Hooge Nesse Polder, Zwijndrecht
Tegen de Oude Maas ligt bij Zwijndrecht de Hooge Nesse Polder. Dit natuurgebied is in 2013 opengesteld. Je kunt er heerlijk struinen door rietland, langs wilgenbossen en watergangen. Er zijn inmiddels bijna 100 vogelsoorten gezien in de Hooge Nesse Polder. Je kunt er alle seizoenen vogels kijken. Lees meer.

Kaapduin, Oostvoorne
Bij Oostvoorne ligt Kaapduin, een droog duinlandschap waar je een prachtige natuurwandeling kunt maken. Je passeert loofbos, naaldbos, duinpannen, zanderige plekken waar de zandhagedis zich kennelijk ophoudt. Je kunt zomaar een half uur wandelen en nauwelijks een vogel tegenkomen en dan plots passeert een zwermpje staartmezen je pad. Lees meer.

Kaasjeswater of Oude Dee, Dirksland
In het verlengde van het Paardengat bij Herkingen, ligt het Kaasjeswater of Oude Dee. In vroeger tijden vormen beide kreken één geheel. Nu worden ze van elkaar gescheiden door een paar akkers. Je kunt er aardig vogels kijken. Lees meer.

Kinderdijk, Alblasserwaard
Molengebied Kinderdijk is een gebied met internationale allure. Jaarlijks brengen honderdduizenden mensen uit alle windstreken een bezoekje aan de karakteristieke molens. Wist je dat hier heel bijzondere vogels kunt zien als purperreiger, snor en grote karekiet? Lees meer.

Korendijkse Slikken, Goudswaard
De Korendijkse Slikken zijn een waar vogeleldorado. In het voorjaar wemelt het er van de zangvogels. En het hele jaar door zie je er steltlopers en bijzondere roofvogels. In het gebied bevinden zich maar liefst drie vogelkijkhutten. Lees meer.

Krabbeplas, Vlaardingen
De Krabbeplas is een recreatiegebied waar je vooral tijdens de trekperioden kans maakt op steltlopers. Daarbuiten moet je het hebben van een bijzondere soort die er tijdens zijn dwaaltocht terecht is gekomen. Lees meer.

Kralingse Bos, Rotterdam
Het Kralingse Bos is één van de markante locaties die Rotterdam rijk is. Het stadspark ligt op de oever van de Kralingse Plas. In het gebied kun je heel aardig vogels kijken. Je kunt er verrassende waarnemingen doen. Lees meer.

Krammersche Slikken, Goeree-Overflakkee
De Krammersche Slikken zijn een prachtig natuurgebied op de noordoever van het Krammer-Volkerak op Goeree-Overflakke. Een heerlijk gebied om watervogels en steltlopers te zien. Lees meer.

Kwade Hoek, Goeree-Overflakkee
De Kwade Hoek op Goeree-Overflakkee is een vermaard natuurgebied. Je kunt er heerlijk wandelen en in elk jaargetij maak je kans op bijzondere vogels. Lees meer.

Landgoed Het Buitenland, Heerjansdam
Bij het dorp Heerjansdam kun je een natuurwandeling maken over Landgoed Het Buitenland. Je ziet hier veel voorkomende zangvogels als tjiftjaf, fitis en staartmees. Ook vliegt de ijsvogel hier rond. Lees meer.

Landgoed Mildenburg, Oostvoorne
Bij Oostvoorne vind je een natuurparel: Landgoed Mildenburg. Een prachtig duinbos waar je verrassende waarnemingen kunt doen. En je kunt er heerlijk wandelen. Lees meer.

Langs de rivier de Lek, tussen Nieuw-Lekkerland en Lexmond
De rivier de Lek vormt de natuurlijke grens tussen de Krimpenerwaard en Alblasserwaard. In de grienden en uiterwaarden van de Lek kun je prima vogels kijken. Zangvogels, eenden, ganzen en steltlopers zie je er het hele jaar door. Dit stukje Nederland leent zich uitstekend voor lange fietstochten. Lees meer.

Meijendel, Wassenaar
In het duingebied bij Wassenaar ligt dit vermaarde natuurgebied. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen. En ondertussen vogels kijken. Dat er zich een ringstation in Meijendel is niet voor niets: in de trekperioden passeren er jaarlijks tal van bijzondere zangvogels. Lees meer.

Natuurgebied de Staart, Oud-Beijerland
De Staart ontwikkelt zich in rap tempo tot gebied waar je aardig vogels kunt kijken. In de struiken wemelt het van de zangvogels. Die op hun beurt roofvogels aantrekken. Sinds kort overwintert een klapekster in de Staart. Lees meer.

Nieuwe Driemanspolder, tussen Zoetermeer en Leidschendam
In Zuid-Holland werd een gebied voor opvang van overtollig water aangelegd waarin natuur en recreatie worden gecombineerd. Vogelaars komen er ook prima tot hun trekken. Lees hier welke vogels je er kunt zien. Lees meer.

jako van gorsel de visdief

Nieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop
Dit vermaarde laagveengebied herbergt de grootste broedkolonie purperreigers in Nederland. En dan kun je op je vingers natellen dat je er ook andere bijzondere rietvogels kunt zien. Lees meer.

Noord Aa, Zoetermeer
De Noord Aa is feitelijk de noordelijke oever van de Zoetermeerse Plas. Vlakbij biologische boerderij ‘t Geertje bevindt zich een stiltegebied. En in dit stiltegebied is een kleine doch fijne vogelkijkhut geplaatst. Lees meer.

Oeverlanden, Hoeksche Waard
Natuurgebied de Oeverlanden langs het Hollands Diep in de Hoeksche Waard kent een mix van oude en nieuwe natuur. Een oud rivierbos grenst aan een ondiepe waterkreek. Dat betekent dat je hier massa’s zangvogels en watervogels kunt zien. Lees meer.

Ooltgensplaat, Goeree-Overflakkee
Het dorpje Ooltgensplaat ligt op het oostelijke puntje van het eiland Goeree-Overflakkee. In de polders rond het dorp is een groot aantal authentieke landschapselementen bewaard gebleven. En natuurlijk heb je er de dijken die uitzicht bieden over de Hellegatsplaten, het Krammer-Volkerak en de voormalige kwelders. Lees meer.

Oostvoornse Meer
Het Oostvoornse Meer is een unieke locaties om vogels te kijken. In dit brak-water meer kun je het hele jaar door bijzondere vogels zien. Wil je weten waar je moet zijn, en wanneer? Lees meer.

Ottoland, Alblasserwaard
Rond Ottoland liggen uitgestrekte weilanden. Bij de Schaapskooi begint een aantal wandelroutes die je dwars door deze weilanden voeren. Je passeert koeien. Af en toe vliegt een watersnip voor je voeten op. Ooievaars, grote zilverreigers en purperreigers jagen in de weilanden en sloten. Lees meer.

Oud-Alblas, Alblasserwaard
Langs het pittoreske dorpje Oud-Alblas in de Alblasserwaard loopt een wonderlijk vogelpaadje. Dit onverharde pad voert je dwars door de weilanden. Je klautert over hekken, glibbert door de modder. En ondertussen speur je aan beide kanten de weilanden af naar vogels. Lees meer.

Ouddorp en omgeving, Goeree-Overflakkee
Onder vogelaars staat Ouddorp bekend om de Brouwersdam en de overwinterende zeevogels. Maar Ouddorp heeft vogelaars veel meer te bieden! Rond het dorp liggen tal van natuurgebieden die het bezoeken meer dan waard zijn. Lees hier in welke gebieden rond Ouddorp je vogels kunt kijken. Lees meer.

Oudeland van Strijen, Hoekse Waard
Het Oudeland van Strijen is een veengebied in de Hoekse Waard. Vanaf de polderwegen heb je vanuit de auto (of vanaf de fiets) mooi uitzicht op de vogels in het gebied. In de winter is dit het terrein van duizenden ganzen. In het drassige gebied mag je natuurlijk ook allerlei soorten eenden en steltlopers verwachten. Lees meer.

Oude-Tonge
Om vogels te kijken biedt Oude-Tonge een paar interessante plekken. De beste plek om vogels te kijken bij Oude-Tonge is de Spuikom die naar het Krammer-Volkerak voert. Klik hier.

Paardegat, Herkingen
Natuurgebied het Paardegat bij Herkingen is een oude kreek met daaromheen drassige weilanden. Ideaal gebied om steltlopers en watervogels te bekijken. Lees meer.

Papendrecht
Denk je aan Papendrecht, dan zie je niet meteen een natuurgebied op je netvlies verschijnen. Toch is juist daar tussen een woonwijk en bedrijventerrein een ecozone aangelegd. Je ziet er leuke soorten als bosrietzanger, dodaars, kneu en oeverzwaluw. Lees meer.

Polder Beningerwaard, Zuidland
Polder Beningerwaard ligt ten zuiden van het dorpje Zuidland, pal tegen de Haringvliet. Vogels kijken in Polder Beningerwaard is sinds de aanleg van nieuwe natuur een zeer aangename bezigheid. In elk jaargetij kun je er heerlijk vogels kijken. Lees meer.

Polders Poelgeest
Tussen Oegstgeest en Warmond in hartje Randstad ligt een oase voor vogelliefhebbers: Polders Poelgeest. Lees meer.

Quackjeswater, Hellevoetsluis
Bij Hellevoetsluis op het Zuid-Hollandse eiland Voorne Putten begint natuurgebied Voornes Duin. Hier vliegen bijzondere vlinders rond als de kleine parelmoervlinder. En bevindt zich een broedkolonie lepelaars die je van betrekkelijk dichtbij kunt bekijken. Lees meer.

Rietputten, Vlaardingen
Bij Vlaardingen ligt een bijzonder natuurgebied: de Rietputten. Dit is een van de beste gebieden om baardmannetjes te zien. Ook de roerdomp leeft er. In het voorjaar broedt de blauwborst in dit moerasgebied. Lees meer.

Rhoonse Grienden
In de Rhoonse Grienden kun je heel veel verschillende soorten vogels tegenkomen. En natuurlijk een zoogdier dat inmiddels weer helemaal bij dit soort vloedbossen hoort: de bever. Lees meer.

Scheveningen, de Havenhoofden
De havenhoofden van Scheveningen zijn een hotspot om in najaar en winter zeevogels te zien. Lees meer.

Slikken van Flakkee, Goeree-Overflakkee
Aan de zuidkust van Goeree-Overflakkee ligt een uitgestrekt natuurgebied dat leefgebied biedt voor bijzondere planten en dieren. En ook vogels. Wie gaat vogels kijken in de Slikken van Flakkee ziet ontzettend veel verschillende vogels. Lees meer.

Slingelandse Plassen, Goudriaan
Het dorpje Goudriaan ligt midden in de Alblasserwaard. Dit leuke dorpje moet je zeker aandoen op je fietstocht door de waard. En bezoek dan ook natuur- en recreatieterrein de Slingelandse Plassen. In het vogelgebied broedt de visdief, jaagt de bruine kiekendief en wordt de roerdomp regelmatig gezien. Lees meer.

Sophiapolder, Hendrik-Ido-Ambacht
De aanleg van de Betuwelijn ging ten koste van veel natuurwaarden. Ter compensatie is in de rivier de Noord het poldereiland Sophiapolder teruggegeven aan de natuur. En werd daarmee een van de belangrijkste zoetwatergetijdegebieden in Europa! Halen en brengen gaat per boot, het is dus ook nog eens een leuk uitje. Lees meer.

Spookverlaat, Hazerswoude-Rijndijk
Midden in het Groene Hart ligt een fraaie strook natuur: natuurgebied Spookverlaat. Moeras, water, bos en weiland wisselen elkaar af. En er staat een robuuste vogelkijkhut. Je kunt er interessante vogels zien als roerdomp, ijsvogel en blauwborst. Lees meer.

Starrevaart, Leidschendam
Tussen snelweg A13 en Leidschendam ligt zowaar een heuse vogelplas: Starrevaart. Vogelgeluid mengt zich met autogeraas. Westenwind is de beste: die waait het autogeraas het binnenland in. Maar autogeraas of niet, aan de oever staat een state-of-the-art vogelkijkhut, de Vogelknip. Fiets- en wandelroutes brengen je vlakbij de Vogelknip. Trouwens, een wandelpad voert je om de hele vogelplas. Lees meer.

Strand van Oostvoorne
Dit strand maakt onderdeel uit van de Westplaat en is een hotspot voor wadvogels. Je kunt hier eindeloze wandelingen maken over strand, door duin en bos, een geweldige locatie dus! Lees meer.

Strand van Ter Heijde
Op het strand van Ter Heijde overwintert elk jaar een groepje witbuikrotganzen. Je kunt er ook de nodige steltlopers zien en tijdens de trekperioden sla je de blik natuurlijk ook over zee. Lees meer. Lees meer.

Tiendgorzen, Zuid-Beijerland
De Tiendgorzen ligt aan de rand van het Haringvliet. Afhankelijk van het seizoen zie je er vogels als zeearend, blauwborst, ijsvogel, cetti’s zanger, blauwe kiekendief en tureluur. Je kunt er heerlijk wandelen over de onverharde paden. Lees meer.

Tiengemeten, Haringvliet
Dit voormalige landbouweiland is omgevormd tot nieuwe natuur. En met succes. Wie gaat vogels kijken op Tiengemeten zal versteld staan van de vogelrijkdom op het eiland. Lees meer.

Tongplaat, Dordrecht
De Tongplaat was voorheen landbouwgebied. De polders zijn recent afgegraven en staan onder water. Ze maken nu onderdeel uit van de Biesbosch. Het is een vermaard natuurgebied waar je vrijwel zeker de zeearend ziet. Maar natuurlijk veel meer! Lees meer.

Vlietlanden, Vlaardingen
Een ernstig bedreigd natuurgebied, die Vlietlanden. Bedreigd door asfalt, industrie en bebouwing. En toch kun je er leuke vogelsoorten zien. Ga eens een keer vogels kijken in de Vlietlanden! Lees meer.

Volgerland, Ouddorp
Op de rand van Goeree-Overflakkee, pal tegen de Noordzee aan, ligt een duingebied waar je weidevogels, eenden, ganzen, reigers, zangvogels en roofvogels kunt zien: het Volgerland. Ook tijdens de voor- en najaarstrek kun je hier heel mooie waarnemingen doen. Lees meer.

Voornes Duin
Langs de kust van Voorne-Putten ligt een uitgestrekt en ongerept natuurgebied: Voornes Duin. Lees hier wat de belangrijkste vogelgebieden zijn in dit geweldige duingebied waar je ook nog eens heerlijk kunt wandelen. Lees meer.

Waalbos
Het Waalbos bij Ridderkerk houdt het midden tussen natuurgebied en recreatieterrein. Het gebied nodigt uit voor een lekker lange wandeling door een gevarieerd landschap. In het voorjaar kun je er talloze zangvogels zien en luidkeels horen zingen. Lees meer.

‘t Weegje
Onder de rook van Waddinxveen ligt een klein maar fijn natuurgebied: ‘t Weegje. Dit gebied is befaamd vanwege de grutto’s die er eind van de winter te zien zijn. ‘t Weegje is één van de gebieden in Nederland waar je de grutto als eerste in het jaar zien kunt. Maar er valt veel meer te ontdekken! Lees meer.

Willeskop
In het hart van de Krimpenerwaard ligt een uitgestrekt moerasgebied, Natuurontwikkelingsgebied Willeskop. Hier kun je enorme aantallen watervogels zien. En in het voorjaar is het een feest met de zangvogels. Lees meer.

Wolvenpolder
Onder de rook van Spijkenisse ligt een klein natuurgebied: de Wolvenpolder. Grasland, waterplas en rietkragen wisselen elkaar af. Ik ging op zoek naar de roerdomp en of ik hem vond, lees je in mijn artikel over vogels kijken in de Wolvenpolder. Lees meer.

Zouweboezem, Ameide
Dit vermaarde natuurgebied in het oosten van de Alblasserwaard moet je absoluut een keer bezocht hebben. In de Zouweboezem bevindt zich één van de grootste broedkolonies van de purperreiger. Blauwborst, snor, ijsvogel, zwarte stern en roerdomp zijn zomaar een paar soorten die je er kunt zien. Onthoudt de plaatsnamen Ameide en Meerkerk die door de Zouweboezem worden verbonden. Ben je meer wandelaar dan vogelaar, volg dan de wandelroute door de Zouweboezem. Lees meer.

tureluur uitsnede

Op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid-Holland?

Gelegen op een unieke locatie, midden in de natuur? Of iets heel anders? Bekijk dan mijn tips. Waar ben je naar op zoek? 

Overzichtskaart van al mijn vogelgebieden:

Eén reactie op “De beste vogelgebieden in Zuid-Holland

  1. Park Huize Kinderdijk: het is Park Huis te Kinderdijk (in Albalsserdam).

    Vr. groet,
    Marlies

Plaats hier je reactie